Companii din 20 de țări, inclusiv România, au furnizat rețelei teroriste Statul Islamic componente pentru fabricarea de bombe artizanale, arată o anchetă comandată de Uniunea Europeană și prezentată joi, relatează Reuters și Military Times.
Astfel, mai multe containere cu pastă de aluminiu, produse la sfârșitul anului 2014 în țări precum România, China și Brazilia, au fost descoperite într-o fabrică de bombe din orașul irakian Tikrit, la scurt timp după ce forțele Statului Islamic s-au retras. Containerele fuseseră trimise din țările unde au fost produse către distribuitori din Istanbul, se arată în studiu, potrivit news.ro
Documentul redactat de centrul pentru Cercetare în domeniul Armamentului de Conflict (CAR), la finalul unei anchete care a durat 20 de luni, arată că, în total, 51 de companii din 20 de țări, în special Turcia și India, dar și Statele Unite, Brazilia, Cehia, Austria, Elveția sau Olanda furnizează islamiștilor componente pentru bombele artizanale.
O parte dintre componente sunt industriale și reglementate de legislația în vigoare, dar o altă parte o reprezintă echipamente disponibile cu ușurință pe piață, precum îngrășăminte chimice sau telefoane mobile.
CITEȘTE ȘI Franța va vinde anul acesta armament în valoare de cel puțin 15 miliarde euroCel puțin 13 companii din Turcia și 7 din India sunt implicate în lanțul de distribuție.
"Aceste descoperiri confirmă opinia din ce în ce mai răspândită pe plan internațional că forțele Statului Islamic din Irak și Siria se susțin singure – cumpără arme și bunuri strategice, precum componente pentru bombele artizanale de pe plan local și cu ușurință", a avertizat directorul executiv al CAR, James Bevan.
Vânzarea acestor componente ieftine și ușor de obținut, dintre care unele nu au nevoie de licențe de export emise de guverne, este mult mai slab monitorizată și reglementată decât transferul de arme.
Studiul arată că Statul Islamic poate achiziționa o parte dintre componente în termen de o lună de când acestea ajung în regiune, ceea ce sugereză o monitorizare ineficientă a situației.
Potrivit lui Bevan, Guvernul turc a refuzat să coopereze cu ancheta CAR, astfel că centrul nu a putut stabili eficiența reglementărilor Ankarei în privința urmăririi componentelor.
Contactați de Reuters, oficiali guvernamentali turci au refuzat să comenteze acuzațiile.
CAR a obținut acces la componentele folosite de Statul Islamic prin intermediul miliției kurde siriene YPG, al Poliției Federale irakiene, al Consiliului kurd pentru Securitate Regională și al forțelor Guvernului regional kurd.
Componentele au fost recuperate după lupte importante în și în apropiere de orașele irakiene Rabia, Kirkuk, Mosul și Tikrit, dar și din orașul sirian Kobani.
Autorii raportului au declarat că au încercat să contacteze companiile implicate în producerea și livrarea componentelor, dar acestea fie nu au răspuns, fie nu au putut spune unde au ajuns bunurile după ce au ieșit din gestiunea lor.