Fondul suveran de investiții al Norvegiei, cel mai mare din lume în condițiile în care deține active de peste 1.300 miliarde de dolari, a raportat miercuri un profit de 382 miliarde de coroane (45,7 miliarde de dolari) pentru primul trimestru, grație evoluțiilor pozitive de pe piețele de acțiuni care au compensat pentru pierderile de pe piețele de obligațiuni, transmite Reuters.
Fondul suveran este gestionat de Banca Norvegiei și deține acțiuni la aproximativ 9.200 de companii din întreaga lume, controlând 1,4% din toate acțiunile listate la nivel mondial, scrie Agerpres.
În perioada ianuarie-martie 2021, randamentul general al investițiilor fondului a fost de 4%, cu 24 de puncte de bază peste indicatorul de referință stabilit de Ministerul norvegian de Finanțe. Investițiile în acțiuni au avut un randament de 6,6%, portofoliul de investiții în instrumente cu venit fix a avut pierderi de 3,2% în timp ce investițiile în imobiliare au avut un randament pozitiv de 1,4%.
"Creșterea piețelor de acțiuni a fost în mare măsură susținută de sectoarele financiar și al energiei", a declarat directorul general adjunct al fondului suveran al Norvegiei, Trond Grande.
La finele lunii martie, valoarea totală a fondului se situa la 1.320 miliarde de dolari. Aprecierea coroanei norvegiene, moneda cu cele mai bune perfomanțe din rândul celor mai puternic industrializate țări din lume (G10), a șters 178 miliarde de coroane din valoarea totală a fondului în primul trimestru. De asemenea, Guvernul norvegian a retras 83 de miliarde de coroane din fondul suveran în această perioadă.
La finele lui 2020, valoarea totală a fondului era de 10.914 miliarde coroane norvegiene, din care 72,8% era investită în acțiuni, 2,5% în imobiliare și 24,7% în instrumente cu venit fix. În 2020, randamentul investițiilor pentru fondul suveran al Norvegiei a fost de 10,9%, cu 0,27 puncte procentuale mai mare decât randamentul indicelui de referință. Rezultatele realizate anul trecut de fondul suveran al Norvegiei au fost influențate de aprecierea acțiunilor companiilor americane de tehnologie, în condițiile în care titlurile Apple, Amazon, Microsoft și Tesla au avut cea mai mare contribuție, în termeni absoluți, la randamentul investițiilor.
Înființat în 1996, Fondul suveran de investiții al Norvegiei deține echivalentul a 240.000 de dolari pentru fiecare bărbat, femeie și copil din Norvegia.