Consiliul Concurenței a amendat cu peste 23 milioane lei companii și asociații de pe piața serviciilor de pază UPDATE Reacția Federației Serviciilor de Securitate

Consiliul Concurenței a amendat cu peste 23 milioane lei companii și asociații de pe piața serviciilor de pază UPDATE Reacția Federației Serviciilor de Securitate
Profit.ro
Profit.ro
scris 18 ian 2018

Consiliul Concurenței a sancționat cu amenzi în valoare totală de 23,4 milioane lei (aproximativ 5 milioane euro) un număr de 33 de companii și 4 asociații pentru fixarea prețului minim, respectiv facilitarea fixării prețului minim pe piața serviciilor de pază.

Autoritatea spune, într-un comunicat, că membrii asociațiilor s-au înțeles, în cadrul unor întâlniri, să stabilească un preț minim pentru servicii de pază pe tariful orar. Companiile au pretins că înțelegerea a avut loc din cauza că unii operatori de pe această piață practicau un preț mai mic chiar decât prețul rezultat având în vedere doar cheltuieliele minime legale obligatorii.

La aplicarea sancțiunilor, Consiliul Concurenței a ținut cont de caracteristicile pieței pe care a avut loc înțelegerea, piață caracterizată de o puternică tendință spre evaziune fiscală și muncă la negru, precum și de faptul că s-au efectuat demersuri pentru a semnala autorităților cu atribuții în acest domeniu comportamentele posibil ilicite ale unor companii concurente. Prin înțelegerea de a aplica un anume preț minim pentru serviciile lor, companiile implicate nu își mai determină, în mod independent, politica comercială proprie pe piață, ceea ce conduce la eliminarea concurenței.

Declarația 600 va putea fi depusă și prin SPV. De când va fi introdusă facilitatea CITEȘTE ȘI Declarația 600 va putea fi depusă și prin SPV. De când va fi introdusă facilitatea
Urmărește-ne și pe Google News

”Toate legile trebuie respectate, inclusiv legea concurenței. Există modalități de a atinge obiectivele legitime (combaterea evaziunii, munca ”la negru”) fără a prejudicia clientii prin încălcarea legii concurentei, creând un cartel sau schimbând informații sensibile din punct de vedere comercial. Pot fi calculate prețuri de referință, orientative, care să permită aplicarea prevederilor legii achizițiilor publice privind prețul nejustificat de scăzut. Important este ca datele confidențiale să fie colectate de un terț neutru, care se va asigura ca firmele să nu aibă acces la datele concurenților lor, ci doar la datele agregate.” a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

Cinci companii (Euroguard SRL, G4S Secure Solutions SRL, RPG Security Center S.R.L, Securitas Services România SRL, Aramis-Ro SRL) au recunoscut participarea la practica anticoncurențială și au beneficiat de reduceri ale amenzilor. Totodată, una dintre companii a beneficiat de reducerea amenzii, având o situație economică dificilă (incapacitate de plată).

În urma investigației, autoritatea de concurență a trimis o serie de recomandări Inspectoratului General al Poliței Române, Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) și Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), în funcție de competențele și atribuțiile aferente acestora.

UPDATE ora 16.36 Federația Serviciilor de Securitate consideră decizia Consiliului Concurenței de a aplica o amendă drept nedreaptă și netemeinică și o va ataca în instanța.

Prin președintele său, Gabriel Badea, Federația arată că a susținut o campanie transparență de respectarea concurenței corecte, în special pe piață achizițiilor publice de servicii de securitate, o campanie desfășurată sub egida Confederației Europene a Serviciilor de Securitate și cu suportul Comisiei Europene.

"Amendă dovedește că autoritatea de concurență fie nu își înțelege menirea, fie are o percepție ruptă de realitate și partizană despre realitățile mediului concurențial al serviciilor de securitate. Prin hotărârea luată, Consiliul Concurenței demonstrează cum o autoritate a statului român, care are ca prim scop al existenței sale menținerea unui mediu concurențial normal și legal (conform articolului 1 din Legea concurenței), se aliază, practic, cu firmele care prejudiciază de ani de zile bugetul statului prin câștigarea licitațiilor publice la prețuri de ruinare, o practică anticoncurențială susținută prin evaziune fiscală și muncă la negru, spălare de bani și alte fapte de corpuie", arată acesta.

Conform sursei citate, care citează surse publice, prejudiciile suferite de statul român în numai câteva astfel de cazuri s-au ridicat în perioada 2015-2016 la aproape 90 milioane de euro.

"Trebuie subliniat că, pe fondul acestei pseudo-anchete a Consiliului Concurenței, procentul de dominarea a pieței de către firmele care se folosesc de strategia anticoncurențială a prețurilor de ruinare pentru câștigarea licitațiilor publice pentru pază, a crescut de la aproximativ 30% cât era în 2015 la data declanșării investigației, până la aproape 95% în 2017. Prin acțiunea și, mai ales, prin inacțiunea Consiliului Concurenței s-a ajuns, în mai puțin de 3 ani, în situația aberantă în care nerespectarea legii a devenit un avantaj competitiv pe piață serviciilor de securitate. Tolerarea acestui climat anticoncurențial în esență să și, în același timp, sancționarea operatorilor corecți care respectă legea descurajează profesionalismul și investițiile în calitatea serviciilor, cu efect direct în scăderea vizibilă a nivelului de securitate inclusiv, în ceea ce privește operarea unor infrastructuri critice de interes public. Consiliul Concurenței pare că își dorește să submineze tocmai societățile care respectă legea și organizațiile patronale care militează pentru respectarea legii, inclusiv pentru însănătoșirea mediului concurențial al securității private", afirmă președintele Federației.

În opinia acestuia, lipsa oricărei înțelegeri și chiar reaua credință a fost vizibilă pe tot parcursul investigației în care au fost prezentate așa zise probe reprezentate de fragmente de discuții scoase din context și interpretate în mod subiectiv și tendențios. De asemenea sunt invocate probe fictive și împrejurări care nu au corespondență în realitate.

Federația arată că acuzațiile s-au bazat pe interpretări largi ale legii care fac referință la texte obscure și inaccesibile chiar și avocaților specialiști în dreptul concurenței.  În același timp, investigația a ignorat și desconsiderat principii legislative care pot atrage nulitatea de drept a deciziei luate.

"Tendința Consiliului Concurenței de a interpreta discreționar legea și a adaugă prevederi inexistente este vizibilă chiar și în comunicatul dat azi publicității, unde se face referire la un așa zis «terț neutru», noțiune care nu există în actele normative în vigoare în domeniul concurenței. În acest context s-a ajuns să fie investigate și sancționate întreprinderi care nici măcar nu prestează servicii de pază sau care erau nu mai erau active la dată la care se presupunea că ar fi făcut o fapta anticoncurențiale. Altele au fost sancționate doar pentru că au primit o invitație la o conferință de presă la care nici măcar nu au participat. Federația Serviciilor de Securitate deplânge faptul că prin această decizie nedreaptă și netemeinică o autoritate a statului român destabilizează o industrie de importantă strategică în România și astfel se poziționează contrar intereselor plătitorilor de taxe și impozite și împotriva interesului general al societății", se mai arată în mesaj.

viewscnt
Afla mai multe despre
consiliul concurentei
servicii paza