Camera Comunelor trece de prima etapă în vederea abrogării dreptului european după Brexit

Camera Comunelor trece de prima etapă în vederea abrogării dreptului european după Brexit
Profit.ro
Profit.ro
scris 12 sep 2017

Implementarea Brexitului a trecut de o primă etapă legislativă în Parlamentul britanic, în noaptea de luni spre marți, odată cu aprobarea proiectului de lege al Guvernului menit să oună capăt supremației dreptului european în Regatul Unit, relatează AFP.

După mai multe ore de dezbatere, deputații din cadrul Camerei Comunelor au primit cu 326 de voturi acest text crucial în procesul ieșirii țării din Uniunea Europeană, iar 290 de aleși au votat împotrivă, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Proiectul de lege urmează să fie studiat în detaliu de către Camera Comunelor, în comisii, o etapă în cursul căreia se va duce bătălia în vederea amendării textului, care provoacă o polemică din cauza amplorii puterii pe care o acordă Executivului.

Anumite persoane care vor să plece din România sunt obligate să depună în prealabil un formular, pentru a nu fi amendate CITEȘTE ȘI Anumite persoane care vor să plece din România sunt obligate să depună în prealabil un formular, pentru a nu fi amendate

”Parlamentul a luat decizia istorică de a susține voința poporului britanic și de a vota pentru o lege care aduce certitudine și claritate înaintea retragerii noastre din Uniunea Europeană”, și-a exprimat satisfacția premierul Theresa May, citată într-un comunicat.

Intitulat ”legea (retragerii din) Uniunea Europeană”, textul vizează să abroge "European Communities Act" din 1972, care a marcat aderarea Regatului Unit la UE și introduce primatul dreptului comuniat asupra dreptului britanic.

El urmează să transpună ca atare sau să amendeze o mare parte a legilor europene în dreptul britanic, o muncă titanică din perspectiva celor 12.000 de reglementări europene care se aplică în prezent în țară.

Concret, această lege urmează să permită Regatului Unit să continue să funcționeze normal atunci când va tăia cordul care-l leagă de UE, teoretic la sfârșitul lui martie 2019, la finalul unui proces de negociere cu Bruxellesul.

Trecerea lui prin Parlament constituie, așadar, una dintre marile etape în aplicarea Brexitului, după referendumul istoric de la 23 iunie 2016 pe tema apartenenței la UE și activarea, la sfârșitul lui martie, a Articolului 50 din Tratatul de la Lisabona, care a lansat oficial divorțul.

viewscnt
Afla mai multe despre
camera comunelor
drept european
brexit