România se situează pe locul trei în Europa în ceea ce privește efectuarea de plăți contactless în mijloacele de transport în comun, după Marea Britanie și Polonia, a declarat directorul general al VISA pentru România, Croația, Malta și Slovenia, Cătălin Crețu.
"Mă bucur foarte mult să spun că România e în top 3 la nivel european, după Marea Britanie și Polonia. Este remarcabil că suntem în top 3 la nivelul Europei, în condițiile în care țări mult mai mari decât noi, cu un grad mai avansat de penetrare a plăților cu cardul la nivel personal, sunt în spatele nostru", a afirmat Cătălin Crețu.
Reprezentantul VISA a subliniat că folosirea cardului pentru plata călătoriei în transportul public este importantă pentru stimularea comportamentului general de folosire a cardului, scrie Agerpres.
"Transportul public a pus din nou România în topurile europene, dar și mondiale. Acceptarea plăților cu cardul în transportul public este critică pentru industria noastră, pentru că este o componentă a stilului de viață al oricărui cetățean dintr-o metropolă. Te duci și te întorci, deci cel puțin două călătorii le faci zilnic. Dacă de două ori începi să folosești cardul în transportul public, înțelegi cum folosești cardul și după aceea începi să folosești cardul mult mai ușor pentru orice cumpărături. În teoria noastră îl numim 'habit forming', formează un nou comportament și îl ranforsează, pentru că o faci zilnic. Dacă zilnic folosești cardul de cel puțin două ori, vă dați seama că influența acestui sector este foarte importantă pentru industrie", a menționat Cătălin Crețu.
Reprezentantul VISA a precizat că în luna martie au fost realizate peste un milion de plăți contactless cu VISA în transportul public din România.
"O cifră importantă pentru noi a fost atinsă în luna martie, când am depășit un milion de tranzacții contactless efectuate pentru plata transportului în comun în România. Există în momentul de față 16 orașe unde se poate plăti transportul în comun cu cardul, contactless. Este un număr impresionant la nivel european pentru o țară", a apreciat Cătălin Crețu.
Reprezentantul VISA a arătat că un sfert din plățile contactless din transportul în comun au fost realizate cu dispozitive electronice mobile.
CITEȘTE ȘI Gebruder Weiss face încă un pas spre digitalizare și lansează și în România portalul myGW dedicat clienților"Deja un sfert din aceste plăți contactless din transportul în comun sunt efectuate cu dispozitive mobile. Deci nu numai că avem foarte multe tranzacții contactless în acest sector, dar una din patru astfel de tranzacții este făcută cu ceasul sau cu telefonul mobil. Iar rata de penetrare, în București și în Cluj, orașele campion ale plăților cu dispozitive mobile, este 35% pentru București - deci 35% din plățile contactless din București sunt făcute cu dispozitive mobile - respectiv Cluj Napoca 34% din plățile contactless pe transportul public făcute cu dispozitive mobile. Ca urmare, compania de transport public Cluj și Metrorex se află în top 10 companii din sectorul transportului în Europa în funcție de numărul plăților contactless înregistrate de către aceste companii", a menționat Cătălin Crețu.