Doar 13 blocuri și 3 case au fost reabilitate termic prin credit garantat de stat, peste 1.500 de blocuri fiind finanțate prin programe naționale

Doar 13 blocuri și 3 case au fost reabilitate termic prin credit garantat de stat, peste 1.500 de blocuri fiind finanțate prin programe naționale
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 31 iul 2016

Statul a decontat dobânda aferentă pentru doar 16 credite bancare destinate reabilitării termice a clădirilor de locuit în ultimii 6 ani, de când a fost introdus instrumentul dobânzii subvenționate pentru astfel de operațiuni. În schimb, peste 1.500 de blocuri au fost reabilitate cu bani de la bugetul de stat, bugetele locale și fonduri europene.

 

Urmărește-ne și pe Google News

Programul de reabilitare termică a clădirilor de locuit cu garanție guvernamentală a fost aprobat în 2010 și facilitează accesul asociațiilor de proprietari și al proprietarilor locuințelor unifamiliale, persoane fizice, la contractarea de credite bancare cu garanție guvernamentală și cu dobândă subvenționată.

Potrivit datelor oficiale consultate de Profit.ro, în perioada 2010 – 2015, de la bugetul de stat a fost decontată dobânda aferentă pentru doar 16 credite bancare.

Creditele respective au fost contractate de 13 asociații de proprietari, pentru blocuri de locuințe, și de 3 persoane fizice, pentru locuințe unifamiliale.

Statul vrea să oblige dezvoltatorii imobiliari să îi construiască locuințe sociale CITEȘTE ȘI Statul vrea să oblige dezvoltatorii imobiliari să îi construiască locuințe sociale

În paralel cu acest program, chiar din 2009, Guvernul a derulat Programul național privind creșterea performanței energetice a blocurilor de locuințe, care asigură finanțarea reabilitării termice a locuințelor prin fonduri de la bugetul de stat, autoritățile locale și fonduri europene, fără nicio contribuție sau una simbolică din partea proprietarilor.

În aceste condiții, este normal că proprietarii au așteptat ca autoritățile locale să înceapă proiecte de reabilitare și imobilele lor să fie incluse în aceste programe.

Conform datelor oficiale, însă, solicitările de decontare ale autorităților locale pentru anul trecut, din fondurile alocate programului național de reabilitare termică, au fost la jumătate din totalul fondurilor puse la dispoziție de Guvern. Astfel, la sfârșitul anului trecut, fondurile alocate pentru Programul național privind creșterea performanței energetice a blocurilor de locuințe au fost diminuate de la 50 milioane de lei la 24 de milioane de lei.

Măsuri dure pregătite de Guvern: Mutarea forțată sau exproprierea persoanelor din case nesigure la cutremur și stoparea vânzărilor de locuințe ANL pentru tineri CITEȘTE ȘI Măsuri dure pregătite de Guvern: Mutarea forțată sau exproprierea persoanelor din case nesigure la cutremur și stoparea vânzărilor de locuințe ANL pentru tineri

Chiar și în lipsa entuziasmului unor autorități locale, în perioada 2009-2015, au fost finalizate, în cadrul programului național, lucrările de reabilitare termică pentru 1.563 blocuri de locuințe, reprezentând 51.622 de apartamente.

Prin Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020,  Guvernul va asigura fonduri pentru finanțarea proiectelor de reabilitare termică, dar va include și clădirile publice deținute și ocupate de autoritățile și instituțiile publice locale și de autoritățile publice centrale.

Apelul de proiecte pentru finanțarea măsurilor de creștere a eficienței energetice a blocurilor de locuințe  a fost lansat la 15 martie anul acesta, iar beneficiarii eligibili pot depune proiecte până la 16 noiembrie 2016. Bugetul alocat acestui apel de proiecte este de 447,75 milioane euro, din care 362,05 milione euro din fonduri europene și 85,70 milioane euro finanțare de la bugetul de stat. 

viewscnt
Afla mai multe despre
reabilitare termica
locuinte
blocuri
credit
garantat
subventie
dobanda
guvern
autoritati locale