Trump 2.0 ar putea deveni ”nuclear” în comerțul cu China

Trump 2.0 ar putea deveni ”nuclear” în comerțul cu China
Profit.ro
Profit.ro
scris 25 iul 2024

Fostul președinte Donald Trump și-ar duce probabil politicile de război comercial și de decuplare economică față de China la noi niveluri, dacă ar fi ales pentru un al doilea mandat la Casa Albă, au declarat experții pentru CNBC.

În timp ce Joe Biden a plasat, de asemenea, concurența strategică cu China în fruntea politicii sale economice, economiștii și experții în comerț se așteaptă în mare măsură că Trump va tăia și destabiliza în continuare relațiile comerciale dintre cele două mari economii ale lumii, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Renault anunță rezultate record, dar raportează scăderi ale profitului operațional și rezultatului net. Contribuția Nissan a afectat bilanțul companiei CITEȘTE ȘI Renault anunță rezultate record, dar raportează scăderi ale profitului operațional și rezultatului net. Contribuția Nissan a afectat bilanțul companiei
Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Este foarte probabil ca o victorie a lui Trump să crească ostilitățile comerciale și economice dintre SUA și China, intensificând decuplarea comercială și financiară dintre cele două țări”, a spus Eswar Prasad, profesor de economie la Universitatea Cornell.

Este așteptat ca Trump să se confrunte cu vicepreședinta în exercițiu Kamala Harris, după ce Biden a renunțat la cursă și a susținut candidatura acesteia.

Potrivit lui Prasad și altor experți, abordarea lui Harris față de China ar fi probabil similară cu cea a lui Biden.

În timp ce Trump și Biden au adoptat o poziție protecționistă, strategiile și tacticile lor au fost foarte diferite, a explicat Prasad, care a fost anterior șef al diviziilor de studii financiare și de studii financiare ale Fondului Monetar Internațional.

”Trump s-a bazat pe tarife pentru a împiedica importurile din China. Biden, deși menține aceste tarife în vigoare și chiar crește tarifele pentru anumite importuri, s-a concentrat mai mult pe restricționarea accesului Chinei la transferurile de tehnologie și cipuri de computer”, a spus el.

”Omul tarifelor”

Cea mai mare deturnare a lui Trump de la politica comercială din epoca Biden ar fi probabil tarifele percepute Chinei.

Autoproclamatul ”om al tarifelor” a declanșat un război comercial cu Beijingul în timpul primului său mandat. El a impus o serie de taxe asupra importurilor din China de 250 de miliarde de dolari, fără a ține cont de avertismentele că taxele ar crește prețurile și ar afecta consumatorii.

După ce l-a învins pe Trump în 2020, Biden a păstrat tarifele predecesorului său și chiar și le-a adăugat pe ale sale, anunțând noi taxe la importurile din China, în valoare de aproximativ 18 miliarde de dolari, inclusiv vehicule electrice, celule solare, baterii cu litiu, oțel și aluminiu.

Fondul Proprietatea lansează ofertă publică de răscumpărare CITEȘTE ȘI Fondul Proprietatea lansează ofertă publică de răscumpărare

Experții au declarat pentru CNBC că se așteaptă ca Harris să continue în mare parte politica tarifară a lui Biden.

Trump, pe de altă parte, a propus deja creșterea tarifelor pentru importurile din China cu cel puțin 60%.

”Cu siguranță nu știu dacă Trump este dispus să urmeze măsuri atât de extreme, dar cred că va crește probabil tarifele într-o anumită măsură în timpul unui al doilea mandat”, a spus Stephen Weymouth, profesor de economie politică internațională la Universitatea Georgetown.

Economistul Stephen Roach a spus că majorarea de către Trump a tarifelor într-un al doilea mandat ar fi ”echivalentul funcțional al opțiunii nucleare” în conflictul economic internațional.

William Reinsch, președintele Scholl în afaceri internaționale la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale, a declarat că tarifele riscă un alt război comercial care ar pune capăt majorității schimburilor de mărfuri între cele două țări la ”un cost economic enorm”.

