Fundația Vodafone România a investit aproape 15 milioane de euro în proiecte din domeniul sănătății în cei aproape 25 de ani de existență, a anunțat Angela Galeța, director al fundației, la Profit Health.forum - Sistemul medical românesc la 15 ani după aderarea la UE.
Videoconferința a fost organizată cu sprijinul Banca Transilvania și Vodafone, fiind transmisă în direct și la PROFIT NEWS TV
"În cei aproape 25 de ani de activitate, Fundația Vodafone România a investit constant în sănătate, vorbim de aproape 15 milioane de euro investite în proiecte din domeniul sănătății, fie că vorbim de caravane medicale pentru prevenție în mediul rural, fie că vorbim de soluții de telemedicină care permit accesul la medici de specialitate sau investiția în neonatologie", a afirmat Galeța.
Ea adăugat că, în ultimii 10 ani, Fundația Vodafone a investit în mod constant în neonatologia din România, motivul fiind rata ridicată a mortalității infantile.
"Când am pornit la drum România avea o rată a mortalității infantile de 10 la mie, acum am scăzut la 6 la mie, dar în continuare este o cifră dublă față de media UE. Vorbim de viitorul acestei țări, de copiii noștri, pe care vrem să-i salvăm, să le dăm o șansă la viață și să le asigurăm o calitate a vieții", a spus directorul fundației.
CITEȘTE ȘI Veniturile și profitul Meta, în scădere. Zuckerberg: Ne confruntăm cu un mediu macroeconomic instabil, cu o concurență sporită, dar produsele noastre par să se descurce mai bine decât sugerează unele comentarii UPDATE Acțiunile cadPrima investiție în domeniul neonatologiei a fost la spitalul Marie Curie din București, apoi a urmat renovarea secției de terapie intensivă din cadrul secției Neonatologie de la spitalul județean Constanța, ambele secții fiind dotate și cu o soluție de telemedicină.
"Vreau să subliniez că atât la Marie Curie, cât și la Constanța am lucrat cu autoritățile locale, că investiția noastră a atras ulterior investiții din partea statului. De exemplu, investiția noastră a constat în creșterea numărului de paturi, dotarea cu echipamente medicale și soluția de telemedicină, dar ulterior au venit fonduri din partea Ministerului Sănătății pentru că suplimentarea numărului de paturi a însemnat, evident, suplimentarea schemei de personal", a mai spus directorul fundației.
Începând cu 2021, fundația a lansat o nouă rundă de finanțare în domeniul neonatologiei, fiind selectate secții din șase orașe.
"Cred că un efect indirect al investiției noastre a fost faptul că am ajutat spitalele, medicii și ONG-urile locale să învețe cum să scrie, cum să aplice pentru fonduri, și acest aspect va ajuta la PNRR. Am ales șase secții din orașele Slatina, Craiova, Targu Mureș, Caransebeș, Mediaș și Botoșani. Încercăm să suplimentăm, să venim și să completăm eforturile autorităților, practic investim acolo unde investițiile autorităților nu ajung", a afirmat Galeța.
CITEȘTE ȘI Pegas - victorie definitivă în lupta pentru legendarul brand, anunțată de Profit.roȘefa fundației spune că s-a constatat, din colaborarea cu medicii, că soluțiile de telemedicină îi ajută în transmiterea de date în mod securizat, plus că aceste soluții îi ajută să obțină informații suplimentare din partea medicilor de specialitate.
"Este important că salariile medicilor au crescut, dar nu este suficient. La această constatare am ajuns în urma discuțiilor avute cu mai mulți medici. Probabil că unul dintre motivele pentru care ne pleacă în continuare medicii este faptul că nu au cu ce să-și facă meseria. Astfel, prin ceea ce noi am făcut, am încercat să-i ajutăm, ne bucurăm atunci când găsim colaborare, dar au fost și situații în care nu am avut cu cine să colaborăm", a mai spus reprezentanta fundației.