La BVB am consemnat o sesiune de un „verde” aprins, în care acțiunile SIF au câștigat chiar și peste 4% în ziua în care Parlamentul a adoptat legea care elimină pragurile de deținere. Mișcarea a contaminat și indicele BET, care a urcat pe cea mai ridicată valoare a ultimilor peste 10 ani. Jucătorii au fost activi atât în piața reglementată, cât și pe segmentul deal, unde au fost rearanjări de portofolii prin tranzacții speciale pe nu mai puțin de 7 emitenți. Obligațiunile Patria Bank au intrat în ringul de la BVB, unde au adunat 22 de schimburi.
Evenimentul zilei de astăzi, un vot în Parlament care are drept consecință eliminarea pragurilor de deținere la SIF-urilor, ar fi electrizat piața în a 2-a parte a anilor 2000, etapă de așteptări foarte ridicate față de respectivele societăți, expunerea lor pe un sistem bancar în „boom” și de capacitatea acestora de a fi destinația unor plasamente masive ale investitorilor instituționali nerezidenți.
Realitatea bursieră a anilor 2019-2020 nu mai este aceeași, participațiile de la BCR au fost înstrăinate, volumele pe acești emitenți și implicit relevanța lor la BVB s-a redus. Sunt alte titluri acum preferate de investitorii străini care vor să ia poziții pe România. Totuși, interesul s-a menținut, iar perspectiva rdicării pragurilor a alimentat un trend de creștere care astăzi a continuat cu o sesiune explozivă.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Creșterile pe acest segment au fost chiar și de peste 4%, fără însă a antrena o lichiditate deosebită. Cele mai multe tranzacții la acest capitol, de 2,41 milioane lei, le-am consemnat pe titlurile SIF Oltenia (SIF5), care au crescut cu 4,53%, până la prețul de 2,5400 lei/acțiune. În cazul acestei societăți, cumpărările sunt alimentate și de votul din Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor de săptămâna trecută în favoarea unui program de răscumpărări pentru un număr de pentru un număr de 38,39 milioane acțiuni proprii, reprezentând 6,61% din capitalul social. Tot astăzi, emitentul a anunțat că a înstrăinat pentru suma de 5,43 milioane lei întreg pachetul de 5,47% din capitalul social al Oțelinox Târgoviște (COS), societate aflată în procedura insolvenței.
La același capitol, titlurile SIF Transilvania (SIF3) s-au apreciat cu 3,76%, până la prețul de 0,36590 lei/acțiune, pe transferuri de 1,89 milioane lei, iar titlurile SIF Moldova (SIF2) au avut un salt de 4,64%, până la prețul de 1,5800 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 1,29 milioane lei. Îndeaproape, titlurile SIF Muntenia (SIF4) au câștigat 3,81%, până la prețul de 0,8720 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,18 milioane lei și titlurile SIF Banat Crișana (SIF1) au urcat cu 3,60%, până la prețul de 2,8800 lei/acțiune, pe tranzacții de aproximativ 741.000 de lei.
Indicele financiar BET-FI, care surprinde traiectoria titlurilor SIF, a avut o creștere de 3,11%, până la nivelul de 47.136,19 de puncte, a avut o dinamică mai atenuată față de acestea, fiind tras în jos de avansul de numai 0,43%, al titlurilor Fondul Proprietatea (FP) care au închis la prețul de 1,1800 lei/acțiune o sesiune îăn care au adunat cel de-al 4-lea rulaj al zilei, de 2,49 milioane lei.
CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Radu Hanga de la Grupul Banca Transilvania, noul președinte al Bursei de Valori București. "Vrem să construim credibilitate", spune câștigătorulAccelerarea pieței nu este numai o poveste despre SIF-uri. Cele 3 acțiuni care urmează să intre în structura indicelui FTSE All Cap din luna septembrie a anului trecut, cele care au preluat rolul jucat de SIF-uri acum peste un deceniu, de vehicule prin care nerezidenții pot lua expunere pe România, s-au aflat pe primele locuri în clasamentul tranzacțiilor și au avut, de asemenea, aprecieri consistente.
