Probe la o instalație modernă de tratare mecano-biologică a deșeurilor menajere la Vidra, în Ilfov, cu o capacitate similară celor din capitalele europene.
Într-un domeniu des invocat în ultima perioadă și în egală măsură sensibil pentru România, cel al deșeurilor, o firmă specializată din Capitală dorește să revoluționeze lucrurile pe piața de profil. L-am provocat de Adrian Scarlat, directorul general al Eco Sud SA, la un dialog pentru a ne explica ce este de făcut și cum poate evita țara noastră sancțiunile europene în materie de mediu.
În ce direcții performează compania pe care o reprezentați și cum poate contribui la îndeplinirea, la nivel de țară, a țintelor europene de mediu?
A.S.: Eco Sud SA beneficiază de experiență în sortarea, tratarea deseurilor și gestiunea depozitelor ecologice de deșeuri menajere solide și asimilabile, atât urbane, cât și industriale și ocupă o poziție de top în Europa de Est în domeniul depozitării și tratării deșeurilor menajere. Cu un portofoliu de șapte centre de management al deșeurilor, Eco Sud SA gestionează un procent semnificativ din cantitatea de deșeuri produsă în România, lucru care o plasează în postura de lider național în acest domeniu.
România este codașă în UE la capitolul reciclare și riscă sancțiuni drastice. Cum s-a ajuns în această situație?
A.S.: La data de 16.11.2023, Comisia Europeană a decis să inițieze proceduri de constatare a neîndeplinirii obligațiilor prin trimiterea unei scrisori de punere in întarziere a României pentru a remedia deficiențele în transpunerea Directivei 2008/98/CE privind deșeurile (Directiva-cadru privind deșeurile), astfel cum a fost modificată prin Directiva(UE) 2018/851. Directiva modificată stabilește ținte obligatorii din punct de vedere juridic privind reciclarea și pregătirea pentru reutilizarea deșeurilor municipale. De asemenea, aceasta impune statelor membre să iși îmbunătățească sistemele de gestionare a deșeurilor și eficiența folosirii resurselor. Termenul de transpunere de către statele membre a dispozițiilor Directivei(UE) 2018/851în legislatia lor natională a expirat la 5 iulie 2020. Statele membre în cauză nu au transpus-o corect pana în prezent.
Ce este de făcut în acest context?
A.S.: În contextul în care, la nivelul Romaniei, în general, si la nivelul Municipiului Bucuresti, în particular, cea mai mare parte a deșeurilor colectate sunt deșeuri municipale în amestec (aproximativ 90% din totalul deșeurilor colectate), prioritară este dezvoltarea unor instalații de tratare mecano-biologică performante. Eco Sud SA a înțeles necesitatea conformării dispozitiilor legale și atingerii obiectivelor stabilite prin lege în ceea ce privește gradul de reciclare și devierea de la depozitare, fapt pentru care a realizat o investiție privată într-o instalație de tratare mecano-biologică care să aibă capacitatea de a trata deșeurile provenite de pe raza Muncipiului Bucuresti și a județului Ilfov și evitarea, astfel, a inițierii unei proceduri de infringement în ceea ce privește procesarea deșeurilor.
Dați-ne detalii despre proiectul de anvergură care este în derulare la Eco Sud SA și ce presupune el?
A.S.: Societatea Eco Sud SA a pus la punct o instalație modernă de tratare mecano-biologică a deșeurilor menajere, cu cea mai mare capacitate din Europa, la Depozitul Ecologic din localitatea Vidra - județul Ilfov. Lucrăm de trei ani la această investiție și suntem în etapa de probe și montaje, iar în luna aprilie ar putea intra primele deșeuri în instalație. O reducere progresivă a eliminării prin depozitare a deșeurilor este în prezent necesară, în primul rând pentru a preveni efectele nocive asupra sănătății umane și asupra mediului, dar și pentru a garanta că materialele din deșeuri valoroase din punct de vedere economic sunt recuperate în mod progresiv și eficace. Tratarea deșeurilor este practicată de zeci de ani în țările dezvoltate de pe continentul nostru. Acum este o cerință obligatorie a legislației europene de mediu, cu aplicare fermă și în România de la 1 ianuarie 2024.
Care sunt, în mare, datele tehnice ale instalației de la Vidra și ce aduce în plus față de cele existente pe piața de profil din România?
A.S.: Instalația de tratare mecano-biologică din localitatea Vidra are o importanță semnificativă pentru zona București-Ilfov, în condițiile în care ae cea mai mare capacitate din Europa. Asigură tratarea a aproximativ 920.000 tone de deșeuri generate de populație și devierea de la depozitare a unui procent de peste 60% precum și reducerea semnificativă a umidității deșeurilor și transformarea acestora într-un material inert. Reciclarea se traduce prin dimiunarea energiei consumate pentru aprovizionarea și prelucrarea noilor materii prime și reducerea emisiilor de carbon. Instalația de tratare mecano-biologica din localitatea Vidra este prima din țară care funcționează pe bază de energie regenerabilă produsă din biogazul rezultat din deșeuri, cu o putere instalată de 3,5 MW/oră.
Știința și tehnica au evoluat în toate domeniile, este o tehnologie aparte utilizată la această instalație de tratare mecano-biologică a deșeurilor?
A.S.: Instalația este de o complexitate tehnică și ingineristică avansată. Dispune de sisteme moderne computerizate, separatoare optice de ultimă generație, separatoare balistice, separatoare magnetice pentru deșeuri feroase și nefereoase, ciururi și tocătoare moderne! Procesul tehnologic de tratare biologica are la bază descompunerea aerobă, care este un proces controlat biologic și constă în biodegradarea și stabilizarea fracțiilor organice din deșeu. Soluția aleasă este de sistem acoperit cu membrane datorită avantajelor pe care acest sistem le are față de cel deschis: reducerea cu până la jumătate a masei părții organice, deci a cantității totale eliminate, cât și obținerea unui material inert din punct de vedere biologic și al mirosului.
