Companiile de stat care înregistrează datorii, au fost pe pierdere în ultimii cinci ani și nu au perspective de redresare, ar putea intra în insolvență a declarat astăzi premierul Marcel Ciolacu, într-o conferință de presă comună cu ministrul Finanțelor, Barna Tanczos. Premierul a anunțat că a avut o analiză pe companiile de stat cu arierate împreună cu ministrul Finanțelor și că ANAF urmează să le prezinte o situație detaliată. Companiile de stat cu datorii, pierderi în ultimii cinci ani și fără perspective de redresare, ar putea ajunge în insolvență a spus premierul, precizând că este "părerea" sa.
În cazul companiilor private aflate pe pierdere de foarte mulți ani, premierul a menționat 10-15 ani, se intenționează o verificare mai atentă a dosarelor pentru prețurile de transfer (prețurile la care se fac tranzacții între companii în cadrul grupului și care ar trebui să fie la nivelul pieței pentru a nu masca eventuale mutări de profituri). Astfel de verificări se fac și acum de către ANAF.
Din declarațiile premierului, reiese că acesta s-a referit la companiile din subordinea Guvernului, 197 potrivit celor mai recente date ale Ministerului Finanțelor, de la finalul lunii septembrie a anului trecut, și nu și la cele din subordinea autorităților locale, 936.
"Am avut cu domnul ministru o analiză pe companiile de stat și zona de arierate. Urmează ca doamna președinte a a ANAF să ne dea o situație detaliată și nu vă ascund că după o analiză în funcție de unde funcționează fiecare companie, la ce minister, împreună cu ministrul Finanțelor, nu vom avea și o abordare dacă sunt pierderi în ultimii cinci ani și nu se vede nicio restructurare și niciun plan de redresare a acelor companii, de ce nu, părerea mea este că se poate intra în zona de insolvență și să închidem aceste capitole. Dacă de atâția ani nu se poate. La fel ca și mari companii care funcționează pe teritoriul României și sunt pe pierderi de 10-15 ani și nu înțelegem de ce tocmai în România nu fac niciun fel de profit. Sunt ferm convins că ne vom uita foarte atent împreună cu Ministerul de Finanțe pe sumele de transfer (prețurile de transfer, n.r.)", declarat Ciolacu.
Anterior, în aceeași conferință de presă, ministrul Finanțelor a anunțat o redresare a companiilor din secotorul de apărare în 2024, trei companii având rezultate suficient de bune încât să acopere și pierderile din anii anteriori.
Potrivit acestuia, alocarea pentru sectorul de apărare va fi de cel puțin 20% din PIB în bugetul pentru 2025, la care se adaugă investiții în industria de apărare.
"Tot la capitolul evoluții pozitive putem să bifăm și evoluția companiilor de apărare în 2024. Multe dintre ele au înregistrat rezultat operațional pozitiv pe 2024, ceea ce este un semnal foarte bun. Unele dintre ele nu au reușit să acopere pierderea reportată din anii precedenți, dar sunt trei companii care au reușit inclusiv acest lucru, adică pierderile reportate din anii precedenți sunt acoperite din profitul din 2024 și acolo căutăm soluții pentru acele companii care dau semnal clar de reorganizare, de eficientizare, de valorificare pe piață a produselor și care au perspective bune de evoluție. Cu siguranță, inclusiv bugetul pe 2025 va avea soluții bune pentru aceste companii", a spus Tanczos.