Toamna aceasta începe o nouă ediție a Atelierelor de programare pentru copii CoderDojo București Nord, a căror gazdă a fost Telekom Romania în ultimii 5 ani. La acestea participă peste 70 de copii, cu vârste cuprinse între 7 și 16 ani coordonați, în medie, de 8 mentori voluntari. Pentru ca atelierele să poată găzdui și mai mulți copii pasionați este însă nevoie de un număr mai mare de voluntari din rândul tinerilor IT-iști care să îi ghideze pe cei mici.
Așadar, pentru câteva ore pe lună, specialiștii în domeniul IT pot răspunde provocării de a face față curiozității și pasiunii copiilor pentru programare și robotică.
“Sunt mentor de 4 ani pentru CoderDojo București Nord @Telekom și e o bucurie imensă să îmi petrec câteva ore de sâmbătă, o dată pe lună, alături de copii atât de captivați de un domeniu care pentru mulți poate părea arid. Au evoluat spectaculos, iar unii dintre ei au participat și la competiții internaționale unde au luat premii pentru proiectele dezvoltate alături de noi. Simt că și eu am evoluat mult în acest timp. Am safisfacția de contribui, în calitate de voluntar, la un proiect care are toate șansele să capete o anvergură mai mare și pe care mi l-am trecut în CV. În plus, mi-am dezvoltat și competențele de project management și de prezentare, ceea ce mă ajută foarte mult în jobul de zi cu zi din cadrul companiei pentru care lucrez,” a declarat Adrian Petre, project manger la o corporație din București și unul dintre cei mai longevivi mentori ai CoderDojo București Nord @Telekom.
CoderDojo este o excelentă ocazie pentru adulți, specialiști din diverse companii sau studenți, să urmărească îndeaproape felul în care copiii găsesc soluții out of the box, oferind în schimb cunoaștere și îndrumare tinerei generații, în calitate de mentori voluntari în cadrul atelierelor CoderDojo.
Acestea cuprind sesiuni de instruire gratuite, atât pentru micii programatori începători, cât și pentru cei care au dobândit deja experiență în cadrul Dojo-urilor din anii precendenți și doresc să se perfecționeze în programare sau chiar în Arduino.
CITEȘTE ȘI Soluții smart office pentru companii smartConcret, grupa programatorilor începători învață noțiuni introductive de programare cu ajutorul a două platforme dedicate copiilor (Khan Academy și Scratch), dar și detalii utile pentru cele mai diverse limbaje de programare, în funcție de ceea ce îi pasionează. Programatorii avansați, cu până la 2 ani de activitate în cadrul Dojo-ului, se concentrează pe dezvoltarea de proiecte proprii precum jocuri, website-uri, versiuni pentru jocul Minecraft sau aplicații pentru terminale mobile. Cel de-al treilea atelier este specializat în Arduino (electronică asistată de calculator) și pregătește viitori experți Machine-to-Machine (M2M), tehnologie care stă la baza Internet of Things. Acest atelier este deschis copiilor de cel puțin 12 ani, care învață aici de la zero atât despre elemente de hardware (circuite electronice simple, cu senzori, LED-uri, motoare, difuzoare, toate controlate de microcontroller-ul de pe platforma Arduino), cât și programare (limbajul pentru platforma Arduino este bazat pe C/C++).
De altfel, atelierul de Arduino a fost introdus în 2014 în programul CoderDojo București Nord @Telekom, fiind primul astfel de atelier la nivel național. Pe lângă explicațiile teoretice privind principiile circuitelor electronice și ale programării, tinerii au ocazia de a interacționa și cu aspectele practice ale noțiunilor de fizică și matematică învățate la școală, prin intermediul unor kituri dedicate.
Telekom susține proiectul din 2011. “Implicându-ne în proiectul CoderDojo, ajutăm la creșterea unei noi generații de specialiști în informatică, robotică, programare, cei care vor putea vorbi, printre altele, în limbajul M2M. Suntem conștienți de potențialul acestor copii și al proiectelor pe care le dezvoltă și vrem să fim parte a viitorului lor”, a declarat Ruxandra Vodă, Director Comunicare, Telekom Romania.
Tinerii interesați să devină voluntari CoderDojo București Nord se pot înscrie aici.
CoderDojo este o mișcare internațională, inițiată în Irlanda în anul 2011 cu scopul de a oferi copiilor interesați contextul în care să poată învăța programare într-un mediu informal, prin sesiuni regulate, în afara programului școlar. În prima parte a acestui an, CoderDojo număra peste 600 de dojo-uri în toată lumea.