Trei companii din Israel, una din Statele Unite ale Americii și una din grupul Teamnet, creat de deputatul Sebastian Ghiță, au depus oferte pentru furnizarea către Romtehnica a unui număr de 6 sisteme avion fără pilot (UAV - unmanned aerial vehicle), cunoscute și sub denumirea de drone, contractul fiind estimat la 250 de milioane de lei, fără TVA, pentru trei ani și două luni.
Ofertanții sunt Israel Aerospace Industries Ltd (Military Aircraft Group), Elbit Systems Ltd Advanced Technology Center (Israel), Aeronautics Ltd (Israel), AAI Corporation (SUA) și Ymens Teamnet.
Grupul de firme Teamnet, din care face parte și Ymens Teamnet, a fost creat de deputatul Sebastian Ghiță. El a vândut acțiunile grupului la mijlocul anului 2012.
CITEȘTE ȘI Teamnet va colabora cu Airbus Defence&Space pentru construirea unei droneGaranția de participare la licitație a fost stabilită la 5 milioane de lei.
Potrivit site-ului www.rumaniamilitary.ro, avioanele fără pilot sunt aeronave fără echipaj uman la bord, care pot fi comandate la distanță sau pot efectua zboruri în regim autonom, având la bord senzori dedicați pentru diferite aplicații militare sau civile.
“În anul 1987, în înzestrarea Aviației Militare Române a fost introdus sistemul de avioane de cercetere fără pilot VR-3, de producție sovietică, cu care a fost dotată o escadrilă de cercetare fără pilot. Escadrila a fost prevăzută cu 12 avioane fără pilot, reactive, VR-3, având viteza de 950 km/h, plafonul maxim de zbor de 5.000m și raza de acțiune de 200km. Dintre acestea, opt aparate puteau executa misiuni de fotogrametrie, iar patru aparate erau specializate pentru cercetare video, pentru care transmiterea informațiilor se realiza prin intermediul unei legături radio, către o stație de la sol. La începutul anilor 2000, escadrila a fost desființată, iar aparatele de zbor au fost stocate și ulterior casate, mai puțin un exemplar care, în prezent, se află la Muzeul Aviației Române”, se afirmă pe pagina web.
În 1999, Forțelor Aeriene au fost dotate cu o escadrilă de avioane fără pilot de produție americană, de tipul Shadow 600. Escadrila a funcționat până în 2003 în compunerea Forțelor Aeriene Române, după care a fost trecută în subordinea Direcției de Informații Militare.