Lira turcească a atins un nou minim istoric după comentariile lui Erdogan

Lira turcească a atins un nou minim istoric după comentariile lui Erdogan
Profit.ro
Profit.ro
scris 20 dec 2021

Lira turcească a atins un nou minim istoric, trecând pentru prima dată pragul de 20 de lire pentru un euro, după ce președintele Recep Tayyip Erdogan a promis că va continua politica sa economică de reducere a dobânzilor, transmite Reuters.

Apelurile repetate ale președintelui Turciei, care au stat la baza unei reduceri cu 500 de puncte de bază a dobânzii de politică monetară a Băncii Turciei începând din luna septembrie, au aruncat moneda turcească în cea mai gravă criză din ultimele două decenii, numai în ultimele 30 de zile lira pierzând 35% din valoare, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
Biofarm realizează cea mai importantă investiție din industria farmaceutică a ultimilor 30 de ani CITEȘTE ȘI Biofarm realizează cea mai importantă investiție din industria farmaceutică a ultimilor 30 de ani

Luni în jurul orei 12:50 GMT, moneda turcească era cotată la 17,7 lire pentru un dolar, după ce anterior a atins un minim istoric de 17,7540 lire pentru un dolar. De asemenea, lira turcească a atins un minim istoric în raport cu moneda euro, de 20,0581 lire pentru un euro, pentru ca în jurul orei 15:52 GMT să revină ușor la 19,92 lire pentru un euro.

Duminică, președintele Recep Tayyip Erdogan și-a apărat politica sa economică neconvențională, făcând legătura între dobânzile mici și doctrina islamică referitoare la dobândă. "Reducem dobânzile. Nu vă așteptați la altceva din partea mea. În calitate de musulman, ceea ce cer învățăturile islamice, voi continua să fac", a spus Erdogan, referindu-se la preceptele doctrinei islamice privind evitarea dobânzilor mari.

Spre deosebire de teoriile economice clasice, șeful statului susține că nivelul ridicat al dobânzilor favorizează inflația. În consecință, Erdogan presează Banca Centrală a Turciei să reducă dobânda de politică monetară pentru a susține producția și exporturile. Respectând dorința președintelui, Banca Centrală a Turciei, care în mod teoretic este o instituție independentă, a coborât dobânda de bază, începând din luna septembrie și până acum, cu un total 500 de puncte de bază, într-o perioadă în cele mai multe bănci centrale se gândesc sau au adoptat deja majorări de dobândă pentru a ține sub control creșterea inflației.

Cu toate acestea, politica monetară neortodoxă promovată de Erdogan și lipsa de independență a băncii centrale - de la conducerea căreia a demis trei guvernatori din 2019 - nu au făcut decât să tragă în jos lira turcească și să majoreze inflația. În luna noiembrie, rata anuală a inflației a urcat la 21% și anul viitor analiștii se așteaptă să treacă de 30%.

Lira turcească a pierdut mai mult de jumătate din valoare în acest an și este de departe cel mai slab performer din grupul monedelor emergente pentru al treilea an la rând, în primul rând din cauza credibilității monetare reduse.

În încercarea de a opri deprecierea lirei, Banca Turciei a intervenit de cinci ori pe piață în luna decembrie iar calculele bancherilor arată că instituția a vândut peste șase miliarde de dolari din rezervele sale valutare și așa diminuate.

viewscnt
Afla mai multe despre
lira turcească
erdogan