Instanța a respins cererea Astra de anulare a deciziei prin care ASF i-a limitat subscrierile

Instanța a respins cererea Astra de anulare a deciziei prin care ASF i-a limitat subscrierile
Adrian Dumitrache
Adrian Dumitrache
scris 1 dec 2015

Curtea de Apel București a respins, printr-o decizie care poate fi atacată cu recurs, cererea Astra Asigurări de anulare a unei decizii a Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), prin care instituția a limitat subscrierile companiei la 231 milioane de lei pentru o perioadă de 6 luni.

“Respinge acțiunea principală și acțiunea conexată ca neîntemeiate. Cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare”, se arată pe pagina web a instanței.

Urmărește-ne și pe Google News

Decizia ASF care a făcut obiectul demersului Astra în justiție a fost adoptată la finele lunii mai a acestui an și completează o decizie a instituției din februarie 2014, care a declanșat procedura de redresare financiară prin administrare specială a Astra.

Prin această decizie, autoritatea a interzis Astra să mai subscrie noi contracte de asigurări de garanții (clasa 15 a asigurărilor generale) și a limitat primele subscrise ale societății la 231 milioane de lei pentru o perioadă de 6 luni.

ASF și-a motivat decizia prin faptul că, în cursul anului 2014, Astra a subscris semnificativ polițe RCA, segment de afaceri care a crescut cu 15% față de 2013 și a ajuns la o pondere de 61% din totalul veniturilor companiei, iar polițele CASCO, în scădere cu 27% față de 2013, aveau o pondere de 15% în total subscrieri.

În opinia autorității, RCA și CASCO sunt clase de asigurare cu nivel ridicat al daunalității, expuneri pentru care Astra nu deținea active lichide pentru a le susține, se spune în decizie.

Un alt motiv a fost că societatea nu dispunea de un program de reasigurare pentru asigurările de garanții, iar necesarul de lichiditate curent al Astra nu permitea asumarea de riscuri pentru această categorie de polițe.

În plus, Astra s-a confruntat cu deterioarea semnificativă a coeficientului de lichiditate și a marjei de solvabilitate disponibile la data de 31.12.2014 pentru asigurări generale față de momentul deschiderii procedurii de redresare financiară, în februarie 2014.

ASF a decis, în luna august a acestui an, ridicarea licenței de funcționare a Astra Asigurări, și a ânaintat o cerere de faliment pentru asigurător, după ce compania a fost ținută sub administrarea specială a KPMG Advisory în perioada februarie 2014 – august 2015.

Societatea avea indicatorii de solvabiluitate și lichiditate cu mult sub normele ASF, având nevoie, pentru a reintra în legalitate, de o majorare de capital de 425 milioane de euro.

Acționarul majoritar, omul de afaceri Dan Grigore Adamescu, nu a venit cu această sumă și nu a acceptat ofertele altor investitori interesați să prea asigurătorul.

În momentul în care ASF a cerut falimentul Astra, compania avea peste 1,8 milioane de clienți cu 2,5 milioane de poliție. Majoritatea clienților, 870.000, dețineau o poliță RCA.

Astra a devenit liderul pieței asigurărilor în 2010 și a ocupat această poziție până în 2013.

La finele anului 2014, compania a coborât pe locul trei, fiind devansată de Allianz-Țiriac și Omniasig.

Cu o cotă de 9,52%, Astra a subscris prime de 777,24 milioane de lei în 2014, în scădere cu 16,6% față de anul precedent.

După pierderi de 917,3 milioane de lei în 2013, societatea a înregistrat un profit net 30,7 milioane de lei.

Principalele clase de asigurări în portofoliul Astra sunt RCA - 463,36 milioane de lei, CASCO - 150,6 milioane de lei, bunuri - 64,98 milioane de lei și medicale - 63,7 milioane de lei, conform datelor din raportul companiei aferent anului 2014.

viewscnt
Afla mai multe despre
astra
asf
decizie
instanta