Într-un context neconcludent pe bursele mature, piața de acțiuni de la București a pierdut în medie cu puțin peste 0,4%. Cele mai tranzacționate 3 acțiuni au fost din zona bancară, inclusiv titlurile Erste, care sunt listate doar secundar la BVB.
Bursa românească a consemnat o sesiune în nota slabă a perioadei de vară, în care rulajul pieței de acțiuni a fost de numai 28,77 milioane lei (5,95 milioane euro). Ordinele de cumpărare au avut consistență slabă și într-un peisaj în care finalul sesiunii asiatice a regăsit contractele futures pentru indicele Dow Jones Average Industrial de la New York într-o zonă de minime locale, iar sesiunea europeană a fost dominată de nehotărâre: -0,10% pentru indicele Euro Stoxx 50, +0,04% pentru indicele FTSE100 de la Londra, +0,60% pentru indicele CAC40 de la Paris, -0,10% pentru indicele DAX30 din Germania, +0,06% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, +0,47% pentru indicele BUX de la Budapesta și -0,05% pentru indicele PX de la Praga.
La București, tedința a fost chiar negativă, piața fiind trasă în jos de declinul de 0,95% al titlurilor Băncii Transilvania (TLV), care au închis la prețul de 2,0800 lei/acțiune o ședință în care au cumulat schimburi de 7,95 milioane lei. Titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD) au pierdut, de asemenea, 0,34%, prețul de închidere fiind de 11,88 lei/acțiune, într-o zi cu transferuri de 4,33 milioane lei. Amplitudinea deprecierii a fost mult mai mare, -2,61%, pentru titlurile grupului bancar austriac Erste (EBS), deținătorul BCR, și care au adunat volume echivalente cu 3,97 milioane lei.
CITEȘTE ȘI Profit LIVE TV - Să ajutăm business-ul. Managerul Lăptăria cu Caimac: Venim pe bursă în septembrie-octombrie, ne lansăm în Italia și Luxemburg. Sticlă în România - misiune imposibilă. România să copieze ItaliaTendința negativă s-a resimțit și la nivelul indicilor. Astfel, indicele compozit BET Plus a suferit un recul de 0,42% și indicele reprezentativ BET a coborât cu 0,43%, până la nivelul de 8.576,36 puncte. Sub aspect tehnic, mișcarea de astăzi apare ca respingere din retragerea Fibonacci de 50,00% aplicabilă scăderii din martie, recunscută de piață ca parametru valid și semnalată de Profit.ro încă din primăvară.
Bursa de Valori București a consumat și evenimente interne. Astfel, pe contrasens față de restul pieței, titlurile Fondul Proprietatea (FP) au crescut cu 1,21%, până la prețul de 1,2550 lei/acțiune, pe transferuri de 3,09 milioane lei în ziua în care emitentul a notificat piața că a primit avizul de la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) pentru derularea în perioada 4 august – 9 septembrie a unei oferte publice de răscumpărare pentru un număr de 220,00 milioane de acțiuni, reprezentând 2,89% din totalul titlurilor. Prețul de 1,3900 lei/acțiune al operațiunii de piață, superior cu 12,09% închiderii de vineri, a avut puterea de a tracta cotația în piața reglementată, dar nu a adus apreciere pentru indicele financiar BET-FI. Acesta s-a depreciat cu 0,51%, până la nivelul de 42.271,38 puncte.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Dines s-a decis - anunță când scoate UiPath la bursă. Primul unicorn înființat de antreprenori români este impulsionat de COVIDIndicele energetic BET-NG a subperformat pieței cu un declin de 0,85%, fiind tras în jos de scăderea de 1,82% a titlurilor Romgaz Mediaș (SNG), până la prețul de 29,60 lei/acțiune, pe tranzacții de 1,12 milioane lei, în ziua în care piața a avut revelația că societatea a fost detronată de OMV Petrom (SNP) din poziția de cel mai mare producător de gaze naturale din România.
Titlurile respectivei companii au coborât cu 0,32%, până la prețul de 0,3140 lei/acțiune, pe o activitate de 1,32 milioane lei, rezistând remarcabil în ziua în anunțului privind prăbușirea cu 74% a profitului net în trimestrul al 2-lea și prima pierdere trimestrială de pe segmentul Upstream de la privatizare.
La același capitol energetic, titlurile Electrica (EL) au staționat la prețul de 10,75 lei/acțiune, pe al 5-lea rulaj al zilei, de 2,45 milioane lei.