Din 27 noiembrie și până în 5 decembrie 2020 se desfășoară cea de-a XV-a ediție a Festivalului de Muzică Veche București. În acest an dificil, organizatorii evenimentului au hotărât că acesta trebuie să meargă mai departe și să se desfășoare într-o variantă online. De altfel și vizualul ediției din acest an, un portret realizat de artistul Volker Hermes, reflectă perfect starea în care ne aflăm actualmente și credem că va deveni o veritabilă capsulă a timpului. Cine îl va revedea peste un timp va ști fără echivoc că este vorba despre anul de grație 2020.
Ediția curentă se concentrează pe muzica secolelor al XVII-lea și al XVIII-lea (cu mici escapade în afara acestui interval temporal), pe afiș aflându-se numele unor compozitori precum Johann Sebastian Bach, Georg Friedrich Händel, Robert de Visée, Georg Philipp Telemann, Heinrich Ignaz Franz von Biber, Jean-Marie Leclair și alții.
Este o ediție ce își propune să vă aducă în casă unele dintre cele mai importante pagini scrise pentru clavecin, teorbă, vioară sau violone, un adevărat regal sonor. Cele 7 evenimente din acest an aduc în fața publicului bucureștean, și nu numai, nume sonore din universul „early music” și vechi prieteni ai Festivalului, precum Xavier Díaz-Latorre (chitară barocă/teorbă), Ketil Haugsand (clavecin), Yuko Inoue (fortepiano), Melinda Béres (vioară barocă), Mircea Ionescu (vioară barocă), Rafael Butaru (vioară barocă), Csibi Dávid (violă barocă), Ciprian Câmpean (violoncel baroc), István Csata (viola da gamba și violone) și Raluca Enea (clavecin) sau Ansamblul de Muzică Veche „Codex” (Sf. Gheorghe), printre alții.
Program oficial - Festivalul de Muzică Veche București,
ediția a XV-a, 2020
Bach by Concerts
Vineri, 27 Noiembrie 2020
Melinda Béres, Mircea Ionescu, Rafael Butaru - viori baroce
Csibi Dávid - viola barocă
Ciprian Câmpean - violoncel baroc
István Csata - violone
Raluca Enea - clavecin
La guitare du Roi
Sâmbătă, 28 Noiembrie 2020
Xavier Díaz-Latorre - chitară barocă/teorbă
Solo or 2
Duminică, 29 Noiembrie 2020
Melinda Béres, Csibi Dávid - viori baroce
Viola da gamba – The Story
Luni, 30 Noiembrie 2020
István Csata - viola da gamba
Raluca Enea - clavecin
Bach. Sons and Friends
Joi, 3 Decembrie 2020
Ketil Haugsand - clavecin
Yuko Inoue - fortepiano
Dulce carmen et melodum
Vineri, 4 decembrie 2020
Ansamblul de Muzică Veche „Codex”
Haendel vs Haendel
Sâmbătă, 5 Decembrie 2020
Cristina Vasilache - soprană
Mircea Ionescu, Rafael Butaru - viori baroce
Ciprian Câmpean - violoncel baroc
Raluca Enea - clavecin
Toate concertele vor putea fi urmărite online, pe stream live, pe pe site-ul earlymusic.ro, dar și pe pagina de Facebook și pe canalul de Youtube - Bucharest Early Music Festival. Concertele online și repetițiile pentru acestea sunt organizate cu aplicarea strictă a reglementărilor legale în vigoare - Ordinul comun al Ministerului Culturii și Ministerului Sănătății nr. 3.142/1.495/2020 (cu anexa modificată prin Ordinul nr. 3.205/1.708/2020) privind măsurile pentru prevenirea contaminării cu noul coronavirus SARS-CoV-2 și pentru asigurarea desfășurării activităților în condiții de siguranță sanitară în domeniul culturii.
Festivalul de Muzică Veche București este organizat de Asociația Antiqva și de agenția Medieval Praxis. Parteneri: Ministerul Culturii, Institutul Cultural Român, Muzeul Național de Artă al României, Institutul Cultural Maghiar București, Festivalul de Muzică Veche Miercurea Ciuc.
Sponsori: Aqua Carpatica, Domeniile Sâmburești, Delicatese Florescu.
Parteneri media: Radio România, Radio Trinitas, Radio Clasic, Profit.ro, Urban.ro, AgențiadeCarte.ro, Informateca.ro