Roboți umanoizi cu capabilități avansate produși în China provoacă îngrijorări în Statele Unite, unde mai mulți oficiali și-au exprimat îngrijorările că o „invazie” a acestora pe piața americană ar putea duce la riscuri la adresa securității naționale, relatează The New York Post.
Deși nu sunt la fel de cunoscuți ca de exemplu modelul Optimus anunțat de Tesla încă din 2022, roboții umanoizi produși de o serie de companii din China pot să transporte lăzi și alte obiecte grele, să se deplaseze cu viteză sau chiar să imite expresiile faciale ale oamenilor, scrie Hotnews.ro.
În luna noiembrie a anului trecut, guvernul chinez a prezentat un plan ambițios care să încurajeze companiile locale să înceapă producția în masă a roboților umanoizi până în 2025.
„Este așteptat ca ei să devină produse perturbatoare, urmând computerelor, telefoanelor smart și vehiculele bazate pe noile energii”, nota ministerul chinez al industriei în documentul în care a prezentat planul.
Global Times, un ziar controlat de guvernul de la Beijing, scria chiar luna trecută că firmele chineze de robotică „ajung rapid din urmă rivalii globali” și a amintit că Optimus al Tesla a fost prezentat recent la un eveniment la care a luat parte „o cohortă de 18 roboți umanoizi proiectați de producători chinezi”.
Unitree Robotics, una dintre companiile de robotică din China, a dezvoltat un robot capabil să se deplaseze cu viteze de până la 17 kilometri pe oră. Acest robot costă 90.000 de dolari, dar firma chineză a dezvoltat și o versiune mai ieftină a sa, de doar 16.000 de dolari.
O serie de alte companii din China au în lucru proiecte asemănătoare, iar semnalul dat în noiembrie anul trecut de guvernul de la Beijing le-a dat un imbold puternic în acest sens.
Industria de lobby din SUA e în prima linie împotriva roboților umanoizi chinezești
Jacob Helberg, unul dintre cei mai cunoscuți lobbiști de la Washington, se numără printre cei care avertizează acum Congresul american că SUA se vor confrunta cu riscuri majore dacă vor permite ca acești roboți produși de companii de sub controlul Chinei să intre pe piața americană.
Helberg a fost unul dintre jucătorii cheie care au convins Congresul să adopte mai devreme în cursul acestui an legea care obligă ByteDance, compania chineză care deține TikTok, să își vândă afacerile din SUA, sub amenințarea interdicției.
CITEȘTE ȘI Continental examinează scindarea diviziei autoEl spune acum că dezvoltarea tehnologiei roboților umanoizi a avut loc „cu o viteză care îți face să stea mintea în loc”. Helberg avertizează de asemenea că, pe măsură ce devin și mai avansați, roboții intrați pe piața americană din China ar putea fi folosiți pentru acte de sabotaj împotriva unor ținte industriale sau infrastructuri critice, dar și alte fapte.
„Ei pot strangula pe cineva în somn. Ei pot da un pumn într-un centru de date și provoca pagube fizice și distrugerea proprietății”, susține el.
„Până la urmă, dacă TikTok a fost un balon chinezesc de spionaj în buzunarul tău, dronele chinezești pe teritoriul SUA sunt menite să devină o armată stealth a PLA (n.r. Armata de Eliberare a Poporului, denumirea oficială a forțelor armate chineze) pe solul nostru”, a mai declarat el pentru The New York Post.
Mai mulți congresmeni de la Washington trag semnale de alarmă în privința pericolului unei „invazii” pe piața americană
Unii experți și oficiali consideră însă avertismentele lui Helberg ca fiind alarmiste sau chiar ridicole. Paul Rosenzweig, un fost secretar adjunct în cadrul Departamentului pentru Securitate Internă de la Washington, a declarat pentru NYP că roboții umanoizi periculoși „sunt la mare distanță” de a deveni o realitate.
„În China există multe lucruri care să ne îngrijoreze, ca de exemplu concurența noastră în A.I. (inteligența artificială) și accesul lor la tehnologie și date americane… Dar acest gen de lucruri reprezintă o distragere a atenției de la probleme mult mai importante”, a declarat el, referindu-se la pericolul reprezentat de roboții umanoizi.
Însă Helberg, un membru influent al Comisiei de Relații Economice SUA-China, i-a convins pe mai mulți congresmeni americani de pericolul reprezentat de roboții umanoizi chinezești. Printre aceștia se numără Steve Scalise, liderul majorității republicane din Camera Reprezentanților, John Moolenaar, președintele Comisiei pentru Relațiile cu China din Camera Reprezentanților, și senatoarea Katie Britt.
Scalise a declarat la un eveniment la care a participat luna trecută alături de Helberg că amenințarea reprezentată de roboții chinezi care intră pe piața americană este „reală” și „foarte îngrijorătoare”.
Scalise și alți legiuitori americani sunt îngrijorați de asemenea că fereastra de timp pentru combaterea acestei amenințări se închide rapid.
Moolenaar a avertizat la rândul său că riscul reprezentat de roboții „made în China” nu este „de domeniul științifico-fantasticului”.
„De fapt, ei fac parte din același manual pe care guvernul chinez l-a folosit iar și iar: subvenționează o industrie strategică, inundă piețele din străinătate cu prețuri nerealiste pentru a elimina competiția, iar apoi folosește această nouă dominație pentru a avansa interesele Partidului Comunist Chinez”, a declarat acesta într-un comunicat.
„De la industria grea la forțele armate, robotica avansată va juca un rol critic pentru viitorul economiei noastre și securitatea noastră națională. Trebuie să acționăm acum în privința acestei probleme, până nu este prea târziu”, a îndemnat congresmenul.
CITEȘTE ȘI SUA vor să interzică software-ul chinezesc pentru mașinile autonome și circulația pe drumurile americane a vehiculelor cu module de comunicații dezvoltate în China Roboții umanoizi, următoarea dispută de tip Huawei între SUA și China?
Senatoarea Katie Britt a declarat pentru The New York Post că „lucrează la o reparare legislativă a acestui scenariu de coșmar de azi pentru ca el să nu devină o realitate mâine”.
„Dat fiind faptul că FBI deschide deja de două ori pe zi un nou caz de contrainformații împotriva Chinei, acest număr va crește cu siguranță dramatic dacă Partidului Comunist Chinez i se permite să trimită roboți umanoizi în interiorul națiunii noastre”, a adăugat ea.
Scalise a subliniat la sfârșitul lunii iunie că această amenințare este asemănătoare cu cea reprezentată de TikTok și Huawei pentru securitatea națională a SUA:
„Fără acțiuni în materie de politici din partea Washingtonului, China va fi într-o poziție de a-i falimenta rapid pe concurenții americani și de a-i face pe americani dependenți de roboți umanoizi controlați de Partidul Comunist Chinez”.
„Ar trebui să fim rupți de realitate sau să avem tendințe sinucigașe să permitem ca acest lucru să se întâmple”, a mai transmis congresmenul american.