TeraPlast cere ajutor de stat pentru o nouă investiție

TeraPlast cere ajutor de stat pentru o nouă investiție
scris 23 nov 2021

Grupul TeraPlast a cerut ajutor de stat pentru o nouă investiție, în valoare totală de 10,8 milioane de euro, care vizează producția de folii stretch.

Proiectul se va concretiza într-o fabrică cu capacitate anuală de producție de peste 14.000 tone de folii stretch. La maturitate, investiția va genera o cifră de afaceri de 28 de milioane de euro și va avea o EBITDA de 4 milioane de euro.

Urmărește-ne și pe Google News

Ajutorul de stat poate acoperi 49% din volumul total al investiției, iar beneficiarul se angajează ca în termen de cinci ani de la operaționalizarea proiectului să contribuie la bugetul public cu o sumă cel puțin egală cu ajutorul de stat primit.

Cum să-ți optimizezi site-ul web CITEȘTE ȘI Cum să-ți optimizezi site-ul web

Investiția de 10,8 milioane de euro a Grupului TeraPlast se va materializa într-o fabrica cu două linii de producție de folie din polietilenă pentru uz industrial, folosită în principal la ambalarea mărfurilor paletizate. Echipamentele avute în vedere în cadrul acestui proiect au un grad înalt de robotizare și automatizare, maximul existent în industrie la acest moment.

Piața ambalajelor flexibile din România este estimată la aproximativ 300 de milioane de euro în 2019, din care aproape jumătate reprezintă importuri.

Grupul TeraPlast își propune să ajungă lider pe această piață în următorii doi ani. 

TeraPlast Bistrița și-a majorat în primele 3 trimestre câștigul pretaxare EBITDA cu 32%, la 64,5 milioane lei, de la 49 milioane lei.

Inclusă în luna septembrie în structura indicelui pentru piețe emergente al FTSE Russell, acțiunea TeraPlast (TRP) s-a aflat pe o traiectorie de creștere parabolică, iar rezuiltatele financiare ale companiei vin să confirme așteptările investitorilor legate de o dezvoltare a grupului care anul trecut a înstrăinat pentru 373 milioane lei divizia de metale către gigantul irlandez Kingspan.

În primele 9 luni ale anului, compania a realizat venituri din contractele cu clienții de 451,04 milioane lei, cu 45,50% mai mari decât rezultatul retratat de 309,99 milioane lei care extrage activitățile vândute.

Electrica cumpără, într-o tranzacție de 35 milioane euro, acțiuni în cinci societăți care dețin și operează centrale electrice fotovoltaice CITEȘTE ȘI Electrica cumpără, într-o tranzacție de 35 milioane euro, acțiuni în cinci societăți care dețin și operează centrale electrice fotovoltaice

În același interval de raportare, cheltuielile cu materiile prime s-au majorat cu 68,50%, la 310,23 milioane lei, de la 184,11 milioane lei, și cheltuielile cu beneficiile angajaților au crescut cu 35,17%, la 48,04 milioane lei, de la 35,54 milioane lei.

Astfel, societatea a obținut un profit net de 43,25 milioane lei, de 3,8 ori mai mare decât cel de 30,57 milioane lei de pe segmentele care își continuă activitatea în grup realizat în primele 9 luni din 2020. La S1 câștigul net era de 29 milioane lei.

Ștefan Vuza își majorează participația la Sinterom. Ar urma să încaseze dividende de 63 milioane lei la Chimcomplex Borzești CITEȘTE ȘI Ștefan Vuza își majorează participația la Sinterom. Ar urma să încaseze dividende de 63 milioane lei la Chimcomplex Borzești

După ce a devenit mai mică vânzând atât divizia steel, cât și afacerile de tâmplărie către Dynamic Selling Group, TeraPlast reia extinderea. „Suntem în etapele finale de punere în funcțiune a fabricii de ambalaje biodegradabile”, spune, în raportarea trimestrială, Ioana Birta, director financiar în cadrul grupului. „Este o linie de business în care vedem un mare potențial de creștere și care, în același timp, alături de segmentul de reciclare, reprezintă angajamentul nostru pentru economia sustenabila si conservarea resurselor. Fabrica devine operațională în următoarele săptămâni.”

OMV Petrom a profitat de închiderea rafinăriei principalului său concurent: vânzări de carburanți în creștere cu o pătrime, marjă de rafinare aproape dublă CITEȘTE ȘI OMV Petrom a profitat de închiderea rafinăriei principalului său concurent: vânzări de carburanți în creștere cu o pătrime, marjă de rafinare aproape dublă

La data de 30 septembrie, TeraPlast avea active de 837,79 milioane lei, în creștere cu 14,48% față de cele de 731,80 milioane lei de la sfârșitul anului trecut. În același răstimp, datoriile totale au fost tăiate cu 36,63%, la 251,93 milioane lei, de la 397,60 milioane lei.

TeraPlast Bsitrița este listată la Bursa de Valori București din vara anului 2008 și îl are ca acționar principal pe Dorel Goia, cu o participație de 46,83% din totalul titlurilor. 

viewscnt
Afla mai multe despre
teraplast
bvb
bursa
kingspan