Codul administrativ, adoptat săptămâna trecută prin OUG, a fost modificat în ședința de Guvern

Codul administrativ, adoptat săptămâna trecută prin OUG, a fost modificat în ședința de Guvern
Profit.ro
Profit.ro
scris 4 iul 2019

Codul administrativ, adoptat săptămâna trecută prin ordonanță de urgență, a fost modificat în ședința de Guvern de miercuri, una dintre prevederi vizând folosirea limbii minorităților naționale în administrație.

„Au fost operate câteva modificări și clarificări în ceea ce privește Codul administrativ. Sunt practic clarificări privind anumiți termeni și anumite proceduri, urmare a observațiilor în avizul primit de la Consiliul Legislativ. Pentru o mai mare acuratețe este clarificată procedura de trecere a unui bun din domeniul public al statului în domeniul public al unităților administrativ-teritoriale. Cu alte cuvinte, se specifică clar entitățile care elaborează și inițiază hotărârea de Guvern prin care un bun trece din domeniul public al statului în domeniul public al unităților administrativ-teritoriale, în sensul că această hotărâre de Guvern se face la solicitarea autorităților locale, iar ministerul care deține bunul respectiv inițiază actul normativ. Până acum Ministerul Dezvoltării Regionale era singurul minister care iniția acest act normativ. De acum încolo, fiecare minister care are în posesie bunul respectiv va iniția respectivul act normativ”, a anunțat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Nelu Barbu, potrivit News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
ULTIMA ORĂ Guvernul dă OUG de ștergere a datoriilor bugetare ale companiilor energetice vitale, prin darea în plată a activelor acestora CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Guvernul dă OUG de ștergere a datoriilor bugetare ale companiilor energetice vitale, prin darea în plată a activelor acestora

O altă modificare vizează eliminarea acordării statutului special pentru anumite categorii de funcționari publici. „Dintr-o eroare de formulare se înțelegea că funcționarii Ministerului Finanțelor Publice ar putea avea statut special”, a spus Barbu.

Nelu Barbu a precizat că în actul normativ s-a păstrat prevederea potrivit căreia în unitățile administrativ-teritoriale în care cetățenii aparținând unei minorități naționale au o pondere de peste 20% din numărul locuitorilor, stabilit la ultimul recensământ, autoritățile administrației publice locale, instituțiile publice aflate în subordinea acestora, precum și serviciile publice deconcentrate asigură folosirea în raporturile cu aceștia și a limbii minorității respective.

„Se menține acea prevedere cu 20%, însă, în baza principiului autonomiei locale, se acordă dreptul autorităților publice locale de a decide prin hotărâre de consiliu utilizarea limbii minorităților și în situațiile în care nu se atinge ponderea de 20%, așa cum a decis Parlamentul. Se înlocuiește sintagma «în forma bilingv» cu sintagma «în limba română și în limba minorităților naționale», pentru o mai multă claritate”, a arătat Nelu Barbu.

De asemenea, a fost clarificat statutul secretarului general al Guvernului, în sensul că acesta are rang de ministru și nu poate fi în același timp și înalt funcționar public. 

viewscnt
Afla mai multe despre
guvern
cod administrativ