Instalația de tratare mecano-biologică la Vidra este una integrată? Ce avantaje prezintă?
A.S.: Instalația de la Vidra a fost concepută ca una integrată în care deșeurile odată intrate sunt procesate în așa fel încât acestea se separă în componente care devin materii prime pentru fabricile care folosesc aceste materiale ce intră în economia circulară. Este important de menționat că o instalație de tratare mecano-biologică trebuie sa fie absolut integrată pentru a trata deșeurile în totalitate, a le biostabiliza pentru a nu mai produce factori de mediu dăunători - de la mirosuri, pulberi în suspensie sau lichide contaminate. Nu ne putem imagina ca o instalație de tratare a deșeurilor să nu fie integrată, adică sa nu se efectueze tratarea mecanică și cea biologică pe același amplasament. Transportul fracțiilor nestabilizate din deșeuri între o instalație de tratare mecanică și una de tratare biologică are un efect negativ pentru mediu si sănătatea publică. Nu în ultimul rând, o instalație integrată de tartare se traduce prin costuri mai mici pentru generatorii de deșeuri.
Având în vedere complexitatea întregului proces din instalația de tratare mecano-biologică de la Vidra, la cât se ridică valoarea investiției?
A.S.: Instalatia de tratare mecano-biologica din localitatea Vidra este realizată în conformitate cu normele europene și reprezintă o investiție cu o valoare semnificativă. Până acum au fost investiți 35 milioane de euro iar pana la finalizarea și punerea în funcțiune a instalației, urmează un minim de încă 10 milioane de euro, adică total al investitiei de peste 45 de milioane de euro.
Pentru autoritățile locale dar și pentru cetățeni, în general, ce beneficii aduce această investiție?
A.S.: Pentru că este cea mai mare instalație de tratare mecano-biologică a deșeurilor din Europa, multe autorități publice și specialiști așteptă punerea ei în funcțiune. Caracteristicile de performanță ale instalației din localitatea Vidra, Jud Ilfov vor contribui la reducerea cantității de deșeuri depozitate, dar și economii la bugetul primăriilor de sector. În conformitate cu legislația în vigoare, nu mai trebuie plătite contribuția pe economia circulară și TVA-ul aferent pentru cantitățile care depășesc țintele de reciclare anuale. Astfel, primăriile de sector vor avea o economie la bugetele locale de peste 12 milioane de euro anual. Nu in ultimul rând, această investiție contribuie la crearea a sute de locuri de muncă directe și indirecte, în industriile conexe.
Care este relația cu ADI (Asociația de Dezvoltare Intercomunitară) București în legătură cu această instalație de tratare mecano-biologică?
A.S.: ADI reunește toate primăriile de sector din București și Primăria Capitalei, ca principali beneficiari ai investiției, alături de cetățeni. O investiție de acest gen, cu o capacitate de peste 920.000 tone pe an - una dintre cele mai mari din Europa, este cu siguranță o premieră absolută și pentru ADI București. Grație profesionalismului specialiștilor acestei instituții se încearcă să se armonizeze necesitățile concrete ale populației din București cu performanțele instalației de tratare mecano-biologice care urmează să fie pusă în funcțiune în curând.
Ce impact asupra mediului și comunității locale are instalația de tratare mecano-biologică a deșeurilor de la Vidra și cum stau lucrurile în privința autorizației de mediu?
A.S.: Instalația de la Vidra respectă normele europene în vigoare și este în grafic cu procedura de autorizare din partea APM Ifov, agenția competentă în materie de mediu. Prevederile legale care reglementează autorizarea sunt destul de stufoase. Se fac, însă, eforturi mari, atât din partea funcționarilor Agenției pentru Protectia Mediului Ilfov care abordează cu mult profesionalism acest proiect, cât și din partea echipei de mediu a companiei noastre, pentru a clarifica în timp toate aspectele ce privesc funcționarea acestei instalații complexe. Reprezentanții ambelor părți sunt conștienți de necesitatea îndeplinirii cât mai rapide a țintelor de țară referitoare la reciclare și devierea de la depozitare.
Este această investiție un atu pentru România în îndeplinirea țintelor de reciclare impuse de CE?
A.S.: Ne propunem punerea în funcțiune de urgență a instalației de tratare mecano-biologică deținută de compania noastră. Totul în contextul în care, pe de o parte, indentificarea unor soluții rapide și eficiente pentru creșterea gradului de reciclare și devierea de la depozitare reprezintă o prioritate, pentru evitarea procedurii de infringement. Pe de altă parte, creșterea contribuției pentru economia circulară de la 80 lei/tonă la 160 lei/tonă de la 01.01.2024 are un impact semnificativ asupra bugetelor administraței publice locale. Asta în condițiile în care nu se găsesc metode alternative pentru devierea de la depozitare, cu excepția colectării separate care s-a dovedit ineficientă/insuficientă, concentrându-ne pe schimbările apărute de la data de 01 ianuarie 2024 și impactul pe care il au asupra societății și asupra mediului. Bucureștiul vine, astfel, cu argumente solide pentru a se alinia capitalelor europene în privința gestionării eficiente a deșeurilor. Va avea o fabrică de tratare cu capacitați egale sau mai mari decât orice capitală europeană. Ca efect, România va face pași importanți în îndeplinirea țintelor europene de mediu, reciclarea și devierea de la depozitare.