Partidul lui Netanyahu recuperează din popularitate după criticile pentru gestionarea războiului din Gaza. Un nou sondaj arată că ar putea câștiga alegerile

Partidul lui Netanyahu recuperează din popularitate după criticile pentru gestionarea războiului din Gaza. Un nou sondaj arată că ar putea câștiga alegerile
Profit.ro
Profit.ro
scris vineri, 23:04

Un sondaj de opinie dat publicității vineri arată că partidul de dreapta Likud al premierului israelian Benjamin Netanyahu ar fi cel mai mare partid unic în parlament, dacă alegerile ar avea loc acum, ceea ce arată o recuperare treptată de popularitate de la atacurile din 7 octombrie anul trecut, relatează Reuters.

Sondajul, publicat în cotidianul de stânga Ma'ariv, arată că Likud ar obține 24 de locuri, față de 32 în prezent, ceea ce reprezintă cel mai mare scor al său în sondajele făcute de Ma'ariv după momentul 7 octombrie. Sondajul plasează Partidul Unității Naționale condus de fostul general centrist Benny Gantz pe locul al doilea, cu 21 de mandate.

Urmărește-ne și pe Google News

Însă, actuala coaliție de dreapta a lui Netanyahu cu un grup de partide naționalist-religioase și ultra-ortodoxe ar pierde orice alegeri organizate acum, obținând 53 de locuri în parlamentul de 120 de locuri, față de 58 pentru principalul bloc de opoziție, potrivit sondajului.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania
Burduja, răspunzând Profit.ro: Există și posibilitatea să cerem Comisiei Europene prelungirea plafonării prețurilor la energie, în contextul segregării Est-Vest a pieței UE CITEȘTE ȘI Burduja, răspunzând Profit.ro: Există și posibilitatea să cerem Comisiei Europene prelungirea plafonării prețurilor la energie, în contextul segregării Est-Vest a pieței UE

Avansul Likud arată cât de mult a evoluat Netanyahu de anul trecut, când poziția sa a fost afectată de furia publică față de eșecurile în materie de securitate atunci când atacatorii Hamas au pătruns în Israel, ucigând 1.200 de persoane și luând peste 250 de ostatici. La începutul războiului împotriva Hamas în Gaza, sondajele de opinie arătau în mod regulat că Likud nu câștigă mai mult de 16-18 locuri în parlament.

Sondajul arată, de asemenea, că poziția personală a lui Netanyahu în calitate de prim-ministru se redresează, respondenții favorizându-l pe acesta în detrimentul oricărui potențial candidat alternativ, în afară de fostul prim-ministru Naftali Bennett, care este acum în afara politicii.

În ciuda tensiunilor din coaliție dintre Netanyahu și mai mulți miniștri și a protestelor periodice ale israelienilor care cer un acord pentru aducerea acasă a ostaticilor din Gaza, guvernul a rezistat aproape doi ani.

Alegerile nu vor avea loc până în 2026.

Netanyahu are o dispută cu ministrul apărării Yoav Gallant, din propriul său partid, și cu doi adepți ai liniei dure - ministrul securității naționale Itamar Ben-Gvir și ministrul finanțelor Bezalel Smotrich.

În timp ce Likud a crescut în mod constant, sprijinul asta s-a întâmplat și cu cele două partide religioase naționaliste, Puterea Evreiască, condus de Ben-Gvir, și Sionismul Religios, condus de Smotrich, oferind ambelor partide un stimulent pentru a nu părăsi guvernul.

viewscnt
Afla mai multe despre
netanyahu
alegeri israel
sondaj
fasia gaza
hamas