Protest al angajaților din administrație în București și în țară, nemulțumiți de legea salarizării

Protest al angajaților din administrație în București și în țară, nemulțumiți de legea salarizării
Profit.ro
Profit.ro
scris 24 mai 2017

Angajații din administrațiile publice din București și din țară vor declanșa acțiuni de protest începând de miercuri, urmând ca, în funcție de alegerea fiecărei federații sindicale, aceștia să intre în grevă japoneză, grevă spontană sau pichetări ale instituțiilor. De asemenea, săptămâna viitoare, când proiectul Legii salarizării va fi dezbătut în plenul Comisiei pentru muncă și protecție socială din Camera Deputaților, ce are vot final, sindicatele din administrație anunță miting în fața Palatului Parlamentului.

"Actuala forță politică sfidează Constituția României, exclude din Legea salarizării o categorie foarte importantă, angajații adminsitrației publice locale. Fără proteste nu se va putea corecta această lege a salarizării. Începând de miercuri, colegii din administrația publică locală vor protesta, vor opri lucrul. Pe lângă aceste proteste, în ziua în care este proiectată legea în comisia de muncă a Camerei Deputaților, atunci sindicatele vor organiza un miting care va însuma peste 10.000 de oameni la nivel de București”, a declarat, luni, într-o conferință de presă, Sebastian Oprescu, președintele Sindicatului Național al Funcționarilor Publici.

Urmărește-ne și pe Google News

Silvia Moldovan, președintele Federației Sindicatelor Pro Administrație din România, a declarat pentru News.ro, că sindicatele din țară membre FSPAR vor intra de miercuri până vineri în grevă japoneză, urmând ca în acest timp să oprească spontan lucrul sau să picheteze în fața instituțiilor, în funcție de opțiunea și de posibilitățile de organizare ale fiecărui sindicat, scrie News.ro.

De asemenea, Valer Suciu, președintele Federației Naționale a Sindicatelor din Administrație, a precizat pentru News.ro că sindicatele afiliate federației vor participa joi la greva japoneză pe durata întregii zile, însă nu exclude nici posibilitatea unei alte forme de protest al salariaților, precum greva spontană.

În țară, vor avea loc proteste, în principal, în cursul zilei de joi, când sunt programate greve japoneze, însă în unele cazuri angajații din administrație nu participă nici la acestea, deși sindicaliștii susțin că nemulțumirile funcționarilor publici sunt îndreptățite și se declară solidari cu aceștia.

\ CITEȘTE ȘI "Vulturul" magnat american Paul Singer a vândut la Londra acțiuni ale Fondului Proprietatea de 5 milioane dolari

CONSTANȚA

Liderul Cartel Alfa Constanța, Ion Caraignat, a declarat corespondentului News.ro, că sindicatele din administrația locală se vor afla joi, 25 mai, în grevă japoneză, această formă de protest urmând să fie adoptată în toate primăriile din județ și la Consiliul Județean Constanța.

El a precizat că pentru data de 24 mai nu știe dacă va avea loc vreo manifestare, sindicaliștii urmând să decidă dacă vor iniția sau nu proteste spontane.

TIMIȘOARA

Sindicatul Primăriei Timișoara, afiliat FNSA, a anunțat că va participa, joi, la greva japoneză pe durata întregii zile de lucru. Astfel, angajatii acestei primării, membri de sindicat, dar și ai primăriilor din județ, afiliate la acest sindicat vor purta banderole albe.

Liderii de sindicat au făcut apel la angajații care fac parte din sindicat să anunțe până miercuri, ora 12.00, dacă vor participa la greva japoneză pentru a se putea face o centralizare a participanților.

”Sindicatul PMT afiliat la FNSA vă propune ca joi, 25.05.2017 să participăm cu toții la greva japoneză, pe durata întregii zile. (...) După cum se cunoaște, administrația publică locală este singura familie ocupațională care nu are grilă de salarizare în proiectul legii salarizării, stabilirea salariilor fiind dată în competența consiliilor locale sau județene”, se arată într-un comunicat de marți al Sindicatului Primăriei Timișoara..

