Foștii miniștri de Externe au fost incluși de Guvern în categoria celor care pot primi un pașaport diplomatic, printre beneficiari putându-se astfel înscrie Teodor Meleșcanu, Andrei Marga, dar și fostul europarlamentar Adrian Severin, condamnat recent la 3 ani de închisoare cu executare într-un dosar de luare de mită și trafic de influență, printr-o decizie a Înaltei Curți care însă la acest moment nu este definitivă.
Regula a fost introdusă de Guvern printr-un proiect de lege care modifică regimul eliberării pașapoartelor diplomatice și de serviciu.
În prezent, legea stabilește că printre foștii demnitari care pot primi astfel de pașapoarte sunt cei care au fost președinți ai României, precum și foștii președinți ai Senatului și Camerei Deputaților și foștii prim-miniștri.
Prin urmare, printre beneficiarii acestor pașapoarte se poate număra deja și fostul premier Adrian Năstase, care a deținut și funcția de ministru de Externe, care a fost condamnat și a executat o sentință cu închisoarea pentru corupție.
CITEȘTE ȘI FOTO Imagini inedite din întâlnirile lui Obama cu simpli cubanezi sau din plimbarea pe străzile HavaneiPotrivit modificărilor propuse miercuri de Guvern, pașapoartele diplomatice vor fi acordate și persoanelor care dețin funcții asimilate ca rang prim-adjunctului și adjuncților procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, precum și foștilor miniștri de Externe.
Printre noii beneficiari de pașapoarte diplomatice, care au probleme cu justiția, se va putea regăsi astfel și fostul ministru de Externe Adrian Severin.
Regimul pașapoartelor nu exclude în vreun fel persoanele cu condamnări la închisoare de la eliberarea unui pașaport diplomatic.
În prezent, acest tip de pașaport este eliberat automat președintelui, premierului, parlamentarilor, membrilor Guvernului, secretarilor de stat, guvernatorului BNR, președintelui Academiei și șefilor de culte religioase.
Conform noului proiect de lege, pașaportele diplomatice sau de serviciu vor fi eliberate și copiilor aflați în întreținerea acestor persoane trimise în misiune oficială în străinătate, precum și soțului ori soției acestora, atunci când copiii îi însoțesc în cursul misiunii.
CITEȘTE ȘI FOTO Cum arată în interior Palatul Primăverii, reședința din București a lui Ceaușescu, care va fi transformat în muzeuReglementarea este însoțită de obligația ca pașapoartele să fie predate de către titular la încetarea calității sale oficiale, în caz contrar fiind anulate de Ministerul Afacerilor Externe.
Guvernul mai propune ca pașaportul de serviciu să fie eliberat și pentru angajații autorităților publice care candidează pentru posturi în cazul unor organizații, instituții și misiuni internaționale, la cerere, sau care ocupă funcții de expert național detașat la instituțiile și organismele Uniunii Europene.