În contextul atentatelor de vineri de la Paris, un nou raport privind impactul terorismului în lume arată că anul 2014 a fost cel mai costisitor din istorie pentru statele afectate de atacuri comise de organizații teroriste, costul direct al terorismului asupra economiei mondiale fiind evaluat la 52,9 miliarde de dolari, în creștere cu 61% față de anul anterior și peste nivelul de 51,5 miliarde de dolari înregistrat în 2001, după atentatele de la 11 septembrie din SUA.
În 2013, impactul economic al atentatelor teroriste, calculat în funcție de valoarea proprietăților distruse și de costurile în urma deceselor și rănilor (costuri medicale, potențialele venituri care ar fi fost aduse în economie de victime etc.) a fost estimat la 32,9 miliarde de dolari, se arată în ediția din acest an a Indexului Global al Terorismului, realizat de Institutul pentru Economie și Pace (IEP).
Metodologia IEP pentru determinarea impactului economic al atentatelor teroriste nu include eventualele costuri cu suplimentarea personalului de pază, majorarea polițelor de asigurări sau efectele întreruperii activităților obișnuite în cazul unui atac.
Ediția din 2015 a Indexului Global al Terorismului include 162 de țări, clasificate în funcție de impactul atacurilor teroriste. România se situează pe poziția 124, la egalitate cu alte 30 de state care nu au raportat niciun incident terorist în anul anterior și unde, implicit, impactul terorismului este zero.
Statele cele mai afectate de activități teroriste în 2014 au fost Afganistan, Irak, Nigeria, Pakistan și Siria, cele cinci țări înregistrând 78% din totalul victimelor la nivel global și 57% din numărul atacurilor.
Potrivit raportului, 32.658 persoane și-au pierdut viața în urma atacurilor teroriste din 2014, față de 18.111 în anul anterior. Irakul rămâne țara cea mai afectată de terorism, cu 9.929 de victime.
Doar două organizații teroriste, ISIL (Statul Islamic din Irak și Levant) și Boko Haram, sunt responsabile pentru 51% dintre morțile cauzate de atacurile teroriste din 2014, iar Boko Haram, care în luna martie s-a aliat cu Statul Islamic, a devenit cea mai periculoasă organizație teroristă la nivel global, cauzând moartea a 6.644 persoane, față de 6.073 persoane ucise de ISIL.
Atentatele de vineri de la Paris, în urma cărora 132 persoane au decedat și alte 352 au fost rănite, se vor reflecta aproape imediat în economia Uniunii Europene, a declarat pentru Bloomberg Steve Killelea, președintele IEP. Impactul atacurilor va fi inclus în ediția din 2016 a indexului global.
"Va fi un impact la nivelul produsului intern brut în Franța începând cu trimestrul actual, generat de întreruperea activităților din Paris pentru 48 de ore. De asemenea, vor fi efecte pe termen mai lung. Dacă Europa întărește securitatea, acest lucru va afecta circulația oamenilor și productivitatea", a spus Killelea.