Monumentul Infanteriei din Parcul Kiseleff, dispărut după cel de-al Doilea Război Mondial și înlocuit, în anul 2000, cu un alt monument dedicat infanteriei române, ar putea fi reconstruit cu ocazia comemorării Centenarului Marii Uniri, potrivit unui proiect de hotărâre aflat pe ordinea de zi a ședinței de miercuri a Consiliului General al Municipiului București (CGMB).
"Reconstrucția monumentelor pierdute este una dintre modalitățile prin care se activează memoria colectivă, este un prilej de reflecție asupra marilor evenimente istorice care au contribuit la devenirea României ca stat unitar și independent. În această perioadă, când comemorăm Centenarul Primului Război Mondial și al Marii Uniri de la 1918, reconstrucția Monumentului Infanteriei, operă a sculptorului Ion Jalea, se impune ca o datorie de onoare pentru glorificarea curajului soldaților infanteriști din Marele Război, care au luptat eroic pentru realizarea României Mari”, se arată în expunerea proiectului de hotărâre inițiat de consilierii generali din partea PNL, citată de News.ro.
Monumentul a fost realizat de sculptorul Ion Jalea și a fost inaugurat în 1936, la primul rond al Șoselei Kiseleff. Monumentul Infanteriei a fost dezasamblat în 1939 și depozitat la Muzeul Miltar, cu scopul reamplasării lui, însă a dispărut după cel de-al Doilea Război Mondial. Construcția din bronz era formată dintr-un obelisc înalt din marmură, având de-o parte și de alta un pluton militar alcătuit din 14 infanteriști aflați într-o acțiune ofensivă.
CITEȘTE ȘI FOTO Un monument de arhitectură al stațiunii Moneasa, Vila Nufărul, unde s-au amenajat primele băi termale, a ajuns o ruină, fiind abandonat de 27 de aniÎn anul 2000, pe locul fostului monument a fost ridicat unul nou, realizat de sculptorul Ioan Bolborea și format dintr-o coloană de bronz înaltă de peste 10 metri.
"Chiar dacă în primăvara anului 2000, pe locul fostului Monument al Infanteriei a fost rdicat un nou monument dedicat infanteriei române (...), considerăm important actul de recuperare a efortului contemporanilor participanți la luptele greilor ani ai Primului Război Mondial, care au proiectat și susținut Monumentul Infanteriei, prin reconstrucția monumentului inițial, dedicat sacrificiilor soldaților infanteriși pe altarul patriei”, subliniază inițiatorii proiectului.