Acestea au fost suficiente pentru a aduce indicii principali pe noi maxime post-criză. Astfel, indicele compozit BET Plus a urcat cu 0,77%, iar indicele reprezentativ BET a crescut cu 0,80%, până la nivelul de 9.875,75 de puncte. Sub aspect tehnic, indicele celor mai lichide acțuni românești se află un trend ascendent bine conturat, iar la etapele de retragere, cumpărătorii s-au regrupat de fiecare dată încă de la începutul verii pe media mobilă exponențială de 21 de zile (EMA21), așa cum se vede pe graficul atașat.
Contextul extern ajută, cu bursa americană la maxime istorice și cu sentimente general favorable activelor de risc. În Europa, ziua a fost mixtă: +0,20% pentru indicele Euro Stoxx 50, +0,36% pentru indicele FTSE de la Londra, -0,05% pentru indicele CAC40 de la Paris, +0,38% pentru indicele DAX30 de la Frankfurt, -0,42% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, -0,42% pentru indicele BUX de la Budapesta și +0,60% pentru indicele PX de la Praga.
La București, cele mai mari tranzacții, de 11,28 milioane lei, s-au realizat pe titlurile Romgaz Mediaș (SNG), care s-au apreciat cu 0,93%, până la prețul de 37,90 lei/acțiune. Acestora li se adaugă un transfer de tip deal de 1,66 milioane lei. Pe același segment energetic al cărui indice sectorial BET-NG a urcat cu 0,77%, titlurile OMV Petrom (SNP) au închis la prețul de 0,4400 lei/acțiune, cu 0,69% peste referință pe volume echivalente cu 1,72 milioane lei în piața reglementată, mai mici decât tranzacția deal de 2,66 milioane lei.
A fost, de altfel, o zi deosebită pe această zonă. În ceea ce pare a fi o rearanjare de protofolii între fonduri de investiții, au fost efectuate schimburi speciale pe 7 simboluri în valoare totală de 12,08 milioane lei, reprezentând 21,85% din rulajul total al pieței de acțiuni de 55,29 milioane lei (11,57 milioane euro).
CITEȘTE ȘI Mesaj de la BVB: directorul Adrian Tănase - bursa nu trebuie să fie un experiment, ci chiar principala destinație a economiilor românilor. Cum să investești la bursă ca om de rândO mare parte a acestei lichidități a fost asigurată de acțiunile bancare, care au și supraperformat celorlalte titluri lichide, cu excepția SIF-urilor. Astfel, BRD Groupe Société Générale (BRD) au avut un salt de 2,00%, până la prețul de 15,30 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 7,13 milioane lei în piața reglementată. Acestora li se adaugă transferul de tip deal în valoare de 1,84 milioane lei.
Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a Băncii Transilvania (TLV), a avut un impuls ceva mai atenuat, +0,98%, însă prețul de închidere de 2,5650 lei/acțiune dă instituției de credit o capitalizare-record de 13,38 miliarde lei (2,80 miliarde euro). Acțiunea oferă un randament anualizat de 90%, dacă includem dividendele încasate și acțiunile gratuite încorporate în portofoliile acționarilor față de un semnal dat de Profit.ro în ianuarie, când în plin val de vânzări, avertizam asuora apariției unor cumpărători puternici, care au acumulat pachete consistente și vor avea capacitatea de a ridica ulterior cotația.
Tot o bancă, Patria Bank (PBK), a fost vedeta zilei pe piața obligatar de la BVB, foarte dinamică în această toamnă. Instituția de credit și-a listat emisiunea de obligațiuni în valoare de 5,00 milioane euro, denominată în moneda unică europeană și care poartă o dobândă fixă anuală de 6,50% pentru maturitatea sa de 8 ani. Spre deosebire de alte instrumente obligatare care rămân inerte, pe această emisiune, având simbolul PBK27E, s-au realizat încă dn prima zi 22 de transferuri, cu valoare însumată echivalente de aproximatv 182.000 de lei.
„Instrumentele subordonate au de fapt un efect de multiplicare a bazei de credit și implicit un efect de multiplicare a veniturilor băncii”, a declarat Daniela Iliescu, director general Patria Bank, prezentă astăzi la deschiderea ședinței bursiere de la BVB. „Prin fiecare euro atras ca instrument subordonat, banca reușește să plaseze suplimentar un volum de cel puțin de 6-7 euro de credite noi.” Emitentul a atras atenția investitorilor după rezultatele de la S1 care au marcat trecerea pe profit și care au fost reconfirmate de raportul la 9 luni, ce indică un proft net de 1,23 milioane euro.