Vienna Insurance Group a raportat anul trecut un profit net de 466 milioane de euro, mai mare cu 24% față de 2021, în timp ce volumul primelor a crescut cu 14,1%, până la 12,6 miliarde de euro. Dividendul propus a crescut cu 4%, la 1,30 euro/acțiune.
”Cu un volum al primelor de 12,6 miliarde de euro, Vienna Insurance Group (VIG) a consemnat o creștere cu 14,1% față de nivelul din anul anterior, de 11 miliarde de euro. Profitul înainte de impozitare s-a ridicat la 562 milioane de euro, fiind cu 10% peste nivelul din 2021. Profitul după impozitare a fost de 466 milioane de euro (+24% în raport cu anul anterior). Rata combinată, de 94,9%, s-a situat în intervalul țintit. Rezultatul financiar a crescut cu 26%, până la 797 milioane de euro. Rentabilitatea brută a capitalului propriu la nivel operațional a fost de 11,9%, ceea ce reprezintă o îmbunătățire evidentă comparativ cu nivelul din anul precedent, de 10,9%. Cu o valoare preliminară a ratei solvabilității de 280%, grupul VIG demonstrează încă o dată capitalizarea puternică”, anunță asiguratorul.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Volumul total al primelor, de 12,6 miliarde de euro, a crescut față de anul anterior cu 1,6 miliarde de euro, sau 14,1%. Acesta include rezultatul companiilor recent achiziționate în Ungaria și Turcia, ce au contribuit cu un volum al primelor de 444,5 milioane de euro. Chiar fără a lua în calcul acest aport, creșterea subscrierilor s-a situat la 10,1%.
“Rezultatele preliminare ale Grupului VIG pentru anul 2022 sunt mai mult decât satisfăcătoare. Anul 2022 a adus cu sine o serie de incertitudini în diverse sectoare, incertitudini ce persistă. E vorba în special de războiul din Ucraina, de inflația ridicată, ce a atins procente de două cifre pe multe dintre piețele noastre și încă se menține la acest nivel pe alocuri, și de pandemie, care încă își mai făcea simțită prezenta anul trecut. În ciuda mediului volatil, Grupul VIG și-a demonstrat soliditatea, ca și în anul precedent. Aceasta se datorează, între altele, diversificării considerabile, politicii conservatoare de investiții și reasigurare și capitalizării puternice. Însă, înainte de toate, se datorează devotamentului celor aproximativ 29.000 de angajați ce deservesc circa 28 milioane de clienți în 30 de țări. Datorită acestor rezultate bune, Consiliul Director al VIG propune creșterea dividendului pentru anul financiar 2022, până la 1,30 euro pe acțiune”, a declarat Elisabeth Stadler, CEO al Vienna Insurance Group.
Toatele liniile de business au consemnat un avans de două cifre, cu excepția segmentului asigurărilor de viață cu primă unică (-1%), pe care VIG l-a diminuat în mod deliberat.
Segmentul RCA a crescut cu 20,1% (până la 1,936 miliarde de euro), iar segmentul CASCO cu 16,1% (1,627 miliarde de euro). Asigurările de proprietăți și răspunderi au crescut la rândul lor, cu 16%, până la 6,112 miliarde de euro, iar subscrierile pe segmentul asigurărilor de sănătate, în valoare de 835 milioane de euro, au avansat cu 12,4%, scrie News.ro.
Asigurările de viață cu primă regulată au înregistrat o performanță extrem de îmbucurătoare, crescând cu 11,1%, până la 2,980 miliarde de euro. Creșteri substanțiale ale primelor s-au înregistrat în special în Republica Cehă (+13,8%), Regiunea ECE extinsă (+24,5%) și pe segmentul Piețe speciale (+59,2%). Cumulat, piețele din afara Austriei au generat anul trecut 65,7% din totalul primelor.
Profitul înainte de impozitare a fost de 562,4 milioane de euro, cu 10% peste nivelul din anul anterior. Creșterea semnificativă s-a datorat în special evoluției pozitive la nivel operational și îmbunătățirii rezultatului financiar. Cifra înglobează totodată deprecierea fondului comercial și a activelor necorporale, în valoare totală de 67,6 milioane de euro. Ajustat cu acestea, rezultatul operațional din 2022 a fost de 630 milioane de euro, ceea ce reprezintă o creștere cu 23% în raport cu performanța din 2021.
