Interviu cu Liu Ke, CEO Huawei Technologies România: „Smart City este viitorul, nu avem cum să evităm transformarea”. Ce condiții trebuie să îndeplinim ca să avem mai multe orașe inteligente în România (P)

Interviu cu Liu Ke, CEO Huawei Technologies România: „Smart City este viitorul, nu avem cum să evităm transformarea”. Ce condiții trebuie să îndeplinim ca să avem mai multe orașe inteligente în România (P)

Liu Ke, CEO Huawei Technologies Romania

scris 29 mai 2017

Camere de supraveghere inteligente, care surprind informații în timp real din trafic și alte puncte-cheie, senzori care culeg informații pe care le transmit în timp real autorităților, care au acces la ele dintr-un centru de comandă inteligent, din care pot reacționa rapid, sisteme care împiedică atacurile cibernetice, aceasta este doar o parte din imaginea orașului viitorului. Smart City este deja o realitate în multe părți ale lumii, dar și România face progrese și arată deschidere în această direcție.

Grupul chinez Huawei, unul dintre cei mai mari furnizori globali de telefoane mobile și echipamente și servicii pentru operatorii de comunicații, are în plan transformarea inteligentă a României. În acest sens, compania a prezentat, săptămâna trecută, autorităților guvernamentale și locale din România, cele mai importante soluții în domeniul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor (ICT) din portofoliu pentru dezvoltarea orașelor inteligente, precum Centrul Inteligent de Operațiuni (IOC), susținut de Cloud și Big Data, soluții de management al orașelor bazate pe Internet of Things (IoT) și soluții în domeniul serviciilor publice, dezvoltate cu partenerii globali. Liu Ke, CEO Huawei Technologies România, povestește într-un interviu pentru Profit.ro în câți ani am putea să simțim pe propria piele benficiile tehnologiei care transformă orașele în locuri mai bune de trai.

Urmărește-ne și pe Google News

Conceptul Smart City apare tot mai des în vocabularul nostru. Foarte multe orașe dezvoltate din întreaga lume au început să fie smart, iar câteva orașe din România au dezvoltat sau sunt în curs de implementare a unor astfel de soluții. Recent, Huawei a prezentat în cadrul unui forum, la București, ultimele soluții în materie de Smart City, precum și o strategie de dezvoltare. Ce înseamnă concret Smart City și cum ne poate schimba viața?
În prezent, gradul de urbanizare la nivel mondial este de 50%, iar trendul este crescător în favoarea urbanizării. Pe măsură ce apar tot mai multe orașe, iar acestea își dezvoltă gama de servicii, administrațiile locale și modul de guvernare devin și ele tot mai complexe și provocatoare. Astfel, orașele trebuie transformate, pentru a putea răspunde provocărilor sociale, economice, arhitecturale, de infrastructură, securitate și de mediu. Nu există o definiție clară a Smart City, însă standardul după care este evaluată inteligența unui oraș este dat, pe scurt, de modul în care orașul reușește să își gestioneze resursele și de calitatea vieții oferite locuitorilor lui.

O noțiune populară privind orașele smart include utilizarea Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, un concept care înglobează o serie de sisteme, precum Internet of Things, Cloud Computing, Big Data etc. Toate aceste lucruri fac serviciile unui oraș mai interactive și mai eficiente. Infrastructură modernizată, cu ajutorul aplicațiilor Smart City, precum Smart Parking sau Smart Transportation, camere de supraveghere inteligente care comunică în timp real informații utile cu privire la starea orașului, monitorizarea sănătății personale, securitate cibernetică sporită, educație smart, guvernare smart, toate aceste facilități intră sub marea umbrelă Smart City. La nivel general, un oraș inteligent este privit ca un efort colectiv de a prospera, în condiții potrivnice sau pur și simplu în fața unor provocări naturale.

Interviu cu Liu Ke, CEO Huawei Technologies România: „Smart City este viitorul, nu avem cum să evităm transformarea”. Ce condiții trebuie să îndeplinim ca să avem mai multe orașe inteligente în România (P)

Aceste tehnologii nu sunt science-fiction, ele deja există în foarte multe părți ale lumii și deja le fac oamenilor viața mai ușoară, deși vorbim de ele doar de câțiva ani, deci suntem la faza de început. Fie că vorbim de proiecte care aduc administrațiilor locale bani imediat, așa cum este Smart Parking sau Smart Lighting, fie că vorbim de soluții care aduc beneficii indirect – mai multe vieți salvate, un oraș mai sigur sau pur și simplu un oraș mai favorabil mediului de investiții, deci mai prosper, tehnologiile Smart City ne ușurează și ne îmbunătățesc viața.

