După ce proiectul Casa Unirea inițiat de fostul ministrul al Agriculturii își propunea să devină o rețea de 80 de magazine la nivel național, actuala conducere de la minister a regândit proiectul, susținând că nu era fiabil în forma inițială.
Nereguli au fost anunțate în exclusivitate de Profit.ro în luna martie.
Vechea conducere a Casei de Comerț Agroalimentar Unirea a fost schimbată, iar actuala conducere propune acum proiecte mărețe pentru micii fermieri și producători, conform Agro TV.
CITEȘTE ȘI Wizz Air, cea mai mare companie aeriană low-cost din Europa Centrală și de Est și principal operator pe piața din România, își vede afacerile prăbușindu-se și se așteaptă la o iarnă greaÎn emisiunea ”Agricultura la Raport”, actualul director general al Casei Unirea, Eliza Constantinescu, a venit cu informații importante legate de viitorul acestei societăți. Potrivit acesteia, Casa Unirea nu vrea să fie o societate de ajutor, ci una comercială, care să genereze profit pentru toate părțile implicate.
”Această Societate are nevoie de o restartare, în sensul creării unui mecanism care să se adreseze tuturor producătorilor, nu doar anumitor categorii. Eu încerc să le spun tuturor că această societate nu este de ajutor, ci este o Societate Comercială, a unui minister, a unui acționar, dar care trebuie să producă. Ca ea să producă beneficii tuturor, trebuie ca și ea să aibă venituri. De aici pornim. Dacă inițial s-au luat niște hotărâri din care unii au înțeles că e totul gratis, s-a văzut că s-a greșit. Nu poate să fie gratis, pentru că banii trebuie să se întoarcă atunci când investești în ceva.
Noua conducere încearcă să le explice producătorilor acest aspect. Din Consiliul de Administrație actual fac parte Sorin Minea, Mircea Coșea, Florentin Bercu, Emil Păduraru și Marius Micu. Sunt oameni, fiecare cu diverse specialități. Trebuie să ai și un economist, și juriști, și oameni din business, trebuie să ai oameni care fac parte din societăți comerciale care au generat profit, astfel încât să poată să conducă o astfel de societate. Eu nu vreau să-i ajut pe fermieri, eu vreau să fim parteneri”, a precizat Eliza Constantinescu pentru AGRO TV.
Directorul general al Casei Unirea a mai anunțat că, în viziunea actuală a conducerii, societatea trebuie să aibă magazine mobile, pe care să poată să le mute în funcție de sezon.
”Eu cred că această Casă Unirea trebuie să aibă magazine mobile. Te duci, montezi, vezi dacă merge, iar dacă nu merge, te muți. Mai ales că producțiile sunt pe sezoane, nu sunt tot timpul anului unele produse. Pe acestă idee a fost creeată această societate – piețe volante, nu spații fixe, pentru că nu ai servicii fixe constant.
CITEȘTE ȘI ING declanșează concedieri și închide anumite sucursaleEu nu promit nimic, eu mă întâlnesc cu parteneri, iar cine dorește să colaboreze cu noi, începem să facem un business. M-am întâlnit cu legumicultori și producători din Ialomița, Buzău, Olt și Galați. Nevoile sunt diverse. Aștept de la dânșii mici prezentări scrise, astfel încât să fie totul parafat. Am fost, am acceptat, haideți să facem și pasul următor. (…) Noi putem să venim și cu investiții, nu neapărat totale. Sunt diverse variante pe care le-am discutat cu fermierii, ori 50-50, ori 70-30, în funcție de mărimea proiectului. Toate proiectele vor fi discutate, analizate, puse pe masa Consiliului de Administrație, iar cele care sunt sustenabile vor merge mai departe.
Casa Unirea are trei piloni în care poate să investească. Unul este Bursa de pește de la tulcea, unde trebuie făcute investiții pentru procesare, iar bugetul este 2 milioane de euro. Al doilea pilon este cel de legume fructe, unde bugetul este de 5 milioane de euro. Al treilea pilon este stația de lână, dar acesta a fost pus pe pauză un pic, ca să se analizeze”, a mai precizat Eliza Constantinescu.
Ministrul Agriculturii spune că s-au găsit nereguli la societatea de stat care administrează aceste magazine și că activitatea nu era rentabilă, după cum anunță TVR.
După preluarea guvernării de cabinetul Orban, Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Nechita-Adrian Oros, a avut o întâlnire cu membrii Consiliului de Administrație al Casei de Comerț pentru produse agroalimentare Unirea, ca urmare a solicitării acestora, și a dispus corpului de control al ministrului efectuarea unei verificări de fond asupra întregii activități a Casei de Comerț pentru produse agroalimentare Unirea.
Astfel, potrivit documentului oficial analizat de Profit.ro, Direcția Generală Control, Antifraudă și lnspecții din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, în urma controlului efectuat, a constatat următoarea situație a activității economice și financiare desfășurate de S.N. Unirea S.A., până la data de 31 octombrie 2019.
