Marile puteri avansează o ofertă Iranului să rămână în acordul nuclear de la Viena

Marile puteri avansează o ofertă Iranului să rămână în acordul nuclear de la Viena
scris 6 iul 2018

Europenii, Rusia și China - supuși unor presiuni să facă propuneri concrete în vederea garantării supraviețuirii acordului în dosarul nuclear iranian - participau vineri, la Viena, la o întâlnire cu reprezentanți iranieni, cu o ”ofertă” pe care o consideră suficient de ”atractivă” pentru ca Teheranul să rămână în cadrul pactului, relatează AFP.

”Formulăm o ofertă pe care o considerăm atractivă pentru ca Iranul să poată să continue să facă comerț cu întreprinderi europene, în pofida anunțului american cu privire la o reimpunere a unor sancțiuni", a declarat pentru presă ministrul german de Externe, Heiko Mass, înaintea începerii reuniunii, la ora 9.00 GMT (12.00, ora României) în capitala austriacă, arată news.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Însă președintele iranian Hassan Rohani a temperat așteptările și a sporit presiunea încă de joi, când a avut loc o întâlnire a șefilor diplomațiilor celor cinci puteri care au rămas părți ale acordului - China, Franța, Germania, Regatul Unit și Rusia - cu omologul lor iranian Mohammad Javad Zarif.

Evenimente

20 noiembrie - Eveniment News.ro Orașul meu
28 noiembrie - Profit Financial.forum

Pachetul de măsuri ”nu răspunde tuturor exigențelor Republicii  islamice”, i-a spus Rohani președintelui francez Emmanuel Macron într-o convorbire la telefon, potrivit agenției iraniene oficiale de presă Irna.

”Aceasta nu va fi ultima discuție”, a recunoscut Maas, admițând totodată că europenii ”nu vor putea să compenseze totul”.

Bulgaria, Grecia și Serbia au semnat crearea unui culoar rutier pe care vor testa mașini fără șofer CITEȘTE ȘI Bulgaria, Grecia și Serbia au semnat crearea unui culoar rutier pe care vor testa mașini fără șofer

Însă ”ei vor să arate Iranului că o retragere ar fi mai dezavantajoasă ca o rămânere” în pact, a adăugat acesta.

Pactul istoric din 2015 supune Iranul unui control strict al activităților sale nucleare, vizând să împiedice țara să acceadă la arma atomică. În schimb, contrapartea Iranului a fost ridicarea sancțiunilor economice internaționale și perspectiva unor investiții.

Iranul încearcă să obțină de la țări europene compensații economice, în urma dezangajării Statetlor Unite, care au denunțat acordul la începutul lui mai, considerându-l prea permisiv.

Teheranul a amenințat în mai multe rânduri cu o reluare a îmbogățirii uraniului.

După ce Guvernul american al lui Donald Trump a denunțat textul, perspectiva reimpunerii sancțiunilor americane a început să-i pună pe fugă pe investitorii străini.

Acord asupra migrației la summitul de la Bruxelles după ce Italia a blocat adoptarea primelor concluzii CITEȘTE ȘI Acord asupra migrației la summitul de la Bruxelles după ce Italia a blocat adoptarea primelor concluzii

Constructorul francez de automobile Peugeot și armatorul danez de nave petroliere Maersk Tankers se pregătesc să plece din țară.

Grupul francez Total riscă să se retragă dintr-un proiect de dezvoltare a vastului câmp gazifer iranian Pars Sud.

Întâlnirea de vineri urmează să dea ”un impuls” în vederea protejării intereselor actorilor economici, a anunțat adjunctul ministrului rus de Externe Serghei Riabkov.

NUMĂRĂTOARE INVERSĂ

Teheranul nu-și ascunde nerăbdarea. ”Timpul negocierilor se apropie de final”, a avertizat la începutul lui iunie președintele Parlamentului iranian Ali Larijani.

În lista de condții prezentate la sfârșitul lui mai, liderul suprem al Republicii islamice, ayatollahul Ali Khamenei, a cerut o garanție cu privire la vânzările iraniene de petrol și tranzacțiile comerciale.

Comisia Europeană va da în judecată Polonia pentru legea Curții Supreme CITEȘTE ȘI Comisia Europeană va da în judecată Polonia pentru legea Curții Supreme

Europa se află, astfel, sub o dublă presiune - a Teheranului, care are nevoie de investiții străine pentru a-și repune economia pe linia de plutire, și a Washingtonului, care ar putea să atace întreprinderi europene și să le priveze de accesul pe piața americană.

Șeful diplomației germane nu a detaliat conținutul ofertei europene, citând propuneri deja cunoscute - atât o lege așa-zisă ”de blocaj”, ale cărei efecte sunt incerte, vizând să contracareze efectele sancțiunilor americane asupra întreprinderilor europene care vor să investească în Iran, cât și un mandat lărgit al Băncii Europene de Investiții (BEI) în susținetrea investițiilor europene în Iran.

”Noi încercăm acum să vedem posibilitățile de a menține deschise canalele de plată cu Iranul”, a adăugat Maas.

Un semn al urgenței, în contextul în care primele sancțiuni americane urmează să fie reimpuse la începutul lui august, este faptul că președintele iranian Hassan Rohani a efectuat vizite la Geneva și la Viena, unde a pledat pentru salvarea acordului.

”Atât timp cât este posibil pentru Iran, noi vom rămâne parte în acord, noi nu vom părăsi JCPOA (sigla oficială a acordului), cu condiția să putem de asemenea profita”, a declarat conservatorul moderat, reales în 2017.

viewscnt
Afla mai multe despre
iran
nuclear