Cât de ușor este pentru un oraș să devină Smart? Ce condiții trebuie îndeplinite?
Tehnic vorbind, lucrurile sunt foarte simple, mai ales că România este țara Internetului de mare viteză, cu o acoperire foarte bună. Așadar, implementarea efectivă a unui proiect Smart City poate dura și câteva luni, din momentul în care este luată decizia. Cea mai grea parte, cea mai mare provocare este însă procesul de decizie, pentru că este nevoie de colaborarea și deschiderea tuturor factorilor de decizie. De aceea, în ultimul an și jumătate, Huawei a purtat discuții cu peste 10 primării și administrații din România, pentru a le prezenta soluțiile Smart City și beneficiile lor, mai mult la nivel conceptual. Și credem noi că autoritățile au înțeles importanța acestor proiecte.

România are nevoie în acest moment de o strategie de dezvoltare Smart City, întrucât produsele Smart City nu vin la cheie, ele sunt croite pe nevoile orașelor. Dacă Bucureștiul și alte orașe mari ale țării ar avea cu siguranță nevoie de soluții care să fluidizeze traficul sau să faciliteze parcarea, orașele mai mici au nevoie de sisteme de securitate inteligentă. De aceea este nevoie în primul rând de o strategie, iar aceasta este cu siguranță cea mai grea parte pentru ca orașele să devină smart. Dar, suntem optimiști, pentru că am primit un feedback foarte bun din partea autorităților române, care au înțeles foarte bine conceptul, iar acum mingea este în terenul lor.

Care sunt soluțiile Smart City oferite de Huawei?
Compania noastră construiește orașe inteligente printr-o gamă completă de produse, tehnologii de ultimă oră, sisteme de arhitectură deschisă, soluții industriale diversificate și parteneriate solide. Soluțiile Smart City ale Huawei înglobează tehnologii Cloud, rețele, tehnologii de administrare a platformelor, alături de sisteme Cyber Security, întrucât pe măsură ce societatea devine tot mai dependentă de Internet, asigurarea securității cibernetice a devenit o prioritate. Întregul proces poate fi asemănat cu un puzzle, ce înglobează Data Centere, Cloud, Big Data, end point-uri, senzori, legate între ele. În plus, suntem parteneri cu toți operatorii telecom din piața locală, aceștia având un rol vital în dezvoltarea smart city-urilor - ei având rețelele deja construite.

Dați-ne câteva exemple de soluții Smart City, modul în care funcționează și care sunt beneficiile pentru cetățeni. 
Una dintre soluțiile Smart City dezvoltată de Huawei, pe care am expus-o și în cadrul Smart City Forum 2017, săptămâna trecută, la București este un Centru de Operațiuni Inteligent, care este sistemul nervos al unui Smart City, integrând și interconectând o serie de informații și procese. Centrul de Comandă Inteligent asigură o platformă complexă și completă pentru operațiuni, tehnologie și management: monitorizează operațiunile orașului, astfel încât autoritățile responsabile să fie informate, îndiferent de condiții, accelerează răspunsul în caz de urgență, facilitând colaborarea intersectorială între diferite autorități, simulează operațiuni și facilitează procesul de decizie. Centrul dezvoltat de Huawei este susținut de un sistem Cloud foarte puternic, iar prin prisma parteneriatului cu partenerii noștri globali, oferă diferite facilități, precum managementul bazelor de date ale orașului (populație, informații geografice, adrese etc.), Data Support, aplicații care conectează între ele diferite autorități și departamente (sisteme de alertă, management cyber security etc.).

Interviu cu Liu Ke, CEO Huawei Technologies România: „Smart City este viitorul, nu avem cum să evităm transformarea”. Ce condiții trebuie să îndeplinim ca să avem mai multe orașe inteligente în România (P)

O altă soluție dezvoltată de Huawei este Smart Government, care înglobează sisteme sigure de Cloud,  inclusiv Government-to-Business (G2B), care să faciliteze interacțiunea cu mediul de afaceri, soluții de video conferință, care să încurajeze mobilitatea la muncă și să ajute autoritățile să colaboreze de la distanță etc. Toate aceste soluții se traduc prin costuri mai mici decât cele prezente, aferente propriilor resurse IT, și protejează autoritățile mult mai bine în fața amenințărilor la securitatea cibernetică.

