Arctica s-a încălzit de trei ori mai repede decât restul Pământului din 1971, mai mult decât se credea până acum, potrivit unui raport al Programului de Monitorizare și Evaluare a Arcticii (AMAP), relatează AFP.
Fiecare fracțiune de grad contează: probabilitățile ca banchiza să dispară complet vara - înainte de a se forma din nou în timpul sezonului de iarnă - sunt de zece ori mai mari dacă temperatura pe Terra crește cu 2 grade Celsius în loc de 1,5 grade Celsius, obiectivele stabilite prin Acordul de la Paris, scrie Agerpres.
Aceste date alarmante figurează într-un raport actualizat al AMAP privind schimbările climatice din regiunea arctică, publicat cu ocazia unei reuniuni ministeriale a Consiliului Arctic care reunește în această săptămână, la Reykjavik, țările riverane regiunii.
"O actualizare importantă este faptul că, între 1971 și 2019, creșterea medie anuală a suprafeței Arcticii (terestre și oceanice) a fost de trei ori mai mare decât creșterea mediei globale în aceeași perioadă. Acest lucru este mai mult decât s-a evidențiat în evaluările precedente ale AMAP", au afirmat autorii.
Actualizarea anterioară, publicată în 2019, a indicat că încălzirea în Arctica a fost "mai mult decât dublă față de media globală", un decalaj mai accentuat iarna.
În mai puțin de jumătate de secol, din 1971 până în 2019, temperatura medie anuală în această regiune nordică a urcat cu 3,1 grade Celsius, în timp ce planeta se încălzea cu 1 grad Celsius, potrivit documentului actualizat publicat joi.
"În majoritatea scenariilor de emisii (de gaze cu efect de seră), marea majoritate a modelelor (...) că, până în 2050, Arctica va fi practic fără gheață pentru prima dată în septembrie, luna în care gheața este de obicei la cel mai scăzut nivel, adaugă autorii.
"Probabilitatea unei veri arctice fără gheață (marină) este de zece ori mai mare în scenariul unei încălziri globale de 2 grade Celsius decât în cazul unui scenariu de 1,5 grade Celsius", subliniază aceștia.
Potrivit proiecțiilor menționate în raport, se așteaptă ca, până la sfârșitul secolului, temperaturile medii din Arctica să crească între între 3,3 grade Celsius și 10 grade Celsius peste media lor din perioada 1985-2014, cifra exactă depinzând de volumul de viitoare emisii de gaze cu efect de seră.