EXCLUSIV Document: România va continua să piardă și în următorii 40 de ani un număr mare de persoane active

EXCLUSIV Document: România va continua să piardă și în următorii 40 de ani un număr mare de persoane active
scris 22 sep 2015

România va continua să piardă și în următorii 40 de ani, conform unui document confidențial analizat la nivelul autorităților și obținut de Profit.ro, un număr foarte mare de persoane active, care vor alege să plece spre alte state, după ce în ultimii ani au părăsit țara aproape 5 milioane de români, reprezentând un sfert din totalul populației. Emigrarea nu va scădea cât timp între România și alte state există un decalaj economic iar singura metodă de oprire a acestui flux, în lipsa dezvoltării economice interne și a unor salarii atractive, depinde, se arată în document, doar de eventuale restricții aplicate de celelalte state prin politica de imigrare.

”Transformările profunde petrecute după 1989 în sistemul politico-social din România au determinat apariția unor reglementări care au favorizat libera circulație a persoanelor. Acestea au determinat, la începutul acestui deceniu, creșterea fără precedent a nivelului migrației internaționale, în primul rând a emigrației, motivația din considerente politice fiind înlocuită cu cea de natură economică. În cadrul migrației externe, a crescut proporția emigrării forței de muncă tinere calificate (...) Soldul migrației externe, prin schimbarea domiciliului din/în altă țară, se apreciază că se va menține la valorile actuale până în 2060, în variantele de lucru cu migrație externă”, este scris în document.

Urmărește-ne și pe Google News

Institutul Național de Statistică aprecia recent că, după 1989, peste 100.000 de români au plecat anual pentru a munci sau locui în alte țări, dar datele se bazau pe evidențele autorităților din statele respective, în care sunt incluși doar cetățenii înregistrați oficial. Date oficiale foarte recente, centralizate în urmă cu o lună, și aflate în posesia Profit.ro relevă însă că aproape 5 milioane de români sunt plecați din țară, dintre care 3,8 milioane de persoane aflate în evidența autorităților locale plus încă 1,1 milioane români care locuiesc efectiv pe teritoriile statelor de reședință, dar nu figurează ca atare în evidențe deoarece fie dețin două cetățenii, fie nu și-au înregistrat șederea la serviciile de imigrări locale.

În 2013, românii plecați au trimis familiilor din țară peste 4,2 miliarde euro, față de 4,5 miliarde euro în 2012, cele mai mari sume fiind primite din partea celor aflați în Italia, Germania, SUA și Spania.

viewscnt
Afla mai multe despre
emigrare
estimari