Indicii principali ai Bursei de Valori București au scăzut astăzi cu 0,8%. „Sunt multe elemente care să anime o atmosferă negativă pe Bursa de la București”, spune Laurențiu Roșoiu de la Star Asset Management.
Ziua de astăzi a fost marcată de o aversiune generalizată față de activele de risc, cu scăderi de peste 1% pentru indicii principali de la Londra și Frankfurt și cu un declin de al prețului de aproape 3% al petrolului Brent. Este contextul în care la Bursa de Valori București, într-o ședință mai puțin agitată, indicii au avut închideri negative pe fondul unor tranzacții de 22,02 milioane lei (4,89 milioane euro) în piața de acțiuni.
„Bursa de la București suferă de boala maximelor indicilor americani”, a declarat pentru Profit.ro Laurențiu Roșoiu, director adjunct la Star Asset Management, societate care are în administrare două fonduri cu active de peste 11 milioane lei.
Reperul de 18.000 de puncte pe indicele Dow Jones Average Industrial nu a putut fi depășit în acest rally, iar maximul de acum 1 an rămâne în picioare. „18.000 de puncte pare a fi capătul trendului crescător de 6-7 ani, iar corecțiile agresive și ample sunt o dovadă că acesta ar urma să se încheie”, spune Roșoiu. Continuă să descrie scenariul: America este pe muchie, iar dacă trendul întoarce, va urma o avalanșă de vânzări în tot restul lumii. „Dacă America strănută, Europa răcește, iar BVB e în vrie”, - spune interlocutorul nostru - „Piața este dominată de teamă.”
Indicele reprezentativ BET a coborât cu 0,83%, până la nivelul de 6.382,16 puncte, în timp ce indicele compozit BET Plus a pierdut 0,79%. Din primele cele mai tranzacționate 10 titluri, 7 au închis în scădere și numai 2 acțiuni au avut o sesiune „verde”.
Dobânzi mai mari și petrol mai ieftin, înseamnă scădere pe bursă
Este cocktail-ul extern cel care imprimă tendința descendentă Se apropie momentul în care Rezerva Federală Americană va majora dobânda, ceea ce va însemna un stimul negativ pentru piețele de acțiuni care până acum au fost hrănite de bani ieftini, spune Roșoiu.
În plus, pare a fi trendului crescător din ultimele luni pe petrol. Deși era de așteptat și normală cel puțin o pauză în zona de 50 dolari/baril pentru petrolul Brent, totuși această probabilă întoarcere inhibă construcția unor scenarii pozitive pentru companiile de petrol și gaze, cu importanță în componența indicilor bursieri. Reprezentantul Star AM amintește și de faptul că bursa locală este dependentă de sectorul energetic întrucât chiar și emitenții financiari precum Fondul Proprietatea (FP) și SIF-urile au în portofoliul lor titluri de pe acest segment. Astăzi, la Londra, prețul țițeiului Brent a coborât accelerat, atingând chiar și un minim de 47,40 barili/dolar.
Rezultatele pe primul trimestru al companiilor energetice de la BVB au fost chiar mai slabe decât așteptările negative ale pieței și analiștilor, spune Roșoiu. Declarațiile venite din zona reglementatorului pieței ANRE par a indica reduceri ale tarifelor de transport pentru energie electrică și gaz, ceea ce ar urma să afecteze veniturile companiilor Transelectrica (TEL) și Transgaz (TGN).
Romgaz, a doua zi consecutivă cu minime istorice
Indicele sectorului energetic a avut astăzi cea mai rea evoluție de la bursă, respectiv un declin de 1,10%. O depreciere dublă, de 2,26% au avut-o titlurile Romgaz Mediaș (SNG) care au însumat tranzacții de 5,37 milioane lei, într-o zi în care au atins un nou minim de la listarea acestui emitent în noiembrie 2013 și pănă în prezent de 21,60 lei/acțiune. Intraday a fost atins chiar și nivelul de 21,50 lei/acțiune.
Roșoiu aduce o nuanță pozitivă. Cotația nu se depărtează mult de pragul de suport de 22 lei/acțiune, iar din punct de vedere tehnic, acțiunea este deja în supravânzare. Coroborând aceasta cu faptul că deja la actualul preț de închidere titlurile producătorului de gaze naturale sunt purtătoare ale unui randament net de 11,88% pentru dividendul său brut de 2,70 lei/acțiune, aceasta ar putea determina o întoarcere a pieței. Sub acest aspect, sunt șanse să fie incluse în preț știrile fundamentale negative privind perspectivele de scădere a vânzărilor și de creștere a șanselor de neîncasare a creanțelor. „Evoluția este foarte exagerată deja, efect al sentimentului negativ care domină mai pregnant piața de la București”, spune interlocutorul nostru.
Paradox la Banca Transilvania: E pe maxime, deci se vinde
Pe locul 2 în topul rulajelor, cu transferuri de 3,58 milioane lei, s-au situat titlurile Băncii Transilvania (TLV) care s-au depreciat cu 0,36%, până la prețul de 2,74 lei/acțiune. Tot acestea au fost protagonistele și singurelor tranzacții speciale din piața deal care au însumat 1,56 milioane lei. Roșoiu amintește că în ultimele zile au fost vânzări pe acest emitent ale SIF Moldova (SIF2) care are o participație de peste 8% din titluri. Explicația ar fi că titlurile instituției de credit s-au menținut în jurul maximelor, în timp ce alte acțiuni au scăzut destul de mult în ultimele săptămâni.
Astfel, SIF Moldova ar fi silită să vândă pentru ca titlurile băncii să nu depășească 40% din portofoliul său. O mișcare similară și, probabil, din raționamente asemănătoare a efectuat-o și un fond al BT Securities.
Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Societe Generale (BRD) a scăzut astăzi cu 2,11%, pe volume echivalente cu 2,72 milioane lei, până la un nou minim al ultimelor 12 luni.
Titlurile Fondului Proprietatea au staționat azi pe referința sesiunii bursiere de ieri de 0,742 lei/acțiune, pe fondul unor transferuri de 3,51 milioane lei. Indicele financiar BET-FI s-a depreciat însă, pe fondul scăderii titlurilor SIF, cu 0,78%, până la nivelul de 25.258,00 puncte.