Romprest împrumută 2,2 mil. euro de la Unicredit pentru colectarea deșeurilor

Romprest împrumută 2,2 mil. euro de la Unicredit pentru colectarea deșeurilor
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 19 oct 2015

Acționarii companiei Romprest Service SA, controlată indirect de omul de afaceri Florian Walter, au aprobat contractarea de credite în valoare totală de circa 2,2 milioane euro de la Unicredit, destinate finanțării executării unui contract obținut de Romprest în mai anul acesta, prin care companiei i s-a delegat serviciul de colectare și transport al deșeurilor municipale în 65 de localități din județul Bacău, contract cu o valoare estimată de peste 210 milioane lei.

Astfel, într-o AGA desfășurată pe 21 septembrie 2015, acționarii Romprest au aprobat contractarea unei facilități de credit în valoare de 5 milioane lei, necesară pentru susținerea activității aferente contractului de delegare a serviciului de colectare și transport al deșeurilor municipale semnat în mai anul acesta de companie cu Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Salubrizare (ADIS) Bacău, asociație care include toate unitățile administrativ-teritoriale din județul Bacău.

Urmărește-ne și pe Google News

Contractul de delegare a fost semnat pe o perioadă de 8 ani.

AGA de la Romprest SA a mai aprobat și contractarea unui credit de investiții în sumă de 1,1 milioane euro, pe o perioadă de 2 ani, în vederea cumpărării bunurilor mobile necesare derulării contractului de delegare menționat.

Totodată, a dost aprobată structura garanțiilor care urmează să fie constituite în favoarea Unicredit în vederea acordării împrumuturilor. Garanțiile constau în ipoteci asupra a 2 spații comerciale și 9 apartamente cu 2 camere din București, precum și a 3 terenuri din Chitila și a unuia din orașul Bacău, aparținând Romprest.

Au mai fost gajate conturile bancare ale companiei, precum și creanțele provenind din contractul de colectare a deșeurilor semnat cu ARIS Bacău. Totodată, Romprest a emis un bilet la ordin în alb, fără protest, în favoarea băncii.

În hotărârea AGA se menționează că acționarul minoritar Compania Națională de Aeroporturi București, care deține 10% din acțiunile Romprest, s-a abținut de la vot la punctul privind împuternicirea directorului economic al companiei, Georgeta Curelea, pentru semnarea documentației necesare obținerii creditelor, inclusiv a contractelor de credit ca atare și a biletului la ordin menționat mai sus. 

Contract contestat

ADIS Bacău are statutul de ONG de utilitate publică, fiind înființată în 2010 de primăriile din Bacău în scopul organizării, reglementării, exploatării, monitorizării și gestionării în comun a serviciului de salubrizare în localitățile din județ. Consiliul Județean Bacău exercită responsabilitățile administrative și de management în cadrul proiectelor ADIS.

Contractul pentru delegarea serviciului de colectare și transport al deșeurilor municipale în județul Bacău a fost semnat pe 6 mai 2015 în Bacău și are o valoare estimată de peste 210 milioane lei, TVA inclus. Reprezentanții părților au fost Dragoș Benea, președintele Consiliului Județean Bacău, și Sorin Velicu, director operațional al Romprest Service SA.

Potrivit zdbc.ro, colectarea și transportul deșeurilor se va realiza pe trei fluxuri. Astfel, deșeurile reciclabile vor fi transportate la stațiile de sortare de la Onești, Moinești și Bacău, deșeurile biodegradabile din mediul urban vor fi transportate la stația de compostare de la Onești, iar deșeurile reziduale vor ajunge la depozitul conform de la Bacău.

Romprest va avea la dispoziție o serie de echipamente achiziționate prin POS Mediu: peste 19.500 de pubele din plastic pentru deșeuri biodegradabile de 120 l, peste 71.700 de pubele din plastic pentru deșeuri reziduale din mediul rural de 120 l, aproape 300 de containere clopot de 3 mc, aproape 100 de containere clopot de 1,1 mc și peste 4.100 de containere de plastic pentru hârtie, carton, plastic și sticlă de 1,1 mc.

