Piața americană de bonduri dă semnale de criză

Piața americană de bonduri dă semnale de criză
scris 11 feb 2016

Titlurile de stat americane cu scadența la 10 ani se tranzacționează la niveluri care le dau un randament de 1,6%, valoare mai coborâtă decât la criza din anul 2008 și un nou minim din anul 2012 încoace.

Într-un răstimp în care Rezerva Federală Americană încă vorbește despre ridicarea dobânzilor pentru finanțarea pe termne scurt la banca centrală, în piața americană de bonduri guvernamentale presiunile sunt pentru coborârea costurilor de finanțare.

O licitație pentru o emisiune de 23 miliarde dolari de titluri ale trezoreriei SUA cu maturitate de 10 ani s-a încheiat cu adjudecarea acestora la un randament de 1,73%. Este cea mai mică dobândă pentru piața primară din decembrie 2012 încoace, semnalează Zero Hedge.

În piața secundară titlurile de trezorerie cu scadența la 10 ani se tranzacționează astăzi dimineață la un randament de 1,62%, potrivit platformei interactive investing.com. Este al doilea cel mai important minim după cel consemnat în vara anului 2012 când emisiuni cu maturitate similară ajunseseră să se tranzacționeze la prețuri care le confereau randamente chiar și sub 1,48%.

Urmărește-ne și pe Google News

Piața americană de bonduri dă semnale de criză

Interpretarea tradițională în lumea investițională este că astfel de momente de coborâre a randamentelor obligațiunilor guvernamentale (rezultată din aprecierea titlurilor în piață) sunt asociate cu aversiunea la risc. Investitorii caută să se refugieze în titluri emise de entități sigure, iar statul american este perceput ca atare. Acest lucru are și o a doua componentă: creditorii nu văd alternative de plasament atractive în economia reală și preferă să parcheze banii în titluri de stat din lipsă de idei.

Cât de mare este avertismentul de criză? Spre comparație, în precedenta criză finanicară bondurile emise de trezoreria SUA s-au apreciat consistent, cu o accelerare la căderea băncii de investiții Lehman Brothers, însă, la nivelul extrem, randamentul titlurilor cu scadența la 10 ani, nu au coborât sub nivelul de 2,12%.

Piața americană de bonduri dă semnale de criză

Presiunea pe costurile finanțărilor pe termen lung pune în dificultate Rezerva Federală Americană în strategia sa de a opera în acest an patru ridicări de dobândă pentru finanțările la banca centrală. Președintele instituției Janet Yellen a declarat ieri, potrivit CNBC, în prima dintre cele două depoziții anuale din 2016 în fața Congresului SUA că Fed nu își schimbă strategia inițială: "Nu mă aștept ca FOMC [comitetul de politică monetară - n.red.] să fie curând în situația de unde devine necesar să raie rate de dobândă."

Rezerva Federală are deocamdată ajutor din piață în ceea ce privește politica sa de ridicare graduală a costurilor de accesare a lichidității băncii centrale. Titlurile de stat americane cu scadența la 13 săptămâni, cele mai bine corelate cu dobânda-cheie, se tranzacționează la prețuri care le conferă randamente de 0,30%, în marja Fed de 0,25%-0,50%. Este contextul în care Yellen spune că nu s-au gîndit la politica dobânzilor negative și chiar că le rămâne de cercetat dacă este legal să procedeze astfel.

Pe de altă parte, factorii de decizie monetară sunt atenți la turbulențele din piețele financiare internaționale de la acest început de an. "Se pare că sunt temeri în creștere legate de riscul unei recesiuni care rezultă în prime de risc. Nu am văzut deocamdată o cădere abruptă a creșterii, nici la nivel global și nici în SUA, dar cu siguranță luăm act de faptul că evoluțiile din piețe merită o observare atentă", a declarat Yellen în Congres.
 

viewscnt
Afla mai multe despre
titluri de stat
bonduri
america
sua
fed
janet yellen
dobanzi
randamente