Banca Comercială Română a încheiat anul trecut cu un profit în creștere cu 19% la 2,8 miliarde de lei, pe fondul creșterii veniturilor operaționale și a portofoliului de credite. Volumul de credite de consum noi a urcat cu aproape 52% față de 2023.
Grupul Banca Transilvania a încheiat anul 2024 cu un profit în creștere cu 59%, la 4,7 miliarde de lei, rezultat împins în sus de un câștig din achiziția OTP de 815 milioane de lei.
Ministerul Finanțelor contează în acest an pe încasarea de către România a două tranșe din PNRR, în total circa 3 miliarde de euro (este luată în calcul doar componenta de împrumut a cererilor de plată), volumul total al împrumuturilor din sursă externă fiind estimat la 16-17 miliarde de euro. Suma care va fi obținută efctiv din PNRR va depinde de modul în care Guvernul îndeplinește jaloanele din cererile de plată, dar și de reorganizarea celor cinci cereri de plată rămase (4-8) în doar trei (4-6), având în vedere că trei este numărul maxim de cereri care mai pot fi depuse până la încheierea PNRR în august 2026.
Banca Centrală Europeană a anunțat că sistemul său, care gestionează tranzacții în valoare de 1,9 trilioane de dolari pe zi în întreaga regiune, înregistrează o pană majoră, lăsând băncile și companiile să evalueze impactul potențial al situației, transmite Reuters.
Asirom, subsidiară locală a Vienna Insurance Group (Austria) și locul cinci în ierarhia de profil, va introduce, începând cu luna martie, conceptul de abonament în cazul polițelor de viață, mișcarea având ca scop creșterea interesului și accesului potențialilor clienți la acest tip de poliță.
Banca Națională a României (BNR) a anunțat joi un curs de referință de 4,9773 lei pentru un euro, de la un curs de 4,9774 lei înregistrat miercuri.
Indicele ROBOR la 3 luni stagnează în continuare, la 5,93%. Indicele ROBOR la 3 luni este cel în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei.
Garanti BBVA a acordat un împrumut de 7,5 milioane de euro companiei MG Tec Industry SRL, principalul producător român de șervețele din hârtie.
Obligațiunile României pe 10 ani au câștigat teren pe piața secundară astăzi, randamentul titlurilor pe 10 ani coborând la cel mai redus nivel de la mijlocul lunii decembrie, potrivit Bloomberg. Evoluția de azi a titlurilor României are loc în contextul știrilor privind acțiunile procurorilor în cazul lui Călin Georgescu, spun surse Profit.ro.
Situația politică internă, pe fondul dezechilibrelor macroeconomice, aduce riscuri ridicate asupra cursului de schimb al leului, în condițiile în care investitorii așteaptă o scădere a deficitului fiscal în următoarea perioadă, arată minuta ședinței de politică monetară a BNR. Creșterea economică se va redresa mai lent în perioada următoare decât era așteptat, cu o evoluție bazată pe investiții mai mari din fonduri europene, în condițiile în care PNRR a fost aproape blocat anul trecut.