UPDATE: Prețul petrolului a urcat cu peste 3%, după doborârea avionului rusesc de forțele militare turce

UPDATE: Prețul petrolului a urcat cu peste 3%, după doborârea avionului rusesc de forțele militare turce
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 24 nov 2015

Cotațiile petrolului continuă să crească pe piețele internaționale, depășind pragul de 46 dolari/baril, pe fondul îngrijorării investitorilor cu privire la o posibilă agravare a tensiunilor geopolitice, după ce un avion de luptă rusesc a fost doborât în Turcia pentru că ar fi încălcat spațiul aerian al țării la granița cu Siria, relatează MarketWatch.

“Știrile referitoare la prăbușirea unui avion militar în Siria amintesc investitorilor că există încă riscuri semnificative în Orientul Mijlociu“, a spus Bjarne Schieldrop, analist al companiei suedeze de servicii financiare SEB Markets.

Prețul țițeiului Brent, de referință pe bursa de la Londra, a crescut astăzi cu 3,05% după anunț, la 46,2 dolari/baril. Pe bursa de la New York, petrolul West Texas Intermediate (WTE) se tranzacționa în jurul orei 19:00 la 43 dolari/baril, în urcare cu 3%.

Cotațiile aurului au urcat cu 1,08%, la 1.078 dolari/uncie, după ce luni au închis la cel mai scăzut nivel din ultimii peste cinci ani și jumătate, pe fondul declinului prețurilor materiilor prime și al aprecierii dolarului față de principalele valute ale lumii.

Imediat după anunț, bursa de la Istanbul a scăzut cu 1,6%, iar lira turcească s-a depreciat cu 0,6% față de dolarul american, scrie Reuters. 

Indicele RTS al bursei de la Moscova a scăzut cu până la 4%, declinul fiind condus de acțiunile Gazprom, care s-au depreciat cu 4,1%. Aproximativ 17% din exporturile grupului petrolier rus către țările din afara CSI (Comunitatea Statelor Independente) merg în Turcia. De altfel, Rusia este al doilea cel mai mare partener comercial al Turciei, după Germania.

"O eventuală suspendare a relațiilor comerciale dintre cele două state ar avea un impact economic direct, însă cele două părți nu au niciun interes să întrerupă total relațiile. Probabilitatea declanșării unui conflict armat este foarte scăzută", a spus pentru Bloomberg Joseph Dayan, analist al firmei britanice BCS.

Aviația militară turcă a doborât marți dimineață un avion de război rusesc SU-24 care ar fi violat spațiul aerian al țării la granița cu Siria. Potrivit oficialilor turci, piloții avionului rusesc au ignorat mai multe avertismente în care li se cerea să părăsească spațiul aerian al Turciei.

Piloții avionului rusesc au reușit să se catapulteze înainte ca avionul să se prăbușească. Potrivit unui grup de rebeli sirieni, unul dintre piloți ar fi fost ucis în timp ce încerca să își ghideze parașuta către o zonă aflată sub controlul guvernului de la Damasc.

Ministerul rus al Apărării a confirmat că avionul doborât aparținea armatei ruse, însă a negat că acesta ar fi încălcat spațiul aerian al Turciei.

Urmărește-ne și pe Google News

"Avionul nu a părăsit spațiul aerian al Siriei", a declarat ministerul într-un comunicat preluat de agenția de știri Sputnik.

Rusia a lansat o investigație privind circumstanțele care au condus la doborârea avionului, primul incident de acest fel între Rusia și un membru NATO în peste 60 de ani.

viewscnt
Afla mai multe despre
petrol
brent
wte
turcia
siria
rusia
avion