În orașul german Ratingen, exploziile unor bancomate sunt un subiect fierbinte. Două au fost aruncate în aer luna trecută, în aceeași dimineață, devreme, la sucursalele Santander și Deutsche Bank, aflate una în fața celeilalte, aproape de piața principală a suburbiei Duesseldorf, transmite Reuters.
În urmă cu un an, locuitorii apartamentelor de deasupra băncii Santander au cerut în justiție, fără succes, ca bancomatele să fie îndepărtate, din cauza temerilor că ar putea fi atacate, un gest care, retrospectiv, ar putea fi considerat profetic în alte țări, scrie News.ro.
Dar în Germania hoții aruncă în aer bancomate mai mult de unul pe zi. Atacurile au crescut cu peste 40% din 2019, potrivit Ministerului de Interne, iar anchetatorii spun că doi factori conduc la această creștere.
Cea mai mare economie a Europei are 53.000 de bancomate, un număr disproporționat de mare care reflectă preferința germanilor pentru numerar, mai degrabă decât pentru carduri bancare.
Țara se mândrește, de asemenea, cu o rețea extinsă de autostrăzi, sau Autobahns, pe o mare parte din care nu se aplică nicio limită de viteză.
Ratingen se află la doar 70 de km de granița cu Olanda, iar anchetatorii spun că bandele din Țările de Jos sunt principalele vinovate pentru atacuri, care sparg geamuri, provoacă prăbușirea fațadelor clădirilor și deschiderea cartușelor de bani.
Bandiții au furat aproape 20 de milioane de euro în 2021, când au fost înregistrate 392 de explozii la ATM-uri, un număr care a urcat la 496 în 2022.
Poliția din landul Renania de Nord-Westfalia, unde se află Ratingen, și care a suportat greul acestor atacuri, a înregistrat 47 de incidente până acum în 2023, în creștere față de numărul de anul trecut.
HOȚI OLANDEZI
Între timp, frecvența atacatorilor la bancomate este în scădere în Țările de Jos, parțial din cauza măsurilor de securitate, cum ar fi lipiciul care face ca blocurile de numerar din bancomate să fie inutilizabile, a spus poliția olandeză.
Așadar, atacatorii olandezi de bancomate trec granița și, estimează poliția germană, au efectuat între 70% și 80% din atacurile din Germania, din 2018.
Poliția olandeză suspectează că aproximativ 500 de bărbați sunt responsabili, lucrând în grupuri în continuă evoluție, pe măsură ce noii recruți îi înlocuiesc pe cei care sunt prinși.
Procurorii de la Frankfurt au acuzat săptămâna aceasta șase cetățeni olandezi că au provocat explozii, furturi și daune materiale.
Poliția din Ratingen investighează și o posibilă conexiune olandeză în cadrul atacului dublu de luna trecută, după ce a identificat un vehicul mic care s-a deplasat cu viteză de la fața locului la o autostradă din apropiere.
Joi, la aproape o lună de la atacuri, fațada sucursalei Santander a rămas protejată cu scânduri.
Semnul Deutsche Bank era încă deteriorat, iar un panou cere clienților să înțeleagă că ATM-urile sunt nefuncționale, în timp ce se află în reparații.
În Germania, aproximativ 60% din achizițiile zilnice sunt plătite în numerar, potrivit unui studiu al Bundesbank care a constatat că germanii au retras, în medie, peste 6.600 de euro de persoană anual, în principal de la bancomate.
Germania lucrează, de asemenea, cu oficiali din Belgia și Franța și de la Europol pentru a combate valul de criminalitate împotriva ATM-urilor.
Autoritățile partenere nu au răspuns solicitărilor de comentarii.
Menționând că atacurile de la bancomate pun vieți în pericol, ministrul german de Interne Nancy Faeser a cerut săptămâna aceasta băncilor să intensifice măsurile de siguranță pentru acestea.
Atât Santander, cât și Deutsche au spus că au prioritizat siguranța și că îmbunătățesc în mod continuu securitatea ATM-urilor, dar băncile din Germania sunt reticente în a adopta măsuri generale, susținând în schimb o abordare de la caz la caz, în funcție de riscul individual de securitate.
Un purtător de cuvânt al Deutsche Kreditwirtschaft, un grup de lobby-umbrelă pentru instituțiile financiare ale națiunii, a declarat: ”Locații diferite vin cu riscuri diferite. În prezent, nu există o soluție unică pentru toate”.