Profitul net de circa 466 milioane de euro a fost cu 24% mai mare decât cel din anul anterior. Rată combinată de 94,9% Rata combinată a grupului pentru 2022 a fost de 94,9%, respectând ținta de 95%. Ușoara deteriorare, cu 0,8 puncte procentuale, în raport cu anul anterior, s-a datorat normalizării nivelului despăgubirilor, comparativ cu anii marcați de restricții și de pandemia de COVID-19.
Rezultatul financiar (incluzând profitul din participațiile la alte companii ale grupului, consolidat prin punere în echivalență) s-a situat în 2022 la 797,2 milioane de euro. Creșterea cu 26,2% față de anul anterior se datorează consolidării în premieră a rezultatului companiilor achiziționate anul trecut în Ungaria și Turcia, precum și creșterii dobânzilor.
Ambele efecte au supra-compensat pierderile generate de expunerea de aproximativ 84,1 milioane de euro pe titluri de stat și obligațiuni corporative din Rusia.
Începând de anul trecut, Grupul VIG a raportat rentabilitatea capitalului propriu la nivel operațional drept principal indicator al profitabilității. Rata rentabilității este calculată prin împărțirea profitului operațional la media capitalurilor proprii. În 2022, Grupul VIG a înregistrat o rentabilitate brută a capitalului propriu de 11,9%, peste cea din anul anterior (10,9%).
În 2022, cheltuielile cu daunele și beneficiile aferente contractelor de asigurare, exceptând partea de reasigurare, s-au ridicat la 7,912 miliarde de euro, cu 10,9% peste nivelul din anul anterior. Evoluția se datorează creșterii semnificative a volumului de business.
La 31 decembrie 2022, rata preliminară a solvabilității grupului a fost de 280% (incluzând măsurile tranzitorii). Acest indicator important subliniază nivelul excepțional la care se situează capitalul grupului și, prin urmare, soliditatea remarcabilă a modelului de afaceri.
La 31 decembrie 2022, investițiile totale, incluzând numerarul și echivalentele în numerar, s-au ridicat la un nivel de 34,4 miliarde de euro. Scăderea cu 8% în raport cu anul anterior a fost cauzată de diminuarea nivelului cotațiilor, în special în cazul instrumentelor cu venit fix, din cauza creșterii dobânzilor.
Datorită evoluției foarte bune a businessului, Consiliul Director al Vienna Insurance Group va propune creșterea dividendului pentru anul financiar 2022 la 1,30 euro pe acțiune, de la 1,25 euro pe acțiune în anul anterior. Aceasta corespunde unei creșteri cu 4% și unei rate de distribuire a dividendelor de 35,7%. Randamentul dividendului este de 5,8%. Comparativ cu anul anterior, profitul pe acțiune a crescut cu 22%, la 3,58 euro.
”Există multe incertitudini asociate anului financiar 2023. Războiul din Ucraina este o provocare specială luând în calcul că efectele sale vor fi resimțite în continuare la nivelul tuturor sectoarelor economice și că derularea evenimentelor este greu de anticipat”, menționează VIG.
Grupul VIG se arată încrezător în potențialul de creștere pe termen lung al regiunii ECE și în creșterea economică semnificativă a piețelor VIG, peste aceea din Vestul Europei.
“Mediul economic fragil și preconizata creștere a volatilității pe piețele financiare limitează capacitatea de a formula predicții cu privire la evoluția businessului. În acest context, și luând totodată în calcul că din 2023 se schimbă sistemul de raportare contabilă, companiile vor putea formula predicții doar pe parcursul anului, după implementarea IFRS 17/9. Însă până acum VIG a reușit să gestioneze cu succes provocările, așa că pentru 2023 își propune să înregistreze o evoluție pozitivă la nivel operațional, ce va depinde însă de factorii menționați anterior”, a explicat CEO Elisabeth Stadler.
Vienna Insurance Group (VIG) este principalul grup de asigurări în întreaga regiune a Europei Centrale și de Est (ECE). Are peste 29.000 de angajați și peste 28 de milioane de clienți. Acțiunile VIG sunt cotate la Bursa de Valori din Viena din 1994, la Bursa de Valori din Praga din 2008 și la Bursa de Valori din Budapesta din noiembrie 2022.