De asemenea Huawei a dezvoltat, în parteneriat cu specialiști în securitate din toată lumea, o serie de soluții de tip Safe City, foarte vizuale, care facilitează un răspuns rapid în caz de urgență. Orașele au nevoie de soluții din ce în ce mai eficiente în materie de securitate, care să prevină incidentele, să faciliteze reacții rapide și să răspundă la o serie de provocări: sisteme de supraveghere cu unghi mort, imagini neclare surprinse de camerele de luat vederi, pierderea sau compromiterea datelor, căutarea manuală a datelor în bazele de date etc. De exemplu, cum ar fi ca poliția să aibă acces în timp real la date de la accident, înainte să ajungă efectiv la fața locului? Acest lucru este posibil, iar faptul că poți salva timp de decizie se poate traduce în primul rând prin mai multe vieți salvate, cu mai puține resurse implicate.

Soluțiile Smart City au aplicații și în educație, sănătate, mediu (monitorizarea a diverși indicatori, precum nivelul de poluare etc.), rețeaua de transport public (aplicații care oferă informații în timp real despre programul fiecărei rute, bilete ce pot fi achiziționate direct prin aplicație etc.) și multe alte domenii strategice.

Bucureștiul este unul dintre cele mai aglomerate orașe din lume. Ce soluții de decongestionare a traficului aduce Smart City?
Datorită Internetului Lucrurilor (Internet of Things), aglomerările din trafic, ambuteiajele, ar putea fi doar o amintire. Dar înainte de toate, aș vrea să explic puțin conceptul Internet of Things. IoT definește modul în care lucrurile, obiectele (telefon, haine, device-uri) comunică cu utilizatorii prin Internet. Acest lucru este posibil prin plasarea anumitor senzori în aceste obiecte, creând un cadru prin care oamenii să poată primi mai multe informații si să interacționeze cu ele. Ideea este să facă viața oamenilor mai ușoară și mai productivă, datorită avansului tehnologic.

Prin urmare, unul dintre lucrurile care ar putea schimba total traficul ar fi plasarea unor senzori în mașinile pe care le conducem. Ideea ar fi să cream o rețea prin care mașinile să poată comunica între ele, chiar pe străzi. Acești senzori ar putea colecta informații utile despre trafic, starea drumului și să alerteze șoferii în privința unor probleme în calea lor, accidente etc. Date și mai prețioase ar putea fi culese și prin plasarea de senzori în sistemele de iluminare a străzilor,  indicatoare rutiere, camere etc.

Mulți ar zice că trebuie să mai treacă zeci de ani până să ajungem să punem aceste lucruri în aplicare, însă avansul realizat de tehnologie în ultima perioadă, semnalizează că aceste lucruri ar putea fi obținute mult mai repede. Beijing, Madrid, Rio de Janeiro sau Mumbai sunt câteva dintre orașele cu sisteme moderne de control al traficului, menite să reducă ambuteiajele și timpul de așteptare în trafic.

Interviu cu Liu Ke, CEO Huawei Technologies România: „Smart City este viitorul, nu avem cum să evităm transformarea”. Ce condiții trebuie să îndeplinim ca să avem mai multe orașe inteligente în România (P)

Ce tip de proiecte Smart City a dezvoltat Huawei la nivel mondial?
Am dezvoltate soluții Smart City în peste 100 de orașe la nivel mondial, de pe mai multe continente. De exemplu, în fața atacurilor teroriste, guvernul din Kenya a avut nevoie de o soluție prin care să crească securitatea orașului și a cetățenilor. Ministerul de Interne de acolo a ales operatorul telecom Safaricom pentru acest proiect, iar Safaricom a ales Huawei pentru a dezvolta soluții care să crească securitatea și care au cuprins și un Centru de Comandă în Urgențe în Nairobi pentru a crește răspunsul în caz de urgențe și dezastre naturale. Poliția a avut acces real-time la informații din locațiile cheie și din trafic, prin care au putut identifica crime, incidente din trafic etc. Toate aceste soluții au putut asigura un climat sigur pe timpul vizitei președintelui SUA, Barack Obama, și al Papei Francis. 

Cum credeți că va evolua fenomenul Smart City în următorii zece ani?
Proiectele și viziunile curente trebuie cât mai bine promovate, astfel încât să fie adoptate de cât mai multe orașe și să devină un exemplu de bune practici, în toată lumea. Un lucru e cert însă: Smart City este viitorul, nu mai poate fi evitat.  

Interviu cu Liu Ke, CEO Huawei Technologies România: „Smart City este viitorul, nu avem cum să evităm transformarea”. Ce condiții trebuie să îndeplinim ca să avem mai multe orașe inteligente în România (P)
viewscnt
Afla mai multe despre
liu ke
huawei technologies romania
smart city