La Bursa de Valori București am consemnat una dintre cele mai mari tranzacții speciale din ultimul timp, în valoare de 40,4 milioane lei, cu titluri ale Fondului Proprietatea, reprezentând aproape două treimi din totalul activității de tranzacționare. Ironic, interesul survine într-o zi în care astăzi într-o dezbatere publică s-a discutat despre perspectiva lichidării sale.
O tranzacție specială efectuată pe segmentul deal efectuată după închiderea pieței reglementate cu 54,59 milioane acțiuni Fondul Proprietatea (FP) a salvat rulajul de la Bursa de Valori București de astăzi. Acesta a fost în total de 62,14 milioane lei (13,77 milioane euro) pentru piața de acțiuni, reprezentând 65% din activitatea de tranzacționare.
Fără acestea, rulajul ar fi fost de numai 22 milioane lei, după ce cu o zi înainte s-a plasat la 14,82 milioane lei. Obsesia pentru lichiditate a fost criticată astăzi de Laviniu Beze, președinte al Asociației Investitorilor pe Piața de Capital (AIPC). El consideră că aceasta ar trebui să fie consecința și nu cauza.
Oamenii vin la muncă să facă bani, să facă un profit cinstit, iar în măsura în care reușesc acest lucru, încrederea va fi câștigată atât de retail, cât și de investitorii străini. Atunci lichiditatea va rezulta în mod automat. „Nu focalizez gândirea pe lichiditate”, a declarat Beze la Profit Financial Forum, organizat de publicația Profit.ro.
Laviniu Beze (AIPC): Fondul Proprietatea va deveni un fel de SIF6
În piața reglementată, cele mai mari tranzacții, de 5,5 milioane lei, au fost realizate tot cu titlurile Fondul Proprietatea într-o zi în care cotația a coborât cu 0,41%, până la prețul de 0,73 lei/acțiune. Este interesant că interesul sporit survine într-un moment în care la forumul financiar s-a vorbit despre perspectiva lichidării într-un timp ce 2-5 ani a FP.
„Este evident că Fondul Proprietatea se grăbește”, a declarat Beze, referindu-se la faptul că emitentul aruncă din pachetele deținute în piață la prețuri sub mediile istorice. Atât timp cât acționarii FP sunt de acord, este un lucru absolut corect, a afirmat președintele Asociației Investitorilor, criticând o atenționare a Autorității de Supraveghere Financiară de la începutul anului în care viza chiar politica investițională a emitentului.
Ultima înstrăinare a unui pachet important o reprezintă vânzarea la jumătatea lunii aprilie, prin ofertă publică accelerată, a restului său de participație de 5,85% din titlurile Romgaz pentru 541,03 milioane lei (137,20 milioane dolari) la un preț de 24,00 lei/acțiune, în zilele respective un nou minim de la listarea acestui emitent în noiembrie 2013. „E un ajutor nesperat pentru piață”, a declarat Beze despre aceste vânzări cu discount. În același timp, însă, în aceste condiții, FP va rămâne fără pachetele lichide și va scădea în importanță. „Nu cred că se va desființa Fondul Proprietatea, dar va deveni un SIF6”, a crede președintele AIPC.
Sursa foto: Profit.ro / Laszlo Raduly
Deprecierea de astăzi pe titlurile Fondul Proprietatea vine în răspăr atât cu ziua pozitivă din piețele europene, cât și cu avansul indicilor de la BVB. Astfel, indicele BET, al titlurilor blue-chip, a urcat cu 0,31%, până la prețul de 6.405,82 puncte, în timp ce indicele BET Plus a avut o dinamică ceva mai atenuată, respectiv 0,26%.
Banca Transilvania (TLV) a fost astăzi al doilea cel mai tranzacționat emitent, cu schimburi însumând 4,68 milioane lei, cotația închizând la nivelul de 2,76 lei/acțiune, cu 0,18% mai sus decât în ședința precedentă. Pe titlurile Romgaz aprecierea a fost de 2,05%, până la prețul de 22,45 lei/acțiune, pe transferuri de 2,6 milioane lei. În rest, niciunalt emitent de la cota BVB nu a mai depășit o valoare a tranzacțiilor de 600.000 de lei.
Financial Forum este organizat de Profit.ro cu sprijinul MasterCard, EximBank și PayU.