Slovacia va lua în considerare măsuri reciproce împotriva Ucrainei, cum ar fi oprirea furnizării de energie electrică de rezervă după 1 ianuarie, dacă Kievul, așa cum este de așteptat, oprește tranzitul de gaze rusești către Slovacia, a declarat premierul Robert Fico, citat de Reuters.
Republica Moldova a anunțat că de la 1 ianuarie va reduce exporturile de energie și va introduce măsuri pentru scăderea consumului cu cel puțin o treime, deoarece se pregătește pentru oprirea livrărilor de gaze naturale rusești, transmite Reuters.
Turcia intenționează să construiască trei centrale nucleare până în 2035, a anunțat ministrul turc al Energiei și Resurselor Naturale, Alparslan Bayraktar, într-un interviu acordat publicației Hurriyet Daily News, transmite Xinhua.
Inflația din Rusia poate încheia anul 2024 la un nivel de 9,8%. Toate prețurile la produsele de bază au crescut substanțial, uneori de la o zi la alta.
NATO își va ”consolida prezența militară” la Marea Baltică, anunță secretarul general al Alianței Nord-Atlantice Mark Rutte, iar Estonia a lansat misiuni de patrulare pe mare pentru a-și apăra conexiunea electrică cu Finlanda, la două zile după ce cablul EstLink 2 care a leagă cele două țări a fost rupt probabil de către un petrolier care venea dintr-un port rusesc, a anunțat ministerul eston al Apărării, relatează AFP.
Dacă Bulgaria adoptă moneda euro în iulie 2025, prețurile bunurilor imobiliare ar urma să crească și mai mult și va deveni mai dificilă găsirea de cumpărători pentru proprietățile care au un preț mai ridicat decât valoarea de piață, susține Yavor Peychev, director general al agenției imobiliare Imoteka, informează Novinite.
Vladimir Putin respinge explicit o propunere înaintată de echipa lui Trump pentru oprirea ostilităților în schimbul amânării cu 10 ani a intrării Ucrainei în NATO. Mai mult, rușii consideră acum că nici nu pot negocia nimic cu Zelenski, pentru că acesta nu ar mai fi președintele legitim al Ucrainei.
Alexei Miller, directorul general al grupului rus Gazprom, a declarat că producția de gaze naturale a acestuia va crește în acest an cu 61 de miliarde de metri cubi (bcm), la aproximativ 416 de miliarde de metri cubi, transmite Reuters.
De la 1 ianuarie 2025, ar urma să înceteze și tranzitul prin Ucraina al gazelor rusești destinate regiunii separatiste Transnistria, ceea ce reprezintă o problemă mare pentru Republica Moldova, întrucât aceste gaze alimentează centrala transnistreană MGRES de la Cuciurgan, care, în condiții normale, asigură și 80% din consumul de energie electrică al malului drept al Nistrului, teritoriul controlat de autoritățile constituționale de la Chișinău.
Energocom, traderul de stat al Republicii Moldova, a redus deja, în decembrie, achizițiile de energie de la unitatea de producție MGRES de la Cuciurgan, deținută de compania rusă de stat InterRao, la circa 40% din totalul necesarului de consum.