Nervozitatea a început să se manifeste la Kremlin din cauza întârzierii primului apel telefonic al președintelui american Donald Trump către omologul său rus Vladimir Putin, care nu a încetat să trimită semnale Casei Albe cu privire la dorința sa de a ridica receptorul, comentează vineri EFE.
Președintele Vladimir Putin și-a dat acordul pentru ca Goldman Sachs Group Inc. să își vândă afacerile din Rusia, ceea ce face din grupul bancar american una din puținele bănci occidentale care va putea să se retragă complet din Rusia, transmite Bloomberg.
Băncile din Rusia au obținut profituri record de 4 trilioane de ruble (40,7 miliarde de dolari) în 2024, potrivit unui raport publicat de Banca Centrală a Rusiei, transmite Reuters.
Președinta Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a respins o sugestie formulată de guvernatorul Băncii Naționale a Cehiei, Ales Michl, privind includerea bitcoin în rezervele valutare ale Cehiei, relatează Reuters.
Azerbaidjanul, considerat o alternativă la aprovizionarea cu gaz rusesc cel puțin a Europei de sud-est, și-a majorat cu aproape 10% livrările către Bătrânul Continent în 2024, ajungând la 12,9 milioane de metri cubi (mc). O mică parte din acest volum a ajuns și în România, probabil chiar și în Republica Moldova.
Deși stă cu ochii și pe gazele românești din Marea Neagră, de care s-a declarat interesată, consumul Ungariei de gaze rusești a atins un nivel record. Potrivit ministrului maghiar de externe, Peter Szijjarto, în 2024 Ungaria a importat un volum record de gaze naturale din Federația Rusă, 7,6 miliarde metri cubi, prin gazoductul TurkStream.
Una dintre cele mai mari îngrijorări ale liderilor europeni astăzi este că revenirea președintelui american Donald Trump la Casa Albă va sprijini populiștii din UE. Mulți cred că prim-ministrul ungar Viktor Orbán - cel mai mare perturbator al blocului - va fi principalul beneficiar al celui de-al doilea mandat al lui Trump, iar el ar putea deveni cel mai important instrument al președintelui american pentru a diviza blocul din interior, scrie într-un comentariu publicat de POLITICO Mujtaba Rahman, șeful departamentului Europa de la Eurasia Group.
Reprezentanții Uniunii Europene (UE) analizează opțiunea reluării achizițiilor de gaze rusești prin gazoducte, componentă a unei posibile reglementări a războiului din Ucraina, susține Financial Times. Potrivit informației “pe surse” publicată de FT, printre susținătorii propunerii se reprezentații Germaniei și Ungariei, iar printre opozanții ei, state membre estice, printre care probabil și România, dat fiind faptul că este cel mai puțin dependent stat european de importul de gaze.
Primarul ecologist al Budapestei, Gergely Karacsony, este îngrijorat de faptul că un proiect al unui turn ”mini-Dubai” - un cartier nou-nouț dominat de turnuri la care visează Guvernul lui Viktor Orban - ar putea denatura capitala ungară, al cărei centru istoric este clasat de către UNESCO, relatează AFP.
Beneficiile pentru Bulgaria de la intrarea în Schengen și cu granițele terestre sunt estimate doecamdată la circa 1,6 miliarde de leva (peste 800 milioane euro) pe an.