Lira turcească s-a depreciat cu 5% miercuri, a treia zi de declin consecutiv, din cauza temerilor privind majorarea inflației și politica monetară neortodoxă, transmite Reuters.
Pierderile s-au accentuat după publicarea unui document privind politica din 2022 derulată de Banca Centrală a Turciei (CBRT), în care instituția anunță că va monitoriza riscurile legate de piața valutară și va face tot ce este necesar pentru a asigura o funcționare corespunzătoare, scrie Agerpres.
Miercuri, cotația era de 12,45 lire/dolar, după ce săptămâna trecută moneda se depreciase la nivelul record de 10,83 lire/dolar. Anul acesta, lira s-a depreciat cu 40% față de dolar, în ultimii ani moneda Turciei având printre cele mai slabe performanțe din rândul piețelor emergente.
Moneda Turciei este afectată de solicitările președintelui Recep Tayyip Erdogan la adresa CBRT de scădere a ratelor dobânzilor. Din septembrie, Banca Centrală a Turciei a redus rata dobânzii cu 500 de puncte de bază, la 14%.
"Banca Centrală a Turciei nu-și asumă niciun angajament privind cursul de schimb și nu va efectua achiziții valutare sau tranzacții de vânzare pentru a determina nivelul sau direcția cursului de schimb", a informat CBRT.
Instituția a dat asigurări că va monitoriza atent impactul deciziilor sale de politică monetară în primul trimestru din 2022 "iar cadrul politic va fi reevaluat pentru a crea fundația stabilității sustenabile a prețurilor".
Analiștii intervievați de Reuters estimează că în decembrie rata anuală a inflației în Turcia va urca la 30,6%, depășind nivelul de 30% pentru prima dată din mai 2003, la șase luni după venirea la putere a partidului condus de Erdogan. Pentru 2021, ținta oficială de inflație este de 5%.