Oameni de știință ruși sunt alarmați de recomandări guvernamentale noi care introduc restricții importante în contactele lor cu colegi străini, alimentând temeri cu privire la o revenirea la situația din epoca sovietică, relatează AFP.
Într-un decret transmis instituțiilor ruse de către Ministerul Educației și Cercetării se arată că atât orice reuniune cu oameni de știință străini la care iau parte mai mult de trei persoane, cât și întâlniri în afara programului de lucru ar trebui să fie aprobate de conducere și să facă obiectul unui raport, scrie News.ro.
În text sunt recomandate, de asemenea, perioade de verificare mai îndelungate ale străinilor care doresc să pătrundă în institute ruse și impunerea unor restricții vizând aparatele lor electronice - inclusiv ceasurile -, care vor putea fi folosite în interiorul sediilor doar ”în cazurile prevăzute în tratatele internaționale”.
CITEȘTE ȘI Populația de animale din pădurile lumii s-a redus la jumătate față de 1970Aleksandr Fradkov, un profesor de fizică la conducerea unui laborator, la Sankt Petersburg, a denunțat marți, într-o scrisoare deschisă, măsuri ”absurde și irealiste”.
”Ce se va întâmpla dacă vom organiza o conferință internațională cu mulți străini? Confiscăm telefoanele și ceasurile tuturor?”, denunță el.
Potrivit lui Aleksandr Fradkov, măsurile promovate ”nu vor îmbunătăți securitatea țării noastre, ci îi vor crește izolarea”.
Ministerul Educației și Cecetării nu a făcut vreun comentariu cu privire la decretul său, care a fost primit de institutul lui Aleksandr Fradkov în iulie.
”Orice știință este construită pe comunicare și schimb de informații”, a declarat pentru AFP cercetătorul.
CITEȘTE ȘI FOTO Ministrul Turismului a semnat contractul de finanțare pentru construcția unui nou port turistic la Dunăre”Dacă respecți decretul, atunci chiar și dacă bei o cafea cu un coleg străin înseamnă să scrii un raport după aceea”. ”Este vorba despre o întoarcere în epoca sovietică”, în care oamenii de știință nu puteau să discute cu colegii lor străini decât dacă erau însoțiți de un terț, a adăugat Fradkov.
El apreciază că ”nu este în măsură să lucreze în baza noilor reguli” și își exprimă spreanța ca ”oamenii de știință să se unească împotriva lor”.
Comunitatea științifică rusă este îngrijorată de ani de zile de influența tot mai mare a puternicelor servicii de securitate asupra activității sale.
Mai mulți cercetători au fost condamnați de ”înaltă trădare” sau ”spionaj” în dosare controversate.
Un cercetător de la un institut rus de fizică a declarat sub protecția anonimatului că noile recomandări sunt deja pe cale să fie aplicate și fac ”vizitele în străinătate mai complicate”, conducând la ratarea unor reuniuni cruciale.