Guvernatorul Băncii centrale moldovene Sergiu Cioclea și-a prezentat demisia marți, într-o scrisoare transmisă Parlamentului, în care apreciază că Republica Moldova a revenit la stabilitatea financiară și a implementat reforme dificile, relatează Reuters.
”I-am transmis speaker-ului (președintele) Parlamentului Andrian Candu scrisoarea demisiei mele”, a declarat Cioclea, exprimându-și speranța să fie eliberat din funcție până la 30 noiembrie, scrie News.ro.
”Sistemul bancar moldovean a fost scos din criză, a fost suficient recapitalizat și nu reprezintă pericole și amenințări la adresa economiei, entităților economice și, cel mai important, a populației”, a declarat el pentru presă.
CITEȘTE ȘI Ministrul de Externe ungar: Dacă va fi vreun fel de atac împotriva României în Parlamentul European, făcut în baza unor opinii părtinitoare sau pe voință politică, România poate conta pe susținerea noastrăCioclea a preluat funcția în aprilie 2016, în urma unui scandal bancar care a aruncat această fostă republică sovietică într-o dublă criză, politică și economică.
Banca centrală moldoveană, susținută de Fondul Monetar Internațional (FMI) și Banca Mondială (BM), a depus eforturi, în mandatul său, să facă sistemul financiar mai transparent și să lupte împotriva corupției.
Republica Moldova s-a confruntat cu o criză dură după ”dispariția” unui miliard de dolari din trei bănci cu structuri de proprietate opacă, în perioada 2012-2014.
Acest scandal - cunoscut sub numele de ”furtul secolului” - a condus la proteste de stradă, la deprecierea puternică a leului moldovenesc și la o inflație de două cifre.