CITEȘTE ȘI elefant.ro introduce livrarea prin easybox, printr-un parteneriat cu Sameday- Veniturile preponderente realizate de S.N. Unirea S.A. au constat în investirea celor 93,1 milioane Iei (capital social, integral de la bugetul de stat) în depozite bancare, obținându-se în acest fel dobânzile care constituie 59% din totalul veniturilor;
- În anul 2019 (până la data de 31.10.2019), pentru a obține 1.000 de Iei venit, S.N. Unirea S.A. a cheltuit 3.712 Iei;
- Pentru realizarea cifrei de afaceri de 259.340 lei au fost cheltuiți peste 1 milion Iei cu salariile, reprezentând astfel de 4 ori mai mult decât cifra de afaceri, dar și 700.176 lei pentru reclamă și publicitate, adică de 3 ori mai mult cifra de afaceri;
- Achiziționarea unui obiectiv de investiții, constând din bunuri mobile și imobile, în valoare de 9 milioane Iei și plata unui avans echivalent cu un milion de euro, cu clauză contractuală prin care se garantează finalizarea contractului, în caz contrar, S.N. Unirea S.A. - implicit Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale - urmând să piardă acest avans.
Sorin Minea, membru în Consiliul de Administrație (CA) al Casei Unirea, a declarat pentru Profit.ro că, alături de alți membri ai CA, s-a opus în scris încheierii tranzacției, considerând proprietatea supraevalută, dar directorul general de atunci al Casei Unirea, Adrian Izvoranu, a încuviințat încheierea contractului de cumpărare și a fost de acord cu plata avansului în aceeași zi, fără a avea acordul CA.
De altfel, corpul de control a constatat ”nerespectarea cadrului legal privind activitatea generală a S.N. Unirea S.A. și a deciziilor Consiliului de Administrație, precum și cele ale Adunării Generale a Acționarilor de către conducerea executivă cu privire la achiziția bunurilor mobile și imobile de la anumite societăți comerciale”.
Totodată, corpul de control al ministerului a confirmat că membrii Consiliului de Administrație au fost împiedicați să își exercite atribuțiile. Astfel, în urma controlului au mai rezultat drept constatări:
- Modul defectuos de desemnare a administratorilor, prin eludarea aplicării prevederilor legale
- Înlocuirea membrilor Consiliului de Administrație fără respectarea prevederilor Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice, cu modificârile și completările ulterioare (lipsa selecției și nerespectarea termenului temporal al mandatelor);
- Nerespectarea prevederilor Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 109/2011 în ceea ce privește numirea directorilor S.N. Unirea S.A. (lipsa procedurii de selecție);
- Întocmirea și emiterea unor documente oficiale cu implicații financiare cu nesocotirea prevederilor legale în vigoare (lipsa aprobării Consiliului de Administrație, aplicarea retroactivă a unor decizii).
Prin urmare, conform concluziilor documentului avizat de premierul Orban, gestionarea patrimoniului financiar al S.N. Unirea S.A. a fost în mod deliberat deturnată și viciată, în folosul unor persoane, implicate în actul decizional al societății.
”Activitatea principală a S.N. Unirea S.A. nu a fost crearea unui cadru în care producătorii autohtoni să fie sprijiniți în mod real să își promoveze și valorifice produsele. Astfel, producătorii nu au fost plătiți conform contractelor încheiate, produsele fiind puse în vânzare cu prețuri mult mai mari decât cele practicate pe piața liberă, fapt ce a condus la imposibilitatea valorificării acestora (a se vedea cazul magazinului deschis la Sibiu). În consecință, se poate observa că principalul scop al S.N. Unirea S.A. nu a fost promovarea consumului de produse agroalimentare românești și a producătorilor din România, ci crearea unei instituții al cărei capital să fie la dispoziția clientelei de partid a PSD”, consideră actualii guvernanți.
Documentul îl acuză pe Adrian Izvoranu, fostul director al Casei Unirea și fost șef de cabinet al fostului ministru al Agriculturii, Petrea Daea, că ar fi știut de aceste încălcări ale legislației în vigoare.
”Fostul șef de cabinet al fostului ministru al agriculturii, în calitate de director general al S.N. Unirea S.A., nu este străin de metodele frauduloase utilizate în mod sistematic în activitatea S.N. Unirea S.A., în vederea achiziționării din fonduri publice a unor bunuri mobile și imobile care, sub nicio formă, nu pot constitui un sprijin pentru producătorii agricoli autohtoni”, arată sursa citată.
Guvernul Dăncilă își propunea, prin noua companie de stat, un program investițional de circa 100 milioane de euro, care să includă : cel puțin 10 platforme de preluare, sortare, condiționare, păstrare, ambalare și analiză a legumelor și fructelor; o structură de achiziție și procesare primară a peștelui de apă dulce de tip bursă; cel puțin 2 platforme de achiziție și însilozare a cerealor, cu o capacitate de circa 200-300.000 de tone; cel puțin 10 clustere agricole.
Casa Română de Comerț Agroalimentar Unirea a avut anul trecut pierderi de 7,1 milioane lei.