Consiliul Europei constată o tendință în creștere a intimidării jurnaliștilor și a controlului politic al informațiilor din presă

Consiliul Europei constată o tendință în creștere a intimidării jurnaliștilor și a controlului politic al informațiilor din presă
scris 29 apr 2020

Platforma Consiliului Europei care promovează protecția jurnalismului și securitatea jurnaliștilor a publicat miercuri raportul său anual, care dezvăluie ''o tendință în creștere a folosirii intimidării pentru a reduce la tăcere jurnaliștii'', relatează agenția EFE.

Această platformă a înregistrat anul trecut 142 de amenințări grave la adresa libertății presei, printre care 33 de agresiuni fizice, 17 noi cazuri de arestare și încarcerare, 43 de hărțuire și intimidare și două de impunitate pentru crimă. Un procent de 42% dintre alerte au primit un răspuns din partea țării în cauză, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
Profit în scădere pentru proprietarul PRO TV, afectat de reducerea veniturilor din publicitate. Tranzacția cu fondul miliardarului ceh Petr Kellner – finalizată la toamnă CITEȘTE ȘI Profit în scădere pentru proprietarul PRO TV, afectat de reducerea veniturilor din publicitate. Tranzacția cu fondul miliardarului ceh Petr Kellner – finalizată la toamnă

Situația jurnalismului în anul 2019, ''devenit un periculos câmp de luptă pentru libertatea presei și de exprimare'', impune acțiuni urgente din partea celor 47 de state membre ale Consiliului Europei pentru ''a proteja rolul fundamental al unei prese libere în societățile democratice'', se arată în document.

În plus față de moartea a doi ziariști în Ucraina în timp ce erau în exercițiul funcțiunii, raportul critică și faptul că au rămas nepedepsite uciderea jurnalistei malteze Daphne Caruana în anul 2017 și a ziaristului slovac Jan Kuciak și a iubitei acestuia, Martina Kusnirova, în anul 2018.

''Controlul politic al informației de presă devine mai strict și minuțios, indiferent că este vorba despre cel statal sau oligarhic'', în plus față de supravegherea intruzivă, atacurile cibernetice, închiderea unor media, hărțuirea judiciară și administrativă a jurnaliștilor, constată autorii raportului.

viewscnt
Afla mai multe despre
consiliul europei
presa
jurnalisti