Idea Bank, instituție de credit cu capital polonez, listează astăzi la București emisiunea de obligațiuni prin care s-a finanțat recent

Idea Bank, instituție de credit cu capital polonez, listează astăzi la București emisiunea de obligațiuni prin care s-a finanțat recent

Foto: Idea Bank

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 26 feb 2019

La o săptămână după listarea obligațiunilor Elefant Online în valoare de 7,65 milioane lei, este rândul Idea Bank să aducă la cota Bursei de Valori București propria sa emisiune de titluri obligatare corporative.

Investitorii activi la cota Bursei de Valori București vor avea disponibile la tranzacționare, începând de astăzi, noi titluri pe segmentul obligațiunilor corporative. În plin scandal cu acuzații la nivel înalt de cartelizare a băncilor și de prezumtive manipulări ale indicelui de dobândă ROBOR, unul dintre puținele nume noi care arată că sistemul bancar românesc se mai poate primeni listează o emisiune de obligațiuni corporative, folosind piața de capital locală pentru finanțare - Idea Bank, fosta RIB Bank cumpărată la finele anului 2013 de către polonezii de la Getin Holding. Banca, situată dincolo de locul 20 în sistem, aduce la cota BVB obligațiunile sale.

Urmărește-ne și pe Google News

Idea Bank este astfel a 5-a instituție de credit care are listate în regim bursier obligațiuni, după UniCredit Bank (cu 3 emisiuni), Raiffeisen Bank, Garanti Bank și Banca Transilvania.

Document - BNR estimează că profitul sistemului bancar scade cu 72% în 2019 și doar 9 bănci mai rămân profitabile, chiar și fără aplicarea taxei pe active CITEȘTE ȘI Document - BNR estimează că profitul sistemului bancar scade cu 72% în 2019 și doar 9 bănci mai rămân profitabile, chiar și fără aplicarea taxei pe active

În vara anului trecut, Idea Bank a anunțat că vrea să împrumute 5 milioane de euro printr-un plasament privat de obligațiuni în Polonia, fonduri pe care să le includă în capitalul de nivel 2. Emisiunea a fost prezentată atunci ca fiind necesară pentru creșterea nivelului capitalului și pune interdicția de plată a dividendelor sau de răscumpărare de acțiuni pe durata emisiunii obligațiunilor.

Este un execițiu de piață care se derulerază la mai puțin de o săptămână de la listarea emisiunii de obligațiuni în valoare de 7,65 milioane lei a retailerului online Elefant care a atras finanțare la un cost fix de 9% al dobânzii pentru titlurile sale scadente în anul 2021.

Activitatea a fost sporită pe segmentul obligatar de la BVB întreg anul 2018. Astfel, compania imobiliară Globalworth, cel mai mare deținător de spații de birouri din România, a listat obligațiuni în valoare de 550 milioane euro. De asemenea, Banca Transilvania (TLV) a venit cu propria sa emisiune de obligațiuni însumând 285 milioane euro, în timp ce Primăria Municipiului București a adus la cota BVB o emisiune de titluri obligatare în valoare de 550 milioane lei.

La jumătatea lunii octombrie, International Investment Bank (IIB), cu sediul la Moscova, a plasat către investitorii activi pe piața locală printr-un consorțiu de intermediere condus de BT Capital Partners o emisiune de obligațiuni denominată în moneda unică europeană în valoare de 80 milioane euro cu scadența în 2021 și având o dobândă fixă de 1,5026%, precum și o emisiune în moneda locală în valoare de 300 milioane lei, având maturitate similară și o dobândă egală cu indicele ROBOR la 3 luni plus 1,4%.

Pe sistemul alternativ de tranzacționare AeRO a fost listată în noiembrie emisiunea de obligațiuni în valoare de 4,70 milioane lei a companiei Bittnet Systems (BNET), iar în decembrie același emitent a închis cu succes un plasament privat pentru obligațiuni în valoare de 9,70 milioane lei pe care ar urma să le aducă la tranzacționare în regim bursier anul acesta.

viewscnt
Afla mai multe despre
idea bank
emisiune obligatiuni
bvb
bursa
banca transilvania
unicredit bank
garanti bank