O nouă unitate la Spitalul Clinic de Urgență pentru copii „Maria Sklodowska Curie” și un nou sediu al Institutului de Urgență pentru Boli Cardiovasculare „Prof. Dr.C.C. Iliescu” vor fi construite în următorii 2-3 ani în Capitală, printr-un program derulat de Ministerul Sănătății și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD). Clădirile vor fi construite și administrate de un investitor privat, căruia ministerul îi va plăti, timp de 25-30 de ani, o sumă anuală și costuri de operare, după care va deveni proprietarul imobilelor.
Guvernul a aprobat, miercuri, inițierea Programului de Modernizare a Infrastructurii Spitalicești (PMIS), care va avea ca proiecte pilot cele două spitale, și începerea negocierilor cu BERD în acest scop.
Potrivit ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, costurile finale ale fiecărui nou spital vor fi stabilite în urma negocierilor cu BERD, dar nu pot depăși 100 de milioane de euro pentru fiecare unitate.
Conform acestor estimări, lucrările de construcție ar trebui să înceapă în mai-iunie anul viitor și să nu dureze mai mult de doi sau trei ani. În cazul Institutului de Boli Cardiovasculare, ar putea dura chiar un an, a susținut Voiculescu.
Conform acestuia, BERD va mangeria întregul proces de pregătire a documentației și organizării licitației în vederea desemnării unui partener privat care să construiască și apoi să administreze cele două noi spitale. Statul urmează doar ca, pe o perioadă contractuală de 25-30 ani, să plătească partenerului privat o plată de disponibilitate anuală și costurile operaționale, după care să devină proprietar asupra clădirilor.
Partanerul privat în aceste proiecte ar putea accesa o finanțare BERD sau poate veni cu propria sursă de finanțare.
Pentru spitalul „Maria Sklodowska Curie” a fost identificat terenul pe care urmează a fi realizată reorganizarea și extinderea spitalului, în prezent acesta aflându-se în domeniul public al statului și în administrarea Primăriei sectorului 4, fiind necesară trecerea în administrarea Ministerului Sănătății.
Reorganizarea și extinderea ar transforma acest spital în primul spital regional de urgență pentru copii din România, cu toate facilitățile necesare îngrijirii pediatrice. Conducerea spitalului a obținut deja, din proprie inițiativă, întocmirea unui studiu de pre-fezabilitate și a unui studiu de fezabilitate pentru extindere.
Clădirea care găzduiește Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare (IUBCV) „Prof. Dr. C.C. Iliescu” din București este clasificată, conform ultimei expertize tehnice, ca având risc seismic II, fiind afectată atât de către cutremurul din 1977 cât și de cele ulterioare.
Clădirea nu a beneficiat de investiții pentru reabilitare de la data construcției (1969-1975), fiind într-un stadiu avansat de degradare nu doar din punctul de vedere al structurii dar și din cel al rețelelor de instalații și al finisajelor interioare.
Conducerea IUBCV „Prof. Dr.C.C. Iliescu” a demarat, încă din anul 2006, realizarea unor studii de fezabilitate, în urma cărora a rezultat că reabilitarea și consolidarea clădirii nu este o soluție acceptabilă, având în vedere atât nivelul costurilor, cât și faptul că institutul ar fi nevoit să își întrerupă activitatea pe perioada lucrărilor.
Terenul pe care urmează să fie amplasată noua construcție aparține domeniului public al statului și se află în administrarea Ministerului Sănătății prin Institutul Clinic Fundeni.
CITEȘTE ȘI Guvernul permite transferul de bunuri între primării pentru utilarea cartierului Henri Coandă, "împărțit" de Firea și PandelePentru identificarea mecanismelor optime de implementare a Programului de Modernizare a Infrastructurii Spitalicești (PMIS) se va constitui un grup de lucru inter-instituțional format din reprezentanți ai Cancelariei Prim-Ministrului, Ministerului Sănătății, Ministerului Finanțelor Publice și Agenției Naționale pentru Achiziții Publice.
Guvernul a aprobat totodată începerea negocierilor cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) pentru accesarea Facilității de Pregătire a Proiectelor de Infrastructură pusă la dispoziție de către această instituție. În urma acestor negocieri, statul român, prin Ministerul Finanțelor Publice și Ministerul Sănătății, vor încheia cu BERD două acorduri, câte unul pentru fiecare proiect pilot identificat, în vederea contractării consultanței de specialitate necesare pe parcursul procedurilor de pregătire, atribuire și implementare a celor două proiecte.