Alpha Bank - al patrulea grup bancar elen - și-a redus pierderile în primul trimestru din 2016, datorită scăderii provizioanelor pentru creditele neperformante, transmite Reuters.
În primele trei luni din acest an, banca elenă a înregistrat pierderi de 2,2 milioane de euro, față de pierderi nete de 533 milioane de euro în trimestrul patru din 2015.
Provizioanele pentru creditele neperformante au scăzut în perioada ianuarie - martie 2016 cu 62%, la 255 milioane de euro, comparativ cu trimestrul patru din 2015.
Rata creditelor neperformante a urcat la 37,4% din totalul împrumuturilor, de la 36,8% în ultimul trimestru din 2015.
Fondul de Stabilitate Financiară al Greciei (HFSF) deține o participație de 11% la Alpha Bank, după recapitalizarea de anul trecut.
După un an extrem de dificil în 2015, Alpha Bank revine pe o traiectorie profitabilă, în special datorită scăderii provizioanelor pentru creditele neperformante, a afirmat directorul general Dimitris Mantzounis. Acesta și-a exprimat speranța că că banca își va îmbunătăți accesul la piețele financiare, după ce BCE va începe să accepte din nou obligațiunile elene drept garanții în schimbul creditelor oferite băncilor din Grecia, în urma deciziei miniștrilor de Finanțe din zona euro de a debloca noi fonduri pentru Atena. Consiliul guvernatorilor BCE se va reuni în 2 iunie, la Viena.
Dacă BCE va reîncepe să accepte obligațiunile grecești drept garanții în schimbul creditelor, băncile elene vor putea renunța la finanțarea de urgență (ELA) de la Banca Centrală a Greciei și vor putea beneficia de finanțare mai ieftină de la BCE.
În februarie 2015, BCE a renunțat brusc să mai accepte obligațiuni grecești drept garanții pentru finanțare, transferând practic către Banca Centrală a Greciei povara finanțării băncilor elene. Analiștii susțin că decizia BCE a fost un răspuns la abandonarea programului de reforme de către Guvernul de la Atena.
Profitabilitatea băncilor elene este afectată de restricțiile asupra mișcărilor de capital, introduse în iunie, de creșterea ratei creditelor neperformante și de noile măsuri de austeritate impuse în schimbul celui de-al treilea pachet de asistență financiară pentru Grecia. Atenuarea restricțiilor asupra mișcărilor de capital, introduse în iunie 2015, va depinde de revenirea banilor în depozitele bancare, a afirmat săptămâna trecută ministrului elen de Finanțe, Euclid Tsakalotos.
În ultimele luni, Banca Centrală Europeană a redus plafonul finanțării de urgență destinată băncilor grecești (ELA), după ce restricțiile asupra mișcărilor de capital și acordul dintre Guvernul de la Atena și creditorii internaționali au dus la diminuarea retragerilor de depozite din bănci.
Cele patru mari bănci grecești - National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank și Eurobank - sunt prezente și pe piața din România.
Sursa:Agerpres