SIBIU

Sindicaliștii din administrația publică locală din Sibiu nu vor protesta miercuri, urmând să decidă dacă se raliază protestului pentru ziua de joi.

Liderul de sindicat al angajaților din Primăria Sibiu, Doru Hanciu, a declarat că miercuri cei peste două sute de sindicaliști pe care-i reprezentă nu vor protesta. "Miercuri, avem o nouă ședință pentru a decide ce vom face în cursul zilei de joi. Este posibil să facem o grevă de avertisment, cu banderolă, pentru două, maximum trei ore”, a declarat Doru Hanciu.

Potrivit acestuia, sindicaliștii din Primăria Sibiu sunt afiliați la FNSA, federație care are programată pentru joi acțiunea de protest.

Tot din FNSA fac parte și sindicaliștii din Primăria Mediaș, cel de-al doilea municipiu al județului Sibiu. "Am avut o ședință cu colegii în cursul zilei de marți, am consultat și o parte dintre colegi și nu vom protesta miercuri. În mod normal, considerăm că nu există timp suficient de pregătire nici până joi, având în vedere că suntem funcționari publici și trebuie să respectăm prevederile legale referitoare la acțiunile de protest: trebuie să-mi informez ordonatorul, trebuie să am consimțământul a jumătate plus unul dintre colegi, iar aceste lucruri durează”, a declarat Sofica Dragoș, liderul de sindicat al angajaților din Primăria Mediaș.

Potrivit acesteia, în Primăria Mediaș sunt aproximativ trei sute de sindicaliști.

La rândul lor, sindicaliștii din Consiliul Județean Sibiu transmit că sunt de acord cu colegii lor din țară, că îi susțin, dar că nu vor protesta nici miercuri, nici joi.

"Suntem alături de colegii noștri care fac grevă și îi susținem pentru că suntem îndreptățiți”, a declarat Dan Frățilă, liderul de sindicat al angajaților din CJ Sibiu.

În această instituție sunt 93 de sindicaliști care sunt afiliați la SedLex

GALAȚI

Angajații Consiliului Județului Galați și membrii Sindicatului Funcționarilor Publici din Primăria Galați își vor desfășura miercuri programul obișnuit de lucru, fără să ia parte la acțiunea de protest inițiată la nivel național de Federația Națională a Sindicatelor din Administrație.

Reprezentanți ai Consiliului Județului Galați au afirmat, marți seară, că la nivelul insituției nu este programată pentru miercuri nicio acțiune de protest.

Nici membrii Sindicatului Funcționarilor Publici din Primăria Galați nu vor fi miercuri în grevă. "Nu avem nicio acțiune de protest deocamdată. Până nu avem o lege lămuritoare a salarizării nu ne putem pronunța; deocamdată este foarte vagă. Mai întâi, să vedem ce spune clar pentru că acum este o nebuloasă; spre exemplu se spune că un consilier superior va avea pânâ în 2020 un salariu de 4.900 de lei plus vechime, dar nu știm cum se va proceda și nu știm cum să interpretăm. Noi suntem afiliați oricum la SED Lex, avem circa 130 de membri, dar nu avem programată grevă pentru mâine", a declarat președintele Sindicatului Funcționarilor Publici din Primăria Galați, Marcel Gurzu.

Pe de altă parte, președintele Sindicatului Independent din Primăria Galați, Adriana Enache, nu a putut fi contactată telefonic până la ora actuală pentru a spune dacă membrii sindicatului pe care îl conduce vor fi sau nu miercuri în grevă. Totuși, în trecut, membrii Sindicatului Independent din Primăria Galați, afiliat la Federația Națională a Sindicatelor din Administrație, nu au făcut grevă de fiecare dată atunci când la nivel național s-au mai derulat astfel de acțiuni.

Senatul a aprobat Legea salarizării. Noi salarii, sporuri și funcții introduse CITEȘTE ȘI Senatul a aprobat Legea salarizării. Noi salarii, sporuri și funcții introduse

IAȘI

Angajații din Primăria Iași vor stabili miercuri dimineață ce forme de protest vor adopta.