Licitația pentru delegarea serviciului de colectare și transport al deșeurilor în județul Bacău a fost lansată în primăvara anului 2014, însă procesul de selecție a fost mult întârziat de contestații. De exemplu, potrivit bacau.net, în iunie, omul de afaceri băcăuan Ovidiu Budeanu a anunțat public că ar fi denunțat la DNA București modul "fraudulos", în opinia sa, în care contractul a fost atribuit firmei controlate de Florian Walter. Budeanu a acuzat că firma sa, Servsal, este direct prejudiciată de semnarea contractului cu Romprest, întrucât pierde astfel contractul de colectare și transport al deșeurilor în municipiul Onești.

Arestat în Emirate

La sfârșitul lunii mai, 18 persoane au fost trimise în judecată de procurorii DIICOT Ploiești într-un dosar de evaziune fiscală și spălare de bani în care este implicată compania Romprest, controlată de Florian Walter, iar în cazul acestuia procurorii au dispus continuarea cercetărilor într-un dosar separat. Cele 18 persoane sunt acuzate de evaziune fiscală, spălare de bani și constituire de grup infracțional organizat, printre acestea numărându-se și unul dintre finanțatorii clubului de fotbal Petrolul Ploiești, Nicolae Capră. Totodată, SC Compania Romprest Service apare ca parte responsabilă civilmente în acest caz.

Florian Walter este suspectat că a inițiat și coordonat o grupare suspectată de evaziune fiscală și spălare de bani, operațiuni financiare în care este implicată Compania Romprest Service, alături de alte societăți comerciale, între care unele considerate firme-fantomă.

Potrivit procurorilor, în perioada 2012-2013, firma Romprest ar fi fost implicată într-un lanț de tranzacții comerciale fictive al căror rol era fie de a reduce baza de impozitare, fie de a beneficia de returnări ilegale de TVA. Astfel, procurorii anchetează modul în care Romprest angaja forța de muncă folosită în orașele în care societatea are contracte pentru salubrizare cu autoritățile publice locale.

Anchetatori au stabilit că mare parte dintre angajații firmei de salubritate lucrau la negru, iar pentru a justifica și a deduce banii plătiți muncitorilor, Romprest încheia contracte cu alte firme, care la rândul lor încheiau contracte cu alte societăți, până se ajungea la "un eșalon patru". Unele dintre firmele implicate în lanțul comercial fictiv sunt administrate de unul dintre finanțatorii echipei de fotbal Petrolul Ploiești, Nicolae Capră, și de soția acestuia, Cristina Capră.

Conform anchetatorilor, relațiile comerciale dintre firmele lui Capră și cea a lui Walter nu au legătură cu forța de muncă folosită de Romprest, ci cu materialele folosite. Astfel, Romprest ar fi cumpărat, fictiv, câteva mii de tone de clorură de sodiu de la o firmă administrată de Cristina Capră, care achiziționase, tot doar în acte, clorura de sodiu de la firma soțului ei, Nicolae Capră, care o cumpărase, la rândul său, de altă firmă controlată tot de el. Scopul tranzacției ar fi fost acela de a raporta în contabilitate cheltuieli pentru a reduce baza de impozitare.

Prejudiciul produs bugetului de stat este estimat de procurori la 4,5 milioane de euro, reprezentând impozitul pe profit și TVA, la care se adaugă suma de 60.494.600 de lei (echivalentul a 14 milioane de euro) supusă procesului de reciclare. Anchetatorii au instituit măsuri asiguratorii până la concurența sumei de 18 milioane de euro.

În 19 mai, Tribunalul Prahova a emis un mandat internațional de urmărire pe numele lui Walter Florian, el fiind, de altfel, dat în consemn începând din 6 mai. În iulie, IGPR a anunțat că Florian Walter a fost localizat și arestat în Emiratele Arabe Unite de către Biroul Central Național Interpol Abu Dhabi, Ministerul Justiției de la București începând demersurile pentru extrădarea acestuia.

viewscnt
Afla mai multe despre
romprest
florian walter
romprest walter
florian walter arestat
colectare deseuri
transport deseuri