Chiar dacă scopul lui Trump nu este o decuplare completă, ci să forțeze Beijingul să negocieze un acord comercial mai favorabil, Reinsch a spus că există puține motive să credem că ar funcționa.

Administrația Trump a ajuns la ”un acord comercial de primă etapă” cu China în 2019, dar puțini termeni au fost respectați și fazele ulterioare nu s-au materializat niciodată.

Unii comentatori au spus că faptul că Trump l-a ales pe JD Vance drept partener de candidatură semnalează în continuare că republicanul este serios cu privire la planurile sale tarifare.

Direcțiile locale de taxe vor comunica cu ANAF electronic, prin PatrimVen, despre proprietățile imobiliare și mașinile deținute de populație și firme CITEȘTE ȘI Direcțiile locale de taxe vor comunica cu ANAF electronic, prin PatrimVen, despre proprietățile imobiliare și mașinile deținute de populație și firme

Senatorul din Ohio a fost un susținător ferm al tarifelor aplicate Chinei, identificând țara drept cea mai mare amenințare cu care se confruntă SUA.

”Dacă aș fi un factor de decizie în China, această selecție m-ar face să tremur în cizme”, a spus Arthur Dong, profesor de strategie și economie la Georgetown.

Războiul tehnologiei

În schimb, politicile cheie ale administrației Biden-Harris s-au concentrat pe limitarea accesului Chinei la transferurile de tehnologie și direcționarea subvențiilor interne pentru dezvoltarea industriilor de înaltă tehnologie și a lanțurilor de aprovizionare în SUA.

Administrația a extins dramatic lista de tehnologii și companii chineze care fac obiectul controalelor exporturilor din SUA, în eforturile de a reduce sprijinul pentru industriile tehnologice critice din China, cum ar fi semiconductorii avansați.

Administrația Trump a pus în aplicare unele controale similare.

Administrația Biden a anunțat, de asemenea, reguli care limitează investițiile SUA în firmele chineze care dezvoltă tehnologii sensibile, invocând preocupări de securitate națională.

În probabil cea mai mare mișcare a lui Biden, administrația a semnat în august 2022 Legea cipurilor și științei, alocând aproape 53 de miliarde de dolari pentru a investi în producția și cercetarea semiconductorilor la nivel intern, pentru a stimula competitivitatea SUA în relația cu China.

Chris Miller, autorul cărții ”Chip War”, a menționat că controalele la export și Legea CHIPS au fost adoptate cu sprijin bipartizan la Washington și, prin urmare, este posibil ca astfel de politici să rămână o prioritate indiferent de ceea ce se întâmplă în noiembrie.

”Mă aștept ca SUA să amplifice restricțiile cu o treaptă sau două, indiferent de cine câștigă alegerile”, a spus Miller.

Locuri de muncă: Germania, Olanda, Arabia Saudită, Spania și Irlanda - cele mai multe oferte pentru români. Ce salarii sunt oferite CITEȘTE ȘI Locuri de muncă: Germania, Olanda, Arabia Saudită, Spania și Irlanda - cele mai multe oferte pentru români. Ce salarii sunt oferite

Diplomație

Un al doilea mandat pentru Trump ar avea, de asemenea, un impact asupra diplomației și dialogului SUA cu Beijingul dincolo de chestiunile comerciale, a declarat Rorry Daniels, directorul general al Asia Society Policy Institute.

Ea a spus că canalele pentru cele două țări pentru a discuta probleme de politică au scăzut semnificativ în timpul administrației Trump, în timp ce administrația Biden și-a subliniat eforturile de angajament diplomatic.

Actuala administrație a căutat, de asemenea, o mai bună coordonare cu ”parteneri care au o idee asemănătoare”, cum ar fi lobby în Japonia și Țările de Jos pentru a coopera în ceea ce privește restricțiile privind semiconductorii.

viewscnt
Afla mai multe despre
donald trump
china
sua