Un marș de comemorare a Regelui Mihai I este anunțat pentru duminică, în Capitală, urmat de un protest față de actuala guvernare în Piața Victoriei. Manifestații antiguvernamentale sunt anunțate și în mai multe orașe din țară, dar și în diaspora, la Londra, Milano și Paris.
Manifestanții din București ar urma să se adune în Piața Victoriei în jurul orei 18.00, cu drapele marcate cu doliu, apoi să plece într-un marș comemorativ până la Piața Regelui, unde să depună coroane și să aprindă candele.
Evenimente de comemorare vor avea loc și în Pitești și Oradea (Parcul 1 Decembrie). În Pitești, oamenii se vor întâlni de la ora 15.00 în fața primăriei, urmând să plece în marș spre Piața Vasile Milea, unde vor ține un moment de reculegere și vor aprinde lumânări.
Marșul de comemorare din Capitală va fi urmat de un protest față de actuala guvernare, în Piața Victoriei.
"Este începutul dictaturii hoției în România și e doar o chestiune de timp până când se vor decide dosare penale la partid, ca pe vremea Rodicăi Stănoiu și a lui Adrian Năstase, furtul din banii noștri va redeveni normă acceptată și nepedepsită a comportamentului politic, iar hărțuirea magistraților independenți va fi un fapt cotidian. Noi toți vom continua să sărăcim și să trăim într-o țară fără spitale, fără școli sau autostrăzi, în care fiecare dintre noi este bătaia de joc a unor autorități publice abuzive, incompetente și corupte. (...) Haideți să ne apărăm dreptul la libertate și demnitate, drept atât de greu câștigat. Mașina de vot PSD, ALDE, UDMR continuă să ne macine libertatea, pe care noi avem datoria să o apărăm pentru noi și pentru copiii noștri”, se arată, potrivit News.ro, pe pagina de Facebook a evenimentului.
Manifestații antiguvernamentale sunt anunțate și la Alba Iulia (în fața prefecturii), Arad (la primărie), Bacău (în Piața Tricolorului), Baia Mare (în Piața Revoluției), Bistrița (în fața prefecturii), Brașov (în fața prefecturii), Brăila (la primărie), Constanța (în fața prefecturii), Craiova (în Piața Mihai Viteazu), Cluj (la Monumentul Memorandiștilor), Galați (prefectură), Iași (în Piața Unirii), Petroșani (la Casa de Cultură), Ploiești, Oradea (în Parcul Titan), Râmnicu Vâlcea, Satu Mare (Palatul Justiției), Suceava (prefectură), Târgu Mureș (prefectură) și Timișoara (în Piața Operei).
De asemenea, și românii din diaspora și-au anunțat susținerea pentru cei de la București și din țară, organizând manifestații asemănătoare și în Fribourg, Elveția (Piața Georges-Python), Londra (în fața ambasadei române), Milano (Consulat) și Paris (Place de la Republique).
Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor a fost adoptată miercuri pe articole într-o ședință maraton care a durat peste 12 ore, votul final fiind însă amânat pentru că PSD - ALDE - UDMR nu au reușit să strângă suficienți deputați pentru a adopta actul normativ. Singura modificare adoptată de plen față de varianta comisiei a fost obligativitatea statului de a se îndrepta împotriva magistratului care a săvârșit o eroare din rea-credință sau gravă neglijență.
De asemenea, joi, Comisia parlamentară specială pentru legile Justiției a votat înființarea unei secții de investigare a unor infracțiuni din Justiție, care va funcționa în cadrul Parchetului General și va avea drept competențe exclusive efectuarea urmăririi penale pentru infracțiunile de corupție și infracțiunile contra înfăptuirii justiției săvârșite de procurori și judecători.
Printre cele mai importante modificări adoptate la legea 303/2004 se numără interdicția pentru președintele României de a refuza numirea procurorilor și judecătorilor simpli, introducerea controlului ierarhic superior, inclusiv din partea ministrului Justiției, asupra procurorilor și statuarea obligativității pentru magistrați de a depune anual declarații pe propria răspundere că nu sunt agenți acoperiți ai serviciilor secrete, iar rolul verificării acestor declarații revine comisiilor parlamentare de control al SRI și SIE.
Camera Deputaților este primă cameră sesizată în acest caz, urmând ca forul decizional să fie Senatul.