"Ne vom reuni de dimineață (n.r. - miercuri) și vom stabili. Liderul de sindicat este plecat din localitate, dar miercuri, la prima oră va fi în primărie, când vom lua o decizie de comun acord”, afirmă reprezentanții sindicatului din Primăria Iași.

La Consiliul Județean Iași, liderul de sindicat Georgiana Niculescu nu a putut fi contactat, însă funcționari ai instituției spun că este posibil să fie organizat un protest în cursul zilei de miercuri.

CRAIOVA

Reprezentanții Sindicatului Administrației Locale "Forța Legii" susțin că nu s-a luat o decizie cu privire la protestele față de proiectul Legii salarizării unitare.

"Am lăsat la alegerea membrilor de sindicat dacă vor protesta. La noi este democrație, fiecare face ce vrea", a declarat Ringo Dămureanu, președintele Sindicatului Administrației "Forța Legii".

Cu toate acestea, pe site-ul sindicatului, membrii sunt informați cu privire la faptul că miercuri sunt anunțate proteste în toate primăriile și consiliile județene din țară. De asemenea, este anunțat pentru săptămâna viitoare un protest în fața Parlamentului României.

"Miercuri, încep protestele, pe durată nedeterminată. Nu mai putem opri oamenii, aflați în pragul disperării, al profundei dezamăgiri și al protestelor spontane. Greva japoneză va începe miercuri dimineață, pe durată nedeterminată. Luni sau marți, săptămâna viitoare, vom organiza un mare miting de protest la porțile Parlamentului, în funcție de ziua în care se va dezbate în Comisia de Muncă din Camera Deputaților acest proiect de lege, aprobat azi (n. r. - marți) de către Senat", se arată în apelul către membrii sindicatului.

PLOIEȘTI

La Ploiești, angajații din administrația publică locală nu intră în grevă. Liderul sindicatului din Primăria Ploiești, Laura Stanciu, a declarat pentru News.ro că funcționarii din această instituție și vor desfășura activitatea normal.

Totodată, reprezentanți ai Consiliului Județean Prahova au afirmat că nici la nivelul acestei instituții nu a fost anunțată vreo formă de protest.

VIDEO Florin Cîțu, fost economist șef ING și actual senator PNL, la Profit Live: Efectul pervers al creșterilor de salarii la stat este că nu vor mai crește atât de mult salariile și investițiile în mediul privat CITEȘTE ȘI VIDEO Florin Cîțu, fost economist șef ING și actual senator PNL, la Profit Live: Efectul pervers al creșterilor de salarii la stat este că nu vor mai crește atât de mult salariile și investițiile în mediul privat

BUZĂU - VRANCEA

Acțiunile de protest anunțate pentru miercuri în administrație publică nu sunt îmbrățișate, cel puțin deocamdată, și de către angajații primăriilor și consiliilor județene din județele Buzău și Vrancea, astfel încât, în această dimineață, activitatea în aceste instituții, atât în Buzău, cât și în Vrancea, se desfășoară normal

Proiectul legii salarizării a ajuns la Camera Deputaților, care este for decizional în această speță, termenul limită pentru depunerea amendamentelor fiind 29 mai, a anunțat, marți, la finalul ședinței Biroului Permanent, secretarul Camerei Ioana Bran (PSD).

Comisia pentru muncă urmează să dea raportul, în timp ce Comisia pentru buget și cea juridică vor fi sesizate pentru avizare.

Termenul pentru depunerea amendamentelor este 29 mai, depunerea raportului urmând a avea loc până în 6 iunie.

Plenul Senatului a aprobat, marți, Legea salarizării, cu 85 de voturi ”pentru”, 10 voturi ”împotrivă” și 12 abțineri. Plenul Senatului a aprobat legea salarizării fără a admite niciunul dintre amendamentele respinse de Comisia de muncă săptămâna trecută.

viewscnt
Afla mai multe despre
greva administratie
legea salarizarii