Oceanul planetar se încălzește în ritm accelerat

Oceanul planetar se încălzește în ritm accelerat
Profit.ro
Profit.ro
scris 11 ian 2019

Oceanul planetar se încălzește în ritm accelerat, încălzirea globală amenințând viața marină și o parte importantă din rezervele de hrană ale omenirii, arată un studiu citat de AFP.

Descoperirile, publicate în revista americană Science, dovedesc că rapoartele care sugerau o așa-numită pauză în încălzirea globală în ultimii ani au fost eronate, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Tehnologia recentă utilizată a demonstrat că nu a existat o astfel de pauză, fapt care a ridicat noi semne de întrebare și îngrijorări legat de ritmul în care se schimbă climatul și efectele asupra oceanelor.

Presa britanică: Dacia va lansa o mașină electrică \ CITEȘTE ȘI Presa britanică: Dacia va lansa o mașină electrică "șocant de accesibilă"

„Încălzirea oceanelor este un indicator foarte important al schimbărilor climatice și avem dovezi solide că se încălzesc mai rapid decât credeam”, a spus coautorul studiului Zeke Hausfather, absolvent al Universității Berkeley.

Aproximativ 93% din căldura în exces - ținută în jurul Pământului de gazele cu efect de seră care sunt produse de arderea combustibililor fosili - se acumulează în Oceanul planetar.

Cel mai recent raport se bazează pe patru studii, publicate între 2014 și 2017.

Un factor cheie în cifrele mult mai precise de acum l-a reprezentat flota de monitorizare a oceanelor Argo, care cuprinde aproximativ 4.000 de roboți care „plutesc în derivă, scufunzându-se la 2.000 de metri și măsurând temperatura la fiecare câteva zile, PH-ul, salinitatea și alte elemente”.

Noua analiză arată că încălzirea oceanelor este în ritm cu măsurătorile creșterii temperaturii aerului.

Dacă nu va fi făcut nimic în sensul de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, „temperatura oceanelor până la adâncimea de 2.000 de metri va crește cu 0,78 de grade Celsius până la finalul secolului”.

Astfel, nivelul mării va crește cu 30 de centimetri, fără a pune la socoteală topirea ghețarilor și a banchizelor.

„Având în vedere că 2018 a fost al patrulea cel mai cald an înregistrat la suprafață, cu siguranță va fi cel mai cald an în ceea ce privește oceanele, așa cum au fost 2017 și 2016”, a mai spus Hausfather. „Semnalul de încălzire globală este mai ușor de detectat dacă se schimbă în oceane decât la suprafață”.

viewscnt
Afla mai multe despre
ocean
incalzire