Obligațiunile emise în euro de Banca Transilvania, scadente în 2028, intră astăzi la tranzacționare la Bursa de Valori București. Aceasta este prima emisiune de obligațiuni Banca Transilvania la BVB.
Anterior, banca a anunțat că a închis cu succes plasamentul privat de obligațiuni, oferta fiind acoperită integral. Banca plătește investitorilor o dobândă anuală variabilă, formată din EURIBOR 6M (-0,27%) plus o marjă de 3,75%. Valoarea totală a emisiunii se cifrează la 285 milioane euro.
Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a subscris 100 milioane euro. BERD este cel mai mare acționar al Bancii Transilvania, cu o cotă de 8,6%.
Investiția este prezentată ca fiind un nou impuls pentru piețele de capital din România.
CITEȘTE ȘI SIF Oltenia își vinde întreaga participație deținută la BCR pentru 140 milioane de euro cash, cu 28% mai mult decât au obținut celelalte SIF-uri de la ErsteBanca Transilvania, locul 2 după cota de piață, a obținut anul trecut un profit de 1,24 de miliarde de lei, nivel similar celui din 2016. În primul trimestru din acest an, BT a realizat un rezultat net de 366 de milioane de lei, în creștere cu aproape jumătate față de perioada similară din 2017.
BT devine a patra bancă din România care oferă pe piață de obligațiuni corporative, după UniCredit Bank, Garanti Bank și Raiffeisen Bank. Scadența de 10 ani este dublă ca întindere față de ofertele concurentelor de până acum. De asemenea, suma împrumutată este dublă față de cea mai mare emisiune, cea de 660 de milioane de lei făcută de UniCredit anul trecut.
Titlurile cu venit fix sunt interesante în special pentru investitorii de tipul fondurilor de pensii, fiind considerate mai puțin riscante decât acțiunile.
BT a cumpărat în acest an Bancpost de la Eurobank și este în proces de fuziune prin absorbție. Banca avea o capitalizare bursieră de 10,15 miliarde de lei, potrivit ultimelor